Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Népesedési kényszer

2014.07.30. 00:24 Kürtösch

Kedves mélykeresztény családszakértők, elmentek ti bizony a halál retkes faszára! Hogy miért? Na, figyeljetek!

Gyakori téma ugye, hogy az európai demográfiai folyamatok kedvezőtlenek, öregszik a kontinens blablabla, és Magyarország ebben az értelemben Európa egyik éllovasának számít. Éppen ezért sokat hangoztatott kormányzati szándék, hogy sok gyereknek kellene születnie, de nem ám csóringeréknél, hanem lehetőleg az elképzelt középosztálynál és attól felfelé. Erről szól valahol az egykulcsos adó, vagy éppen a családi adókedvezmény.

Aztán néha előkerül valami kádéenpés agytröszt, hogy előálljon valami teljesen képtelen hülyeséggel, ami jó esetben még a Fidesz hivatalos fősodrának is felvállalhatatlan. Rossz esetben meg törvény lesz belőle. A nyugdíjrendszer felnevelt gyermekek számától való függővé tétele sajnos az utóbbi kategóriába számít. És külön felháborít, hogy már megint az én korosztályommal basznak ki a tiszteletreméltó, bölcs és (a Kádár-rendszerben) sokat tapasztalt idősebb generáció ezen jeles képviselői.

Botos Katalin (forrás: http://www.bbk.alfanet.eu/)

Mert ugyebár a dekadens modern világ kiöli az erkölcsöt meg a szeretetet ezekből a mai fiatalokból (csak a drog, a pia meg a pina!), azért nem születik elég gyerek Mária országába. Meg ahogy azt kedves Botos Katalin és neje férje elképzelik.

Persze egyrészt igaz az is, hogy a világ változik, a gyermekvállalás pedig inkább 30 év körül kerül szóba, mintsem mondjuk 20 éves kor körül. Ebben van egy halom olyan tényező, ami egyszerűen a modern világ hozadéka (pl. individualizmus, szinglihordák, változó életszínvonal-igény), de ez szerintem ez csak részben magyarázza a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat (főleg ha magyar viszonylatban vizsgáljuk a kérdést). Sokkal húsba vágóbb akadályát látom a magyar fogyásának: a megélhetést. Értem ez alatt, hogy ha egy huszonéves pár akar, akkor sem tud csak úgy gyereket vállalni. Egyet is nehezen, nem hogy hármat. Mondjuk elhiszem, hogy ezt a középkori gondolatvilágba kurva nehéz ám beilleszteni.

Vegyünk egy átlag mai fiatalt, aki mondjuk húszas éveinek közepére elvégzi az egyetemet/főiskolát, aztán diplomával a zsebében, valami értékelhető fizetés reményében egy nagyobb városban próbál elhelyezkedni, és saját életet kezdeni. Tegyük fel azt, hogy már összeköltözött élete párjával (akivel igencsak elítélendő módon még szexuális életet is mer folytatni házasság előtt!), és még a szándék is megvan arra, hogy közösen vállaljanak gyereket a jövőben. Csak aztán jön a bibi, hogy miből. Mert akármennyire is szomorú, családi adókedvezményből meg rezsicsökkentésből még nem lesz atomstabil egzisztenciális háttér (lakható ingatlan, kocsi ésatöbbi).

Kezdjük a munkával (már ha van egyáltalán). Magyarországon általában ha fiatal vagy, vagy szarul keresel vagy nem (teljesen) jelentenek be. De sokszor a kettő egyszerre fordul elő. De még ha picit több pénzt is kapsz havonta a számládra az átlagnál, és be is vagy jelentve, sem jártál sokkal jobban, fizethetsz egy halom adót meg járulékot, hogy a Botosékhoz hasonlóknak legyen ingyen BKV, meg egészségügyi rendszer, ami elszórakoztatja az éppen ráérő hatvan pluszos korosztályt, és akkor még lehetne beszélni hasonló járandóságokról. Ha nő vagy, pluszban félhetsz, hogyha esetleg gyerekvállaláson töröd a fejed, vajon szívesen alkalmaz-e tovább a talpig becsületes munkaadód.

A munkahelyed stresszes, nem valami kádári időkből a jelenben ragadt hivatalban unatkozol, hanem a szart is kihajtják belőled fizikailag és/vagy szellemileg is. Néhányan a húszas éveink végére simán kiégünk. Persze elhiszem, hogy nehéz ezt elképzelni 40 évnyi biztos állami munkaviszony után. 

Aztán tegyük fel, hogy még nincs saját lakásod, ezért albérletet kell fizetned egy magánszemélynek (plusz ugye a szuperolcsó rezsit), de azért próbálsz valamennyit takarékoskodni, hogy egy nap majd ne a semmibe tűnjön el havi ötvenezer forintod bérleti díj címszó alatt (hanem a lakáshitelt nyújtó banknál törlesztőrészlet formájában). Van ugyan lehetőséged államilag támogatott lakástakarékot nyitni, de ez a lehetőség elég korlátozott, még akkor is, ha az állam hozzádob a megtakarításaidhoz 30%-ot (így egyébként ha ketten takarékoskodtok sem jön ki egy Pest külvárosában lévő, egy gyermek felnevelésére éppen még alkalmas panellakás megvásárlásához szükséges önrész 4-5 év alatt). Ha bevállalós vagy (értsd: sok gyereket ígértek az államnak), akkor felvehetsz szocpolt, feltéve ha új építésű lakást vásárolsz (ami talán mondanom sem kell, elérhetetlen kategória).

Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor kapásból legalább százezres mínuszból indul a nemcsaládi költségvetés. Ezen felül nem árt ugyebár, ha valamit eszik-iszik is az ember ami mondjuk nem akciós csirkefarhát és más ipari hulladék kaja (ezzel védve a saját egészségünket, és kímélve a társadalombiztosítást), akkor igencsak a zsebünkbe kell nyúlni, főleg mivel a 27%-os áfát simán rábassza a kedves konzervatív keresztény gyermekszaporító kormány az alapvető élelmiszerekre is. Ha szerencséd van, akkor néha jut olyan egyszeri kiadásokra is, mint a ruházkodás (szigorúan turkálóból).

Aztán valahogy közlekedni is kell, ami nekünk nincs ingyen. Általában közösségileg közlekedsz, de ha ügyesen spórolsz, akkor lehet, hogy szert tudsz tenni egy használt kocsira és talán meg is tudod tankolni, hogy legalább a hétvégén használhasd. De előbb-utóbb úgyis szükséged lesz rá, főleg ha esetleg gyereket vállaltok.

Továbbá dekadens fiatalként néha eljársz szórakozni, meginni egy sört a haverokkal, netán könyvet veszel, moziba vagy színházba jársz, tehát kereszténydemokrata szemmel csupa bűnös és elítélendő dolgot művelsz.

Így visszaolvasva kicsit siránkozásnak tűnhet ez a sok szarság, amit írtam, de ez a magyar rögvalóság a legtöbb fiatal számára. És foglalkozott ezekkel a dolgokkal valaha is bármelyik kormány vagy fősodrú politikai párt komolyabban? Hát kurvára nem. A mi generációnk el van árulva, a jövőnk el van adva és fel van élve. És akkor van pofája az ilyen seggarcoknak kinyitni a száját, és nyugdíjmegvonással fenyegetőzni? Nem volt elég egyszerű lenyúlni a magánnyugdíjakat, még ez is? Mégis milyen alapon? Mit tett a mélyen tisztelt konzervatív-keresztény kurzus 2010 óta a fiatalokért? Hát a nagy büdös lófaszt, azt. Csak egy kis rövid felsorolás: magánnyugdíjak lenyúlása, a főiskolai/egyetemi továbbtanulás beszűkítése, a közoktatás szétverése, egyre növekvő közterhek, több évtizednyi eladósítás (Paks II.). Ez van, politikailag nem mi vagyunk a leghálásabb korosztály.

Mindezek után pedig meglepődik a sok vízfejű, amikor a magyar fiatal családját, mindenét hátrahagyva menekül az országból, és nem jön vissza, akkor sem, ha a kormány szánalmas módon siránkozva próbálja itt tartani. Aki pedig itt marad, annak a nyakához szorítják a kést, hogy gyártson gyereket, mert a Fidesz-KDNP ezt várja el tőle. Én meg erre azt mondom, hogy rohadjatok meg mindannyian.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr866558165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2014.07.30. 08:16:12

Zavarodot lüke vagy. Már az önjellemzésed is."Baloldali,patriota" Ilyen nincs.

NekemNemEzKell 2014.07.30. 08:17:25

Annyit kellett volna írnod: Basszus, ez a másik oldalnak jutott az eszébe? Akkor szar az egész....meg a szokásos... És kész.

an-dee 2014.07.30. 08:28:32

Ez a minimum 2 gyerek pont olyan mint Kinában az hogy nem lehet 1-nél több gyerek. Igaz most már rájöttek hogy nem jó, és már változtattak a szábályozáson.

Az erőszak erőszakkot szül, hiába öltöztetjük szabályokba.

Easyke (törölt) 2014.07.30. 09:07:12

@NekemNemEzKell: te meg agyatlan vérjobbosként csak ezt a sablonszöveget tudod nyomatni?

Mondjuk én már letettem a voksom, a magyar állam többet tőlem sem járulékot, sem szja-t nem kap.

egybarat 2014.07.30. 09:09:47

Kedves Blogger!
A magam példáját ajánlom figyelmedbe:
Feleségemmel közel 30 éve vagyunk házasok, 4 gyermekünk van, egy kivételével már felnőttek és többé-kevésbé a maguk útját járják. Feleségem pedagógus, én műszaki pályán dolgozom. Voltak boldog, vidám és természetesen rendkívül nehéz időszakok az életünkben. Nem örököltünk vagyonokat, nem nyertünk a lottón, nem lakunk 100 milliós házban, nem megyünk nyaralni minden hónapban, nincs luxus kocsink, nincs luxus hajónk az Adrián...
Azonban van kényelmes lakóhelyünk, van autónk, a gyerekekkel közösen jártunk számos európai országban, télen elmegyünk síelni, nyáron vitorlázunk a Balatonon, az Adrián, kb. 3000 kötetnyi könyvet gyűjtöttünk össze, rendszeresen járunk színházba...
Alapvetően elégedettek és boldogok vagyunk.

Hogyan értük el?

A feleségem heti 24-26 órában tanít, továbbá segíti az osztályába járó hátrányos helyzetű gyermekek előrehaladását, így kb. heti 40-45 órát tölt az iskolába (a hétvégi iskolai programokat nem számítva, tovább jelenleg ismét egyetemre jár, 3. diplomáját szerzi). Én az elmúlt 25 évben átlagosan napi 12 órát dolgoztam, gyakorta olyan megosztásban, hogy 7-től 16-ig, majd következett a gyerekek logisztikázása, este pedig 20-24 óra között ismét munka. Szeretném kiemelni, ez számunkra így természetesen, így érezzük jól magunkat.

Lakásvásárlásról annyit, hogy első saját lakásunkat 1990-ben vettük, sem kedvezményes hitelt, sem szoc.polt. nem kaptunk, viszont kaptunk hitelt az infláció miatt közel 35 %-os kamatra. Rendesen törlesztettük és maradéktalanul visszafizettük a hitelt a futamidő végére.

Én azt gondolom, hogy így is lehet gondolkodni.

A Botos házaspár által képviselt véleményt lehet kizárólag szakmai szempontból vizsgálni, nem biztos, hogy érdemes mindent politikai szempontok szerint véleményezni. Mivel már elmúltam 50 éves, engem ez nem érint. Én az ötletet támogathatónak tartom, ha ez a gyermekeket nevelők pozitív és nem a gyermektelenek negatív diszkriminálására épít.

Kedves Szerző! Érteni vélem az indulatodat, de a Botos házaspárral kapcsolatos személyeskedésedet nem tudom megérteni. Nem ismerem közelről Őket,de senkivel szemben nem kéne személyeskedni.

Baráti üdvözlettel

Void Bunkoid 2014.07.30. 09:33:15

@egybarat: az egyetlen hiba a gondolatmenetben, ami végül is nem hiba, mert Te nem tehetsz róla, hogy az első lakásodra (de még az arra felvett hitelre is) valót te bizony még bőven a Kádár-rendszer "ingyenhitele" alatt gyűjtögetted össze - ugye ha jól emlékszem, 1988 előtt gyakorlatilag nem voltak közvetlenül, a lakosságot terhelő adónemek, mivel gyakorlatilag minden állami volt, '88-ban vezették be az SZJA-t, addig tökmindegy volt, az állam a megtermelt cuccok eladásából fedezett mindent, az "adók" is így működtek - ha meg kevés volt a bevétel, akkor jött Brezsnyev vagy már a 70-es évektől az IMF(!), és adott nagyon szívesen kölcsön - az utóbbi volt a rosszabb, mert Brezsnyev nem kért soha vissza, neki az volt az elégtétel, hogy a 3-4 teljes hadteste itt pöffeszkedhetett az országban, meg úgy táncoltunk, ahogy ő fütyült. Az IMF nem barterben kért vissza.

Ma teljesen máshogyan működik a dolog. Egyrészt a dolgozót mindenhol és minduntalan lehúzza az állam. Ezeket az adókat az állam a legtöbb esetben ellopja, vagy nem kifejezetten a lakosság életminőségét javító dolgokra költi (tudod, pl azok a szééép nagy betonépületek, ahol huszonkét ember egy felfújt bűrdarabot kerget, de hogy nehogy komcsinak nézzenek, én ugyanúgy fogtam a fejem a lapos-alig lankás Somogyba rakott völgyhíd miatt is...). Mivel a munkaadók ennek tudatában vannak, igyekeznek a mindenféle adókat elcsalni. Ezért az állam cserébe még jobban lehúzza az egyszeri embereket, hátha előbb-utóbb majd annyit lenyúznak róluk, hogy a munkaadónak megéri befizetni. Csak éppen a dolgozó döglik éhen, meg nem csinál gyereket, mert igen, nem éhezésbe, nyomorba akar szülni.

Amúgy a cikkíró a 24 évével nyugodjon meg, majd benő a feje lágya és majd csinál gyereket, csak később.

Viszont én, közel 40 évesen egyedül maradtam - tekintve, hogy a legtöbb ismerősöm már házas-családos, engem meg átb*sztak többször is, és ismeretség-barátok nélkül ismerkedni is jóval nehezebb, hiába van stabil egzisztenciám - nekem sincs gyerekem. Pedig szeretnék. Nem is egyet.

Na engem viszont felháborít, hogy ha ez netán - és sajnos ahogy elnézem a nők becsületes, normális, családszerető, de nem idióta extravagáns gyúrósgyerek emberek iránti érdeklődését (nulla) nagyon úgy néz ki, hogy - így marad, akkor engem mi a büdös francért büntet majd a kormány meg és vágja meg a nyugdíjamat (már ha lesz egyáltalán...)? Azért, mert nem csaltam, nem loptam, mindig becsületes voltam, csak - nem vagyok szép?

A következő mi lesz? Megkülönböztető jel kötelező viselése? :/

Piszkos Freud 2014.07.30. 09:34:07

Hülye kifogások összessége a poszt.

1) A problémák mindenkit egyformán sújtanak, de a gyerekeseknek még többe kerül. (persze, tudom, erre van az adókedvezmény...)

2) Elfelejted azonban, hogy a mindenkori nyugdíjat nem az éppen aktuális befizetésekből finanszírozzák. Tehát a te jövőbeni nyugdíjad kitermelésére a lehetőséget azok teremtik meg, akik gyereket nevelnek, hiszen ezeknek a gyerekeknek a befizetéseiből fogod te is kapni.

Jobb lenne ha a befizetéseket összegyűjtenék, kamatozna, aztán azt kapnád vissza? Persze. De nincs rá mód. A MNYP is csak hitelből volt finanszírozható.

kovacs.lehel 2014.07.30. 09:37:06

@egybarat: Van köztünk kb. 25-30 év, a poszt meg pont erről szól: a mai világban rohadt nehéz egy fiatalnak szülői segítség nélkül saját életet kezdeni. Lehet nőttek valamelyest az igények, de ez a világ fejlődésének is a hatása. Nekünk nem jutott semmi a kádári jólétből, a gondoskodó államból. Mi magasról le vagyunk szarva. Szüljünk, és kuss a nevünk.
Botosékkal kapcsolatban pedig nem tudok nem indulatosan fogalmazni a fentebb belinkelt interjú elolvasása után.

Easyke (törölt) 2014.07.30. 09:40:59

@Piszkos Freud: a baj az, hogy a meglévő mnyp-rendszer javítása helyett egyszerűen megszüntették azt. Nem hiszem el, hogy egy nem jól működő dolognál csak a beszüntetés az egyetlen megoldás... de hát kényelmes volt és pénz is jött belőe a kúrmánynak, hát miért ne tették volna?
A jelenlegi nyugdíjrendszer, ahogyan az Magyarországon és sok más európai országban fennáll, egyszerűen fenntarthatatlan. Csak az összes politikus am block irtózik attól, hogy igazi reformot hajtson végre, mert az szavazatokba kerülhet...

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.07.30. 09:43:32

@egybarat: "... Mivel már elmúltam 50 éves, engem ez nem érint. Én az ötletet támogathatónak tartom, ...."

Na így könnyű! A partvonalról (meg azon túlról) pofázni mindig a legkönnyebb....

egybarat 2014.07.30. 10:03:12

@Kürtös: Kedves Fiatal Barátom! A hozzászólásommal pont arra akartam rámutatni, hogy a kezdés 30 évvel ezelőtt sem volt egyszerű. Miért gondolod, hogy a rendszerváltás környékén egyszerű volt előrelépni?

"Nekünk nem jutott semmi a kádári jólétből, a gondoskodó államból." Ez mondat viccnek is rossz. Ezt senki, még Te sem gondolhatod komolyan. Nem szeretnék az akkori "jólétről", sem az akkori "gondoskodásról" értekezni, mert hálás vagyok a sorsnak, hogy az elmúlt.

Felnőtt gyermekeim járják a maguk útját, de úgy látom, hogy egészen jól megtalálják a saját életüket és nem rohangálnak hozzánk segítségért. Természetesen igyekszünk segíteni, de nem mértéktelenül. Nem titok, hogy hétről-hétre ünnepnek tekintjük, ha hazajönnek a barátjukkal, barátnőjükkel, és a közösen elkészített ebédet egy nagy asztalt körbeülve fogyasztjuk el. Számunkra ez valóban ünnep, jó együtt lenni a fiatalokkal.

Az igények növekedésével nincs semmi baj, ezt én is természetesnek tartom. A mi igényeink is növekedtek, bár sok tekintetben, az életkorunkból adódóan ezeket kezdjük átértékelni.

Ismereteim szerint Botos Katalin a Corvinus Egyetemen oktat. Szerintem keresd meg, mert lehetséges, hogy a személyes találkozás az interjút is más megvilágításba helyezi.

Baráti üdvözlettel

egybarat 2014.07.30. 10:09:10

@Easyke: Tisztelt Hozzászóló! Én a kezdetektől mnyp tag voltam. A megszüntetéskor nominálisan 20 % hiányzott a befizetéseimből. Eltettem emlékbe a mnyp magyarázkodó levelét, mely a USD és az EUR rossz keresztárfolyam változásával indokolta, hogy nem csak a hozamot, de a befizetések egy részét is elvesztették a számlámról. Ez a legnagyobb mnyp volt. Ezen szerintem nem lehetett mit javítani...

egybarat 2014.07.30. 10:12:17

@A rokkant is ember: Kedves Barátom! Kérlek máskor olvasd el a bejegyzésem egészét. Nem érdemes szavakba belekapaszkodni, másrészt nem érzem a partvonalon magamat a gyermekeim miatt. Megjegyzem, "pofázni" sem szoktam, legfeljebb beszélgetni, érvelni,...
Baráti üdvözlettel!

Easyke (törölt) 2014.07.30. 10:26:51

@egybarat: ha jól emlékszem, a mnyp-k is befektették azt a pénzt. Egy hosszú távú befektetésnél, amit a befektető mondjuk 5 év után mégis felmond, értékvesztéssel (visszvásárlási érték) kell számolni. Namost a magyar kormány hipp-hopp eldöntötte, végrehajtotta, ezeket a pénzeket gyorsan vissza kellett hozni. Naná, hogy veszteséges volt a biznisz. De tény, hogy sok mnyp pofátlanul lehúzta az ügyfeleit, ezzel nem vitatkozom.
De a kérdés az, hogy ha a magyar államnak kellene most egy pontos kimutatást készíteni arról, hogy mi történt az eddigi nyugdíjbefizetésekkel, az vajon hogyan nézne ki?
- 100%-os veszteség...?

Void Bunkoid 2014.07.30. 10:42:29

@egybarat: "Nem szeretnék az akkori "jólétről", sem az akkori "gondoskodásról" értekezni"

Akkor bizony jóval egyszerűbben mentek a dolgok. A hetvenes évek közepén-végén egy átlagfizetés kb 2600-2800 forint volt. Egy Zsiguli pedig 40 ezer forint (igaz, várni kellett egy pár évet rá, amíg a Merkur kiutalta). A Zsiguli akkor nálunk kb olyan színvonalat képviselt, mint mondjuk egy Ford Focus most. Egy alap felszereltségű 1,6os Focus most hivatalosan a Fordnál 5 220 000 forint.

Annak idején egy új Zsiguli az átlagember kb 14 havi fizetésébe került.

A mai átlagfizetéssel (a gazdagoké által felhúzva, kb 156 ezer forint nettó) számolva, egy ma hasonló színvonalat képviselő Ford Focus az átlagember 35 havi fizetésébe kerül.

Persze ez mind úgy van számolva, hogy levegőt sem vesznek közben. De akkor is, na kinek is volt könnyebb???

Zsani&Csabi 2014.07.30. 11:14:16

Teúristen!!!

Tényleg ott tartunk, hogy nem azért születnek a gyerekek, mert a szüleik "vágynak rájuk"? Totál nem értem!!! Én 31 vagyok, feleségem 29. Az egyetem befejezése után 2 évet albérletben töltöttünk, spórolgattunk, aztán úgy döntöttünk, hogy családot szeretnénk. Lakáshitel, 15 éves autó, ezek kellenek a jelenlegi boldogulásunkhoz, amihez dolgozni, túlórázni kell(ett). És az évi egy nyaralás is belefért...

Viszont az a boldogság és szeretet, amit a kislányaink adnak nekünk, mindennél többet jelent nekünk. Vágytunk a családra, vágytunk a gyerekekre, és ezt a szeretetet most kamatostul visszakapjuk tőlük.

Aki még nem érez ilyen vágyat magában, az természetesen ne vállaljon gyereket, ez a gyerek érdeke is. De könyörgöm, hagyjuk már a kifogásokat, ne szidjuk a rendszert, ne fogjuk másra, csak szimplán tegyétek fel magatoknak a kérdést: baba vagy nembaba!

Easyke (törölt) 2014.07.30. 11:17:23

@Zsani&Csabi: hehe, ha állambácsi is az egyénekre hagyná ezt a döntést... de nem teszi. Így alakult ki ez a vitatéma is.
Amúgy a nézeted nagyon helyes, ez kellene legyen az egyetlen indok és feltétel a gyerekvállalásra. Hogy a szülők szeretnének.

egybarat 2014.07.30. 13:05:54

@Void Bunkoid: Kedves Barátom! Így is lehet látni a világot, de kívánok én neked sok zsigulit...

egybarat 2014.07.30. 13:46:35

@Void Bunkoid: Kedves Barátom! Ha Te valóban 40 éves vagy, akkor kádári időkről a történelemkönyvekből és a családi legendákból tudhatsz valamit... Ez nem rossz, de Te egy másik világot gondolsz mögé, mint én.

Zsani&Csabi bejegyzéséhez szeretnék csatlakozni, mi sem mérlegeltük anyagi szempontok alapján a gyerekvállalást.

Ehhez hozzátartozik, hogy most nagy családunk van, de egyikünk sem nagy családból jött, feleségem egyke volt, nekem van egy testvérem. Jó nagy családban élni.

Easyke bejegyzéséhez annyit, hogy nem kényszerít Téged semmire az állam, mindössze annyit mond, hogy a több gyermeket felnevelőket szeretné támogatni. Mondhatna mást is, például kifutó rendszerben válthatna "öngondoskodásra" is vagy tartsanak el Téged idős korodban a gyermekeid. Szerintem ez sem tetszene sokaknak.

Void Bunkoid és Easyke: Milyen elképzelésetek van Nektek a jövőről? Ti hogyan alakítanátok át a jelenleg valóban nem jól működő rendszereket? Szerintem erről kell beszélni. Nem politikai alapon, mert a politikusok sajátossága, hogy sokat tudnak esztelenül beszélni. Minden oldalon.
Mint ahogy nincs baloldali vagy jobboldali betongerenda, nincs bal- vagy jobboldali búzamező, nincs bal- vagy jobboldali szoftver sem, így nem létezik bal- vagy jobboldali nyugdíjrendszer sem. Van fenntarthatatlan nyugdíjrendszer és remélem lesz fenntartható is.

Baráti üdvözlettel!

egybarat 2014.07.30. 13:54:43

@Easyke: mint említettem, én a mnyp-k működésének mind a 13 évében tag voltam. Mint alkalmazottnak, minden jövedelmemből levonták a járulékot, így a 13 év alatt ~ 4 millió forint befizetésem halmozódott fel. Az elszámoláskor ebből ~ 3,2 millióval tudtak elszámolni. HMMMMM.....

Baráti üdvözlettel!

Easyke (törölt) 2014.07.30. 15:34:25

@egybarat: én a saját részre történő előtakarékosságot preferálnám. Azaz mindenki a saját nyugdíjára gyűjt. Így elszakadnánk a jelenlegi rendszertől, amely igencsak ki van szolgáltatva a demográfiai folyamatoknak. Tisztában vagyok vele, hogy az én rendszeremnek is lennének gyenge pontjai, ott nyilván a befektetések biztonsága lenne a rizikótényező. De én mégis jobbnak tartanám.

Qub 2014.07.30. 15:50:46

@egybarat: ebben csak az a baj hogy míg a mnyp legalább ~3,2 millióval el tudott számolni, ugyanezen időszak alatt az állam sajnos semmivel nem tud elszámolni. Nincs egyéni számla, nincs semmi. Sőt 2010 óta semmi nem kötelezi az államot arra hogy nyugdíjat fizessen, nem véletlenül lett átnevezve a fizetési címszó.. Ha jut jut ha nem jut nem jut. Én nem is az anyagiakat különböztetném meg a mostani és 30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest hanem a tudatot : hiába van 13 éve folyamatosan munkahelyem valahol, hiába jobb a fizetés, minden nap kérdés hogy másnap lesz e még munkahelyem és be kell e mennem dolgozni. A szüleim is végigdolgozták az életüket de tudták hogy ha nem lesz háború akkor 5 évre előre tudják mit fognak csinálni. Én a jövő hónapban is bizonytalan vagyok, annyira gyorsan változik minden. Persze, képzem magam dolgozom próbálkozok de nincs ma biztos pont. Ma elveszik a trafikot holnap a mnyp-tárt holnapután nem kell földet túrni aztán 98%-os különadó stb stb.. És "bármikor megtörténhet bármi" hogy idézzek is.. És ez nem a gyereknevelésre ösztönöz..

Glg 2014.07.30. 16:47:31

Véleményem szerint a mai fiatalok helyzetét csak az tudja megítélni aki már a módszerváltás utáni rendszerben nőtt fel. A fiatalok előtt álló lehetőségek, és fenyegetések közelébe se ért a komcsi rendszer alatti helyzet. Ma a médián és interneten keresztül, vagy utazások alapján pontosan tudja minden fiatal (vagy legalább sejti) hogyan is lehetne élni ha nem ezzel az országgal veri meg a sors. Korábban az átlagemberek számára csak legendák, elbeszélések festettek valamilyen képet, és naná hogy most ők is akarják azt amit kint lehet az embereknek. Normális kocsit, normális lakást/házat, normális ruhákat, utazást, meg úgy általában létbiztonságot, hogy ne kelljen állandóan számolgatni kijön e a hó végére. Nem valahogy ellenni, hanem méltósággal élni az életet, nem úgy nézni az utazási irodákat meg az autószalonokat mint egy olyan helyet amihez soha nem lesz közöd az életben, max ha ott dolgozol bagóért. És ezek után hol van még az, hogy a gyereked normális ruhában járjon, ne a tv legyen az egyetlen szórakozása, hanem sportszereket tudj venni neki gondolkodás nélkül, síelni vihesd stb.
Ebbe az országba nem érdemes gyereket szülni, de ha mégis azzal a tanáccsal, hogy meneküljön amíg lehet.
Persze lehet lefelé is nézni, hogy mennyi (sőt rengeteg) hely van ahol töredéke sem jut az embereknek...dehát semmit nem az visz előre hogy hátrafelé tekintgetsz...

Celtic 2014.07.30. 21:18:39

@Void Bunkoid: Nyugi, asszem 35 eves korig ervenyes a torveny.

@post: Nyugi, 40 folott sem egyszerubb a lakashoz jutas. Kocsira nem vagyom, 60 eves korom kornyeken enyem lesz a lakas. Igaz, akkor mar 120 eves lesz, de az enyem.

Void Bunkoid 2014.07.30. 21:47:10

@egybarat: már többször kifejtettem több fórumon, de én alapvetően az öngondoskodásban hiszek, mindenki szépen tegyen félre inaktív napjaira és majd utána a félretett lóvéből visszacsorgó járadékból él.

Persze lehetne kérdezni, hogy "de miből tegyek félre?". Nos, ha - nem valami hú de gazdag országként egyszerűen - igen, csúnyán hangzik, rettenet sok szavazatot lehet vele veszíteni, de - randán megnyirbálnánk a gondoskodóállamos szochálót - sajnos mi nem vagyunk Norvégia meg Katar, irdatlan állami olajbevételekkel, akkor mindjárt nem lennének akkora adó/járulékterhek, aztán utána a kedves polgár majd szépen eldönti, hogy félreteszi vagy elissza, esetleg a felelőtlenül korábban nem félretevő idős rokonát tartja el belőle, ha az olyan kedves neki.

A jótékonykodás meg az elesettek, szegények segítése hagyományosan EGYHÁZI és nem állami feladat volt mindig is. Ezzel egyben a mindenféle keresztény egyházaknak is tanácsolom, hogy politizálás helyett a keresztény felebaráti szeretetet gyakorolják inkább, mint ahogy annak idején Jézus is tette. A valódi keresztény értékek átadásával és gyakorlásával nem pártokat, meg oldalakat, de KÖZÖSSÉGEKET lehet építeni - akik neadjisten még össze is tartanak, és egymáson is segítenek, ha kell. Akár a gazdagabb a szegényebben.

Ahhoz, meg hogy oda lehessen tartozni, az egyházak ne politikai, hanem erkölcsi feltételeket szabjanak, ahogy nekik tetszik (igen, akár keményeket is - lásd ne egyél ilyen meg olyan kaját meg böjtölj meg ramadánolj, meg napi X-szer mondj el Y imát, meg buzulni bűn, etc. - de semmi közük nincs az ember politikai beállítottságához meg ahhoz, hogy kire szavazott!!!).

sitya 2014.07.31. 07:53:12

A tervezet kapcsán egyedül a fenntarthatóság szempontját érdemes vizsgálni, minden más csak picsogás, márpedig ha negyven év múlva lesz még tb alapú nyugdíj, akkor azt neked is meg nekem is azok fogják biztosítani, akiket most felnevelünk. Ha lesz kiket megszociálishozzájárulásiadóztatni. Ha nincsenek, akkor nem lesz semmi. Ha lesznek, mindenki joggal várja el a rendszertől, hogy kapjon egy minimál ellátást, hiszen ezért Társadalom Biztosítás. De ezen belül differenciálni azok javára, aki többet tettek a rendszerbe, ami által a kevesebbet beletevőnek egyáltalán juthat a közösből, az miért gond?

Akinek meg ez büdös (tehát nem nem tud, hanem nem akar "beletenni"), annak ott az öngondoskodás lehetősége, ami amúgy az egyén szempontjából sokkal tisztább és kiszámíthatóbb opció.

ps: mivel koncepcióról van szó, tekintsünk el az egészhez képest néhány százalékos részt kitevő speciális esetektől, szabályzói oldalról elvárható, hogy szükség esetén ez intelligensen rendezve legyen.

htonyo 2014.07.31. 10:48:58

@egybarat: Persze, azért nem ártana a pedagógusd feleségtől időnként kérdezni a helyesírásra vonatkozóan!

kun_judit 2014.08.01. 16:54:44

egybarat már az is csoda, hogy amit leírtál, össze tudtatok hozni 4 gyermeket. Ha jól látom, ez lehet, hogy nektek kapóra fog jönni a nyugdíj számításánál. Masszívan a Kádár rendszerben nőttem fel, hiszen 1958-ban születtem. Minden segítséget megkaphattunk akkor, mégis ma három gyermekem mellett nincs kocsim, mert nem tudom fenntartani,nem tudok, csak egy évben egyszer elmenni nyaralni jó esetben, és egyre több megy el a fizetésemből. Akkor most hogy is van ez?!

Árpád Tóth 2014.08.02. 08:00:20

Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választott miniszterelnököt felszólalni azt hittem jobb lesz.Azóta feléltük a múltat és elárultuk a jövőt.Jelenleg katasztrofálisnak látom a fiatalok helyzetét és nem is merem összehasonlítani a lehetőségeiket a 30 évvel ezelőttiekkel.Jelen kormányunk a south parkban szereplő mindent megmondó kapitány szerepében tündököl,sajnos nagy sikerrel.A hajrá magyarok ,hajrá Magyarország szlogennél kicsit több kellene ,de nem ebben a stílusban!!!!!
süti beállítások módosítása