Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Mi a baj az alaptörvény-módosítással?

2013.03.14. 22:43 Kürtösch

Előre leszögezem: nem vagyok jogász (pláne nem alkotmányjogász), csupán alapvető jogi ismeretekkel rendelkezem, viszont tisztában vagyok egy államszervezet alapvető működési normáival (legalábbis így gondolom), és azért történelmi/politikai érdeklődésem okán van véleményem a dologról.

Sokan az alaptörvény (igen, direkt írom kisbetűvel) módosítására "2.0-ként". Szerintem meg csupán egy elbaszott patch, egy rossz vicc. Sőt, továbbmegyek: ha ez egy program lenne alpha állapotban, az egész projektet lefújnám, a rajta dolgozó "szakembereket" pedig elzavarnám déli gyümölcsöket termeszteni a tundrára. Na de, ne szaladjunk ennyire előre!

A rendszervált(oz)ás a már előző posztomban is említett békés átmenettel ment végbe. Ez azt takarta, hogy a rendszerváltó erők elkezdtek kidolgozni egy alkotmányt, ami technikailag úgy nézett ki, hogy az 1949. évi XX. törvényt kezdték el toldozni-foldozni (értsd: kihúzgálták a cocialista dolgokat, és átírták olyanokra, hogy piacgazdaság meg szólásszabadság és hasonlók), majd azt mondták, hogy ez így gyors indulásnak jó lesz, de aztán majd ha voltak szabad választások, akkor úgyis lesz új (tehát eleve átmenetinek szánták). Persze, már itt is felmerül a kérdés, hogy kik, milyen szempontok alapján hozták össze a Harmadik Magyar Köztársaság alkotmányát, miért nem tartottak erről is népszavazást, de történetünk szempontjából ez most kevésbé érdekes. Az már annál inkább, hogy utána egyik kormányzó erőnek sem volt kedve/érdeke ezt a törvényt teljesen újraírni, újracímkézni, így az átmenetinek szánt demokratikus alkotmányunk élt egy jó 20 évet. Ennek megfelelően nem volt tökéletes, nem volt hibátlan (ahogy a Harmadik Köztársaság sem (volt) az), de azért nagyjából el tudta látni a funkcióját: egy fiatal demokratikus jogállam alapszabályait tartalmazta, amit a mindenkori Alkotmánybíróság szerintem többnyire következetesen meg is védett (elég csak néhány MSZP-szuperötlet alkotmánybírósági megfékezésére gondolni). Viszont mivel senki sem tudott/akart érdemben módosítani a törvényen, így elavulttá vált, szerintem érezhető volt, hogy egy alapos ráncfelvarrás nem ártana neki. És akkor a lehető legrosszabbkor jött Viktor, látott és győzött, és akkora szerencséje volt, hogy még köztársasági elnököt is ő tudott állítani.

A csillagok szerencsétlen együttállásának következménye (a régi alkotmány többszöri megerőszakolása után) pedig alaptörvény néven vállt hírhedté (avagy húsvéti alkotmányként, ami szerintem sokkal kifejezőbb, mert hasonlít A pünkösdi királyságra). A gondok itt kezdődtek igazán. Ugyanis a 2010-es választási kampányban szó sem volt semmiféle alkotmányozásról (ha jobban belegondolok, gyakorlatilag még csak annyi szakpolitikai konkrétum sem hangzott el, mint ami minimálisan egy hazugságháborúban elvárható, ennek oka, hogy a meccset már 2006-ban lefutottként lehetett kezelni), ennek megfelelően a fideszes arcok gondoltak egyet, hogy akkor írjunk alkotmányt/alaptörvényt/aranybullát. Ez még megbocsátható dolog lenne, de aztán rögtön azt is kitalálták, hogy mi a fasznak vennének be a buliba akárkit is magukon kívül, hiszen simán megvan a kétharmados parlamenti többségük, hát majd hülyék lennének egyezkedni a Nemzeti Együttműködés keretein belül másokkal. Így aztán megnyitottak egy új dokumentumot egy misztikus Apple iPad-en, és elkezdték írni a saját kis meséjüket. Olyannyira belejöttek, hogy a végeredmény egy tökéletesen egypárti (surprise! surprise!) keresztény-konzervatív-jobboldali valami lett, illetve ezen felül már tartalmazott olyan passzusokat, amik finoman fogalmazva sem voltak megszokottak egy alkotmányos berendezkedésű ország életében (nem beszélve az MMA szerepéről és hasonlókról). Ennek okán jogosan merült fel az igény ellenzéki oldalról, hogy gyerekek, ha annyira jónak gondoljátok a Művet, akkor tessék népszavazásra bocsátani. De hőseinknek ez eszük ágában sem volt (=kockázatkerülés), olyan érvekkel hárították az ötletet, hogy az "jajjdesokbakerülne" (nem többe mint 1 km vasúti pályafelújítás by Simicska), így aztán Schmitt doktor nagy örömmel alá is firkantotta a törvényt annak rendje és módja szerint, ami 2012 első napján életbe is lépett (aztán a második napon az Operánál ünnepelte a tömeg felhőtlenül annak nagyszerűségét), gránitszilárdsággal, hiszen ez mostantól a végleges alaptörvény, ennél jobbat úgysem ír senki soha. Egészen mostanáig.

Ugyanis mostanra megkapta az alaptörvény sorszámban a negyedik javítócsomagját is (ennek oka: mégsem működött olyan olajozottan az a fideszes úthenger, az AB elkaszált egy-két számukra fontos intézkedést). Tartalmaz ez sok cukiságot, nézzétek meg a mai Riszpekt Házat, szerintem elég jól összefoglalták mi is van benne (ezeknek a részletes taglalásába így most nem mennék bele):

 

Én inkább azzal foglalkoznék, hogy mi is az igazi probléma a sok részterületen kívül: mostantól nincs technikai akadálya a fideszes önkénynek, akinek kétharmada van olyan törvényt hoz, amilyet akar, elég csupán az alaptörvényt úgy módosítania, hogy azzal ne legyen ellentétes. Ezzel pedig átléptek egy újabb határt, talán eddig a legdurvábbat. Azt ugyanis bebizonyították, hogy megbízni nem lehet bennük, ha a pillanatnyi politikai érdek úgy diktálja, akkor nagyon kreatív dolgokat tudnak kitalálni. Kell fejtegetnem, hogy ez milyen veszélyt jelent a jogállamra, szabad sajtóra, gazdaságra, vállalkozásokra meg úgy egyáltalán az itt élő emberekre? Ilyen hatalommal egy demokráciában SENKINEK sem lenne szabad rendelkeznie, ezzel a lépéssel megnyílt a lehetőség, hogy a nép teljesen elveszítse az amúgy sem túl erős kontrollt a kormánya felett. Ez pedig hatalmas baj.

Hogy mit lehet tenni? Őszintén szólva, nem tudom. Két dologban lehetne bízni: vagy az EU olyan erélyesen lép fel, hogy változást tudnak elérni (eddigiek alapján kétlem), vagy hirtelen leesik a népnek, hogy mi is történik, és hatalmas tüntetésekbe kezd, aminek komoly következményei lehetnek (ezt is kétlem, ugyanis sajnos ez a vita még mindig csak értelmiséginek számít, holott szerintem azon bőven túlmutat).

Én egyre inkább úgy látom, hogy nem lenne elég egy kormányváltás, sőt még egy új alkotmány sem. Ide új rendszer kell. Tiszta lappal "rebootolni" kéne az egész jelenlegi állami intézményrendszert, hiszen mostanra már tényleg minden tele van fideszes pártkáderekkel, akik felől ne legyen kétségünk, minden lehetséges eszközzel akadályoznák egy bármilyen nem Fidesz-kormány munkáját, a normális működés lehetetlenné válna (sorolok egy pár ilyet szervet: Médiahatóság, Nemzeti Bank, Számvevőszék, Alkotmánybíróság stb.). Egy új és transzparens rendszerváltásra lenne szükség, amibe tényleg van a lakosságnak beleszólása a részvételi demokrácia szabályai szerint. Persze, ez a nehezebb út, de szerintem az egyetlen járható.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr595135227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlvajferi 2013.03.15. 18:51:10

bloggoló ne tudná? demokrácia= többségi diktatúra

a görög városállamok vezetéséhez talán a legjobb forma volt valamikor, de sajnos mára az egész világ magáévá tette
:-)

Petitprince 2013.03.15. 20:07:59

Valamit ki kell találni, valami egészen újat, de az nem most lesz, hanem sokára, mert az emberiség igen nagy része még mindig nem szenvedett eleget ahhoz, hogy ezt a gondolatot magáévá tegye. Úgy néz ki, hogy szenvedés, személyes és közösségi tragédiák hosszú során kívül nincs semmi, ami kimozdíthatná a világot azokból az illúzió morzsákból, amelyekben még mindig megpróbál ringatózni. Az ember ilyen kicsiben, a világ ilyen nagyban.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.03.15. 20:52:47

Szerintem ez hamarosan rövidre lesz zárva.
Véleményem szerint pár hónapon belül kitesznek minket az euból.
És akkor probléma megoldva..

luis5 2013.03.15. 21:03:46

részvételi demokrácia=káosz és anarchia

kennyking 2013.03.15. 21:33:51

@luis5:
liberális demokrácia = korrupció,igazságtalanság,hatékonytalanság

Tomycat 2013.03.15. 22:32:16

@tlvajferi: demokrácia nem többségi diktatúra; csak ott ahol hulyitik vele az embereket. Az alkotmanyos demokraciarol hallottal mar?
A demokracianak csak egy alternativaja van: az onkeny.
Onkeny = Diktatura ~ manapsag = fasizmus, sztalinizmus, abszolutizmus.

kovacs.lehel 2013.03.15. 23:33:00

@luis5: Nem értem. A részvételi demokrácia nem valamiféle anarchista találmány, hanem egy módszer, amivel kicsit többször vannak az állampolgárok bevonva az állam/önkormányzat ügyeibe, minthogy négy évente szavazzanak valakire. A gond pontosan ott van, hogy nincs mostanra már semmilyen kontroll sem a politikuselit fölött. Kíváncsi lennék, ha visszahívhatóak lennének a ciklus felétől, akkor mennyire szarnának bele a választóik pofájába.
süti beállítások módosítása