Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Út a pokolba

2014.01.13. 07:37 Kürtösch

Alig három hónap van a választásokig, a múlt héten pedig "végre" felállt a magát Fidesszel szemben meghatározó politikai blokk is, benne Mesterházyval, Bajnaival és mindenki kedvenc Gyurcsány Ferencével. Ebben a posztomban nem kívánok már azzal foglalkozni, hogy ki honnan jött, erről már volt bőven szó (és ha szükséges, akkor lesz is). Annál fontosabb és érdekesebb foglalkozni a jövővel és a következményekkel.

Egyvalami már most biztos: a 2014-es országgyűlési választás mindkét nagy blokk kommunikációjában a Nagy Gonosz Elleni Küzdelemként lesz (sőt már jó ideje van) aposztrofálva. A Fidesz "meg akarja védeni a közös eredményeket", a Nagy Összefogás meg "vissza akarja állítani a demokráciát, hogy megállítsák Orbán diktatúráját". Természetesen a vereség mindkét olvasatban nemzethalált jelent. Nincs ebben semmi újdonság, a választások itthon minden évben erről a merev szembenállásról, az egymással szembeni definiálásról szólnak.

Szinte hihetetlen, de a Fidesz olvasata egy fokkal közelebb áll a valósághoz: ők tényleg meg akarják védeni, azt amit ők "eredménynek" hívnak (én meg inkább hatalomnak nevezném). Ezzel szemben a mainstream ellenség érvelése egyszerűen hülyeség.

Ugyanis bármennyire is szeretne rettegni a balliberális értelmiség, akármennyire is szeretnének minden bokorban fasisztát látni, Magyarországon rohadtul nincs diktatúra, pláne nem a fasiszta fajtából. Hogy miért mondják mégis ezt? Mert épkézláb üzenetük nincs, csakis hasonló módon háborús szembeállító retortika mentén képesek bármiféle gondolatot is megfogalmazni, éppen úgy mint Orbán. A Fidesz ettől a retorikától lesz "nemzeti", a ballib oldal meg ettől lesz "demokrata" meg "antifasiszta".

A "gond" ott van, hogy Magyarországon nehézkesen beszélhetünk diktatúráról. Ami itt van, az sokkal inkább az elmúlt 25 év tökéletes betetőződése. Csak hogy néhány példát említsünk: az MSZP-blokk számára sem teljesen ismeretlen (és akkor finoman fogalmaztam) korrupciós módszerek és az oligarchák hatalma most már a rendszer részét képezik, a szegényekkel és a társadalom perifériájára szorult cigánysággal senki sem foglalkozik érdemben, a közmédia az uralkodó párt szócsöve lett, az elviekben független intézmények élére pártközeli emberek kerülnek, a törvények és egyéb jogszabályok ad-hoc módon születnek. Minden tünetre lehetne példát találni az MSZP-kormányok idejéből is, de mindezt a Fidesz egyszerűen tökélyre fejlesztette.

Ez azonban önmagában még nem jelent diktatúrát: egyszerűen nehezen tudom elképzelni, hogy EU tagállamként, itt Európában valaki diktatúrát építsen ki (pláne nem totális fajtát), Brüsszel kezében elég erős jogi és gazdasági szankciók vannak ahhoz, hogy szükség esetén beavatkozzon. Hálistennek.

A félreértések elkerülése végett: az Orbán-rendszer közelről sem nevezhető tisztán demokratikusnak, sokkal inkább valami torz szüleménye a Horthy-rendszer autokratizmusának, a Kádár-rendszer gulyáskommunizmusának és a kétpártrendszerű kapitalista demokráciának. A dolog szájíze ettől még nem lesz kellemesebb, sőt.

Egy diktatúra esetén egy dolog teljesen egyértelmű lenne: nincsen kiút és esély a (radikális) változásra a rendszer keretein belül, viszont egy rendszeren kívüli (és épp ezért legitim) körülmény elhozhatja a fordulatot. Éppen ezért egy diktatórikus rendszer hosszú távon nem tud fennmaradni, legalábbis nem egy európai civilizációs környezetben. Szerencsénkre ez a veszély tényleg nem fenyeget.

Ami felé haladunk, az a kétpártrendszer. Nem csak én mondom ezt, hanem a nálam sokkal nagyobb politológiai tudással rendelkező Török Gábor is (videó itt és itt): a két nagy politikai blokknak van igazán esélye a parlamentbe kerülésre, ez a választás az ő párharcukról fog szólni, a "zsugorodó" Jobbik csupán másodhegedűs lehet ebben a játszmában.

Egyszer már írtam arról, hogy miért tartom rettenetesen veszélyesnek a kétpártrendszer hazai kialakulását, és miért vagyok a pluralizmus híve, azonban fontosnak tartom a témát aktualizálni.

A politikai váltógazdaság egyenlő a posvánnyal: két, egymást csak a másikkal szemben meghatározni képes pártblokk tovább mélyíti az ország negyed évszázada tartó agóniáját, kizárva bármiféle jelentősebb fordulat lehetőségét. Ez esetben esély sincs arra, hogy bárki valódi társadalmi programmal álljon elő, hogy hosszútávú víziója legyen Magyarországról, tovább folytatódik a politikai rövidlátás, a spontán törvényalkotás, az oligarchák hatalma, a korrupció. A szar teljesítmény esetén pedig lehet kézenfekvő módon "kisebbik rosszat" választani, aztán ha azt is "megunjuk", akkor lehet visszahozni az előző garnitúrát. Vegyük észre, hogy ez egy ördögi kör: a két egymással szemben álló oldal egymás hibái által legitimálja saját hatalmát.

Ebben a rendszerben az igazi tragédia, hogy középtávon szinte esélytelen a változás. Míg a diktatúra esetén annak egyértelműen elnyomó jellege miatt a kívülről jövő "hatás" legitimálható, addig itt erről szó sincs. Mivel vannak választások, és jogilag sincs akadálya a kormányváltásnak, mindenféle rendszeren kívüli próbálkozás illegitim és diszkreditált, mert a hatalomban lévők hivatkozhatnak a népre mint hatalmuk forrására, ezért a változás esélye rendkívül csekély, szinte esélytelen. Közben pedig szép lassan ránk rohad az ország.

Ebben a rendszerben a kisebb és újabb politikai erők helyzete extrém mód nehéz. A kialakuló politikai blokkok kezében összpontosuló gazdasági erő (értem ezalatt a pártok vagyonát, médiabirodalmait stb.) ellehetetleníti, hogy a rendszerkritikus pártok hallható módon szólaljanak meg, mert azok pénzügyi helyzete, infrastruktúrája és "networkje" fel sem veheti a versenyt a rendszerpártokéval. Változásra pedig szükség lenne, az elmúlt 25 év bebizonyította, hogy Magyarország egyáltalán nem jár jó úton.

Éppen ezért félő, hogy a Fidesz-MSZP váltógazdaság csak fokozza a térségtől való lemaradásunkat és elszigetelődésünket. Ez pedig egyenes út a pokolba.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr695751657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.13. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2014.01.13. 13:07:49

"Ugyanis bármennyire is szeretne rettegni a balliberális értelmiség, akármennyire is szeretnének minden bokorban fasisztát látni, Magyarországon rohadtul nincs diktatúra, pláne nem a fasiszta fajtából."

Vagy csak te vagy egy basszottul naív ember, aki sajnos arra vetemedett, hogy erről mint blogíró tesz tanúbizonyságot.

Lencsés István 2014.01.13. 13:10:15

" .... A Fidesz-MSZP váltógazdaság csak egyre fokozza a térségtől való lemaradásunkat. .... " .

Most nem lesz váltás , és a gazdaság pedig köszöni szépen rendben van , a lemaradás pedig csökken 2010 óta .

Pan Modry 2014.01.13. 13:16:34

@Lencsés István:
Magyarszag regios lemaradasa tovabb novekedett a fidesz alatt.
Lengyelorszag es Szlovakia egyertelmuen jobban teljesitett mint Magyarorszag, Csehorszag csak kicsit jobban, de jobban!

Lesz még Magyar Köztársaság 2014.01.13. 13:23:34

"Fidesz-MSZP váltógazdaság"

Ami figyelve a mesterházy-féle "megújult" mszp választási szólamait, retorikáját, nem is annyira váltógazdaság.

Kivlov 2014.01.13. 13:27:04

"a Fidesz-MSZP váltógazdaság csak fokozza a térségtől való lemaradásunkat"

Ezt leginkább az emberek mentalitása fokozza.
Az állami gondoskodás igénye, az állandó ügyeskedés, feketézés, adóelkerülés, gazemberkedés. A minőség iránti 0 igény általánosságban.

Kámasuka 2014.01.13. 13:29:06

Én meg azt hittem hogy a 2 fidesz kormány alatt nem nőtt a GDP arányos államadósság.

Minden egyes % az MSZMP, Antall, Megyó, FeriésGordon kormányok alatt rakódott fel.

Vagy akkor ez most mindegy, ezt hagyjuk is? Értelmisség?

Lovag Mihály 2014.01.13. 13:29:07

@Republic Forever!: 2014.01.13. 13:07:49 igazad van, de hála Istennek itt vagytok nekünk ti, derék rettegők, akikre miután kiderül, h a kutya se kíváncsi, lehülyézitek a népet.

Pan Modry 2014.01.13. 13:46:04

@Kivlov:
Korabban en is erre gondoltam fo problemakent, de legalabb ennyire fontos problema a magyarok szervilizmusa, ahogyan az mszp szavazo elfogadja az mszp simlissegeit, ugyanugy a fidesz szavazo is elnezi a fidesz simlissegeit, es nem csapnak a sajat partjuk kormere legalabb.

andzsin 2014.01.13. 14:02:42

Gyurcsány a hibás a II. világháborúért is nem tudtátok?
Orbán meg patája van és ezt?
A probléma csupán csak annyi, hogy a pártállami nomenklatúra embereinek gyerekei irányítják az országot kb ugyanolyan reflexekkel.
Amíg a magyar nép nem ébred fel, sosem lesz itt rendszerváltás tök mindegy hogy híjják a miniszterelnököt. És nem a Jobbik a megoldás.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 14:18:43

"Ebben a rendszerben a kisebb és újabb politikai erők helyzete extrém mód nehéz. A kialakuló politikai blokkok kezében összpontosuló gazdasági erő (értem ezalatt a pártok vagyonát, médiabirodalmait stb.) ellehetetleníti, hogy a rendszerkritikus pártok hallható módon szólaljanak meg, mert azok pénzügyi helyzete, infrastruktúrája és "networkje" fel sem veheti a versenyt a rendszerpártokéval."

Mondjuk ezzel az ítélettel én megvárnám az első olyan új/kis pártot, amelyiknek akad valami, a választók számára vonzó mondanivalója.

Mert egyelőre ilyet nem igazán láttam, az eddig felbukkanó aspiránsokra ugyanúgy el lehet mondani, hogy:

"Természetesen a vereség mindkét olvasatban nemzethalált jelent. Nincs ebben semmi újdonság, a választások itthon minden évben erről a merev szembenállásról, az egymással szembeni definiálásról szólnak."

Persze, persze, mindegyiknek van ezeroldalas 'programja' (építsünk sok szélerőművet, fegyelmezzük meg a cigányokat, legyen legális a fű), de amolyan nagyobb ívű, rendszerszintű elképzelés, hogy akkor most pontosan merre is kéne mennie ennek az országnak holnaptól, ami ráadásul még vonzó is lenne széles választói rétegeknek ... hááát ...

♔batyu♔ 2014.01.13. 14:45:53

Ja, Fidesz és az MSZP. Dehogy is a liberálisok.

Elég ránézni Bp-re. Ha kivonjuk, ami Tarlósék alatt történt, lepukkant járműállomány, korrupció (konkrétan a pénzt ellopták) miatt álló metróépítkezés, olyan utak, amelyekhez 30 éve nem nyúltak.

Liberálisok.

♔batyu♔ 2014.01.13. 14:47:14

@Pan Modry: Jókora tévedés. A szlovákoknál leginkább az államadósság nőtt, Szlovénia, csehek mínuszban.

Lencsés István 2014.01.13. 14:52:15

@Pan Modry: Ékezetek használatát tanuld meg . FIDESZ nagy kezdőbetű . Nem növekedett , csökkent . Mi jobban teljesítünk , mint Lengyelország és Szlovákia és Csehország .

barli 2014.01.13. 14:56:37

@Attitude Adjuster:
"ami ráadásul még vonzó is lenne széles választói rétegeknek ... hááát ..."

na itt a baj. Mármint hogy olyan nincs, hogy valami müködik is, meg tetszik is a többségnek.

Még a zorbánék a legjobbak az egykulcsos adóval, családi adózással. Alkoss ÉS gyarapíts!

Sexual Harassment Panda 2014.01.13. 14:58:02

Osszefoglalom a poszt mondanivalojat:
Diktatura ugyan nincs, de ezt a vadbarmot meg kell allitani.

2014.01.13. 15:05:08

@Lencsés István: Ha nem csak a magyar Nemzetet olvasnád, tudnád, hogy de.
Az és előtt pedig nem kell a vessző. A magyar nyelv nagyon szép, kár, hogy nem tudod használni.

2014.01.13. 15:10:47

@♔batyu♔: Az egy főre eső magyar GDP tavaly 67 százaléka volt az uniós átlagnak, éppen ugyanannyi, mint egy évvel korábban és mindössze 1 százalékkal magasabb, mint 2010-ben. A hasonló fejlettségű tagállamok közül 2010 és 2012 között Magyarországon volt a legszerényebb a javulás. 2010-hez képest az EU27-re vonatkoztatva (Horvátországot nem számítva) három pozíciót is romlott Magyarország helyzete az egy főre jutó GDP tekintetében. Azóta ugyanis Litvánia, Észtország és tavaly már Lengyelország is megelőzte hazánkat. A háztartások tényleges anyagi jólétét jobban tükröző tényleges egyéni fogyasztási mutató tekintetében Lengyelország 10 százalékkal teljesített jobban tavaly Magyarországnál."bruxinfo.eu/cikk/20131212-megallt-a-magyar-felzarkozas-az-eu-atlagahoz.html

belgabela 2014.01.13. 15:12:55

És közben 2002 és 2010 közt az oláhokat néha kivéve mindenki minden évben jobb volt mint mi. Most meg (2013 első háromnegyed éve) az oláhokat kivéve mindekinél jobbak vagyunk.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.13. 15:13:49

Magyar Polgárok Egyesüljetek!

Előre! Ma a baloldalt és jobboldalt a proletárok és dolgos földműves parasztok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat és a munkáspártokat, az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemektől, akik a dolgos termelő munkásnépet félrevezetve, imperialista nagytőkés fasiszta egyeduralomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva és egymás ellen uszítva az elvtársakat!

Ki a pártokból a mussolini fajta fasiszta gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket! Ma ezeket a pártokat a dekadencia és protekcionizmus posványos mételye fertőzi! A tisztességes dolgos verejtékből élő munkásembernek érdekeit elnyomó népirtó terroristák, foglalják el az őket megillető helyeket a parlamentben (gulágban)!

Magyar Polgárok egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdek-képviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Ezek az antik anti szociális elemek, társadalmunkra bomlasztóan hatnak! A politikai hulliganizmus biztosítja a korrupció melegágyát és az erkölcstelenség elharapózását!

Nincs más megoldás! Fel kell számolni az imperialista törekvésekre törő nagytőkés mussolini fajta nagytőkés fasiszta nézeteket valló szubcensziákat a politikai életben!

Társadalmunk szociális létbiztonságának megőrzése érdekében, érvényesíteni kell a proletár testvériség szellemét, a társadalmi egyenlőséget!

Bolsevik nép! Egyesüljetek a mensevik gazdag burzsoá elnyomók ellen!

Idézem dicső nagy vezetőinket! Ez a harc lesz a végsőőő!

Mindenkinek joga van a munkához! Ezért a kapitalista szempontú automatizációt ellensúlyozni kell, tehát a társadalmi létbiztonságú munkaelosztást ki kell eszközölni!

A szükségletek állandóak, de a munka mennyisége lecsökkent a termelés automatizált felgyorsulásával!

Újra internacionálé kell! Már nem elég a 3x8 óra! Mától proletár testvéreim, a 4x6 órát kell bevezetni, hogy eltűnjenek az éhező munkanélküli naplopó tömegek!

Testvéreim! A megoldás a kezetekben van! Munkás ököl vas ököl, oda sújt ahova köll! Nincs más megoldás jövőnk és jogaink biztosítása érdekében, mint a munkás osztály hatalmát visszaállítani!

Földművesek! Harcoljátok ki a szabad piaci kereskedelmet, ahol adószám és megbélyegzés nélkül eladhatjátok a termékeiteket!

Előre! Rendületlenül és rettenthetetlenül!

belgabela 2014.01.13. 15:15:49

@andzsin: Dehogy, csak azért felelős, hogy volt olyan év, mikor mi nulla százalékkal feljlődtünk, ugynakkor a tótok 13%-kal, a csehek hattal, a lengyelek és románok meg héttel. És előtte meg utána is négy-nyolc százalékkal rosszabb volt a fejlődésünk, mint a nevezettteké. Persze, csak míg az idióta kormányzott.

Lencsés István 2014.01.13. 15:20:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kötőszóval ( ha ) nem kezdhető mondat . Nem csak azt olvasom , bár a MAGYAR meg nagybetű , csak megsúgom . :) ;) Kell vessző , az és elé . Én hibátlanul használom a MAGYAR nyelvet , veled ellentétben .

@belgabela: Ilyen nincs , hogy . : " .... nagybaszó .... " . Így kell íeni , hogy . : Nagyban szó . Szívesen . :) ;)

Brix 2014.01.13. 15:20:40

Olyan irányba halad a rendszer, hogy megszűnjön a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló plurális politikai rendszer. Az új választási rendszer az új váltópártok megjelenését és megerősödését szinte lehetetlenné teszi, és a magyar hagyományoktól idegen kétosztatú politikai rendszer kialakulását idézi elő
Pontosan ellentétes a többség érdekeivel, hiszen a pártok túlhatalmától szeretnénk megszabadulni. Ezt választási rendszert, úgy ahogy van, a kukába kellene dobni és újat írni, hiszen durván torzítja a választói akaratot és a legerősebb pártot elképesztő módon " túlkompenzálja "
2014-ben a plurális demokráciára és az Orbáni autoriter hatalom kötött lehet választani
Nyilván nincs sok alternatíva, de akármilyen rosszul is kormányzott a baloldal és korrupt is volt, soha nem akarták a plurális demokráciát megkérdőjelezni. Orbán viszont egyeduralomra tör, és az állam erőforrásainak teljes kisajátítására, ezért buknia kell. Az Alaptörvényt, amiről nem volt népszavazás, érvényteleníteni kell, és olyan garanciákat beletenni, amelyek megakadályozzák Orbán-féle önkényuralmi rendszerek létrejöjjenek!

Húsleves 2014.01.13. 15:20:58

A legszerencsésebb választási kimenetel ma az, ha egyik bagázs sem éri el az 50 százalékot. Ebben az esetben ugyanis jön a coming out (nagykoalamackó), és akkor kinyílik végre az emberek szeme, hogy ez a két tetves bagázs valójában ugyanaz (ami egyébként most is nyilvánvaló, például a NAV-botrány kapcsán is).
Ezért kell a Jobbikra vagy az LMP-re szavazni.

barli 2014.01.13. 15:24:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:
és mennyi a lengyelek / litvánok / észtek GDP arányos adóssága? (56%/40%/9,8%)
Képzeld hol járnánk ekkora adóssággal! :)

tikitaki 2014.01.13. 15:28:24

jó szar volt ez is, de a java ezután jön.

Sexual Harassment Panda 2014.01.13. 15:31:29

@Húsleves: haha!
A fidesz-kdnp nek Siman koalicios partnere lenne nem a jobbik, hanem az lmp!!
Csak eppen nem lesz rajuk szukseg.

belgabela 2014.01.13. 15:34:43

@Lencsés István: Nem mondod?!:))

Neked egy csepp humorérzéked sincs. Csak sajnálni tudlak.

belgabela 2014.01.13. 15:36:08

@Sexual Harassment Panda: Én is azt hiszem. A legfontosabb kritérium, hogy nemzeti érzelmeik legyenek, megvan. Már a maradékban.

Lencsés István 2014.01.13. 15:36:53

@belgabela: Mondom . Van humorérzékem , csak az komoly dolgokhoz nem való . Kötőszóval ( csak ) nem kezdhető mondat .

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 15:39:45

@barli:

"Mármint hogy olyan nincs, hogy valami müködik is, meg tetszik is a többségnek."

Azért én nem gondolnám, hogy fel kéne hagyni a próbálkozással.

Mert nagyon úgy tűnik, hogy semmi nem működik (már középtávon sem), ami nem tetszik a többségnek.

Húsleves 2014.01.13. 15:40:16

Ja és a poszthoz annyit tennék hozzá, hogy a MASZOP-SZADESZ koalíció igenis foglalkozott a cigányokkal! Nappal tüntettek értük, éjjel gyilkoltatták őket a titkosszolgálattal.

Sexual Harassment Panda 2014.01.13. 15:42:09

@Húsleves: termeszetesen csak gondolom.
A Jobbik jelenleg felvallalhatatlan.
Nem az euellenessege miatt, hanem a zsidozas/ciganyozas miatt, Illetve azert mert a proramja szerint se fidesz se mszp.
szerintem a fidesz a jobbiknak a legnagyobb ellenfele, nem partnere.
Az lmp viszont Teljesen szalonkepes.
Es soxor az az erzesem hogy Valojaban az lmp a fideszhez huz.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 15:43:55

@Lencsés István:

"Kötőszóval ( csak ) nem kezdhető mondat ."

Csak annyit tennék hozzá, hogy de, kezdhető. Mert nincs, és soha nem is volt ilyen értelmű nyelvtani szabály.

Lencsés István 2014.01.13. 15:46:24

@Attitude Adjuster: Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;) Kötőszóval ( csak , mert ) nem kezdhető mondat . Nem kezdhető . Van ilyen szabály .

Sexual Harassment Panda 2014.01.13. 15:48:07

@Sexual Harassment Panda: illetve 2esetben lehet fidesz/jobbik,
A fidesz felteszi a kezet, es azt mondja, ok ti ir jarok a programot.
Vagy a jobbik lefekszik a fidesznek, feladja az elveit, meaculpa, minden, persze ehhez a fel bandat ki kell baszni, mert a veresszaju
Volner, gaudi, gyongyosi, akiknek minden 3. Szava a zsidozas meg ciganyozas, felvallalhatatlanok.

A Parittyás Hangja 2014.01.13. 15:48:12

@Lencsés István: Nem szégyen ha félművelt vagy, akkor válik kínossá ha kérkedsz vele! Gondolom rémlett valami áltiból mikor belénk verték, ne kezdjük a mondatot kötőszóval! Csak szólok, kizárólag stilisztikai, esztétikai okai voltak az intelemnek. Nyelvtanilag nem helytelen! Na ennyit a tökéletességedről...

Lencsés István 2014.01.13. 15:50:48

@A Parittyás Hangja: Nem vagyok félművelt . A rövidítés szint alatti . Nyelvtanilag IS helytelen . Nem vagyok tökéletes , sőt , de legalább tudok alapdolgokat , nem úgy mint te ....

Húsleves 2014.01.13. 15:57:48

@Sexual Harassment Panda:
Hülyeség, az LMP nem húz a FIDESZ-hez, csak kimarad az álliberális műhisztiből, és ez is csak azóta hiteles, amióta az SZDSZ kitolta onnan a trójai falovat.
A Jobbik-kal kapcsolatban KICSIT egyetértünk. Vannak olyan nyilatkozataik, amik nekem sem tetszenek. De ugyanúgy vagyok vele, mint a zsidó blogger, aki a blogján megvédte Szaniszló Ferencet. Érdekes volt számomra, hogy egy zsidó blogger állt ki mellette (az antiszemita mellett?) legkorrektebbül. Műhiszti helyett leírta, hogy a műsorában tényleg voltak túlzások, de azért ne csapjuk oda azokat a dolgokat is, amelyek igazak, és sajnos CSAK az ő műsorában hangzanak el, mert az úgynevezett "PC" média tabuként kezeli.
Elég baj az, hogy vannak súlyos problémák amikkel CSAK a Jobbik foglalkozik. De ez nyilván nem véletlen, mert így a váltópártokkal elégedetlen embereket egyszerűen le lehet nácizni. Ez itt a lényeg.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.01.13. 15:59:47

Ha nem tetszik a rendszer el kell menned szavazni. Nehogy kétharmaduk, vagy háromnegyedük legyen. Az övéiket a Kubatov lista alapján felhívják ha még nem szavazott, egyesek meg legyintenek áh úgyse lehet. És már megint ott a kétharmad.

ORBÁN BANDA TAKARODJ!

stoppos76 2014.01.13. 16:04:45

@Lencsés István: Na, zárjuk rövidre az elmekórtani ámokfutásodat.
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh

Keresd szépen meg és másold be azt a részt, ahol az van írva, hogy körőszóval nem kezdünk mondatot.

De ha nem találod meg, akkor is olvasd el a 247. pontban foglatakat az és-sel kapcsolatban.

Lencsés István 2014.01.13. 16:06:37

@stoppos76: A tény nem elmekórtani ámokfutás . A link nem tény . Kötőszóval ( de ) nem kezdhető mondat .

stoppos76 2014.01.13. 16:08:59

@Lencsés István: Ezek szerint jobban tudod, mint a Tudományos Akadémia? Legutolsó emlékeim szerint ők hozzák meg a szabályokat.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 16:10:25

@Lencsés István:

"Kötőszóval ( csak , mert ) nem kezdhető mondat . Nem kezdhető . Van ilyen szabály ."

Nem, nincs. A preskriptív nyelvészet legdühöngőbb időszakaiban sem volt.

Kötőszóval is bátran kezdhető mondat. Sőt, akár egyetlen kötőszó önmagában is lehet egy mondat.

Lencsés István 2014.01.13. 16:13:25

@stoppos76: Nem tudom jobban , de te linkeltél , az meg nem tény .

@Attitude Adjuster: Van . Nem kezdhető kötőszóval mondat .

stoppos76 2014.01.13. 16:19:51

@Attitude Adjuster: Hagyjuk. Csak elveszik az ápolók egyszer tőle a gépet végre.

Egyébként talán az lehetne egy megoldás, hogy mindenki szépen kiválasztja az első nem fideszes-mszp-s indulót a listáról és beikszeli. Aztán ugyanennek a csókának a pártját is beikszeled. Mindegy melyiket, csak ezekből legyen minél kevesebb a parlamentben. Sajnos nem elég hülyebiztos módszer, de talán működhet, ha elég sokan mennek el szavazni.

A Parittyás Hangja 2014.01.13. 16:20:29

@Lencsés István: Mindig ennyit hisztizel? Na vedd fel szépen az élőIstenes pólód, attól rögtön nyugodtabb leszel! :)))

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 16:42:15

@Lencsés István:

"Nem kezdhető kötőszóval mondat ."

De, kezdhető. Mindjárt mondok is rá néhány példát (az előző mondaton kívük):

- Miért idegesítenek az alulművelt, önkéntes nyelvművelők?
- Csak.

- Nem fájdalmas nyelvész létedre velük vitatkozni?
- De.

- Viszont ha felhívod a figyelmüket arra, hogy amit nagy meggyőződéssel hangoztatnak, az valójában avítt babona, esetleg meg is bántódnak.
- És?

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 16:45:18

@stoppos76:

Nem tudom, én ebben nem látom azt, amiért érdemesnek látnám elmenni szavazni.

A választást majd eldönti, kinek van több birkája.

Nélkülem.

elwood 2014.01.13. 16:56:16

"Magyarországon rohadtul nincs diktatúra"

isten hozott a négy éves külföldi szabadságodról. néhány dolog közben történt itthon.

diktatúra még nincs, demokrácia viszont jelentősen leépült.

csak ízelítőnek:
- magántulajdon védelme már nincs az alkotmányban, - tetszőlegesen kijelölt ellenségek vagyonelkobzása
- rendeleti úton való kormányzás
- személyekre, cégekre szabott törvények
- visszamenőleges törvények
- pártállam kiépülése, párttagok, rokonok jutalmazása

persze nevezheted az ezek ellen tiltakozásokat úgy, hogy "nics más mondanivaló"

barli 2014.01.13. 17:08:56

Lencsés for president!!

♔batyu♔ 2014.01.13. 17:24:47

@belgabela: Dehogy nincs. Isten tudja mióta hülyít benneteket és ti még évek óta is ugrotok rá mint tyúk a takonyra.

Ez a Lencsés a legprofibb troll itt közöttünk akit valaha láttam, pedig nagyon nem ma kezdtem.

♔batyu♔ 2014.01.13. 17:25:59

@elwood: Ennek se füle se farka. Persze nekem tökminegy milyen indokkal szavazok Gyurcsányékra.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.13. 17:47:10

@elwood:

Én inkább úgy nevezném, hogy szánalmas hisztéria.

Magyarországon egy alig két évtizede összeberhelt, köhögős-zötyögős, ezer lyukon eresztő képviseleti demokrácia van, két, a saját fanatikusait rendre a szájhabzásig hergelő politikai pólussal - meg az ország másik felével, akik ezt az alpári földharcot méla undorral figyelik.

Az, hogy 'nincs más mondanivaló', nem meglepő, tekintve, hogy az elmúlt lassan negyed században mindig elég volt, ha valamelyik pólus a másikra mutatott, hogy ők (a másikak) aztán maguk a borzalom, armageddon, a sír, hol nemzet süllyed el.

Most úgy tűnik, hogy ismét nem a fasisztadiktatúrázók, hanem a maffiabaloldalozók kerekednek fölül.

De hát a kétoldali fanatikuson kívül ez különösebben nem izgat már fel senkit.

Lencsés István 2014.01.14. 09:53:27

@A Parittyás Hangja: Nem hisztizem , tényt közlök . Kötőszóval ( na ) nem kezdhető mondat . nyugodt vagyok . A témával kapcsolatban megírt tényemmel tudsz mit kezdeni , vagy csak trollkodsz ?

@Attitude Adjuster: Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;) Kötőszóval ( de , csak , és ) nem kezdhető mondat . Nem vagyok nyelvművelő te célozgató , csak a tényeket írom le . Nem vagy nyelvész , csak 1 anonim hazug vagy . Nem bántottam meg , , csak utálom , ha valaki fosva hazudik .

true 2014.01.14. 09:58:13

@Lencsés István: Van M. Word, vagy Open Office a gépeden, István?

Lencsés István 2014.01.14. 10:09:30

@true: A rövidítés szint alatti . Igen van , és az is mutatja , hogy én írok hibátlanul , szóval ezt IS beszoptad te mocskos buzi . :D :D :D + :D

true 2014.01.14. 10:18:04

@Lencsés István: Szinte gondoltam, hogy bele fogsz kötni abba, hogy rövidítettem a Microsoftot. Nem érted, hogy mire gondolok, ha rövidítem? Baromarcú Lencsés! Kapcsold be a helyesírás ellenőrzést!

Lencsés István 2014.01.14. 10:38:47

@true: Gondoltad , akkor miért írtad hibásan ? :D Nem kötöttem bele , elvárom az alapdolgot . Értem , de a rövidítés szint alatti . A rólam kialakított véleményed meg nem érdekel mert hazugság . Be van kapcsolva , hibátlanul írok .

Lencsés István 2014.01.14. 12:30:27

@true: Mondatkezdés nagybetű . A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság . A témával kapcsolatban megírt tényemre nem tudsz mit reagálni , ezért trollkodsz ? Amit meg felhoztál témát ( amivel trollkodsz ) abban is nekem van igazam , meg tényem , így próbálsz személyeskedni , de azt sem tudod hogy azt név nélkül nem lehet , mert annyira idióta vagy . :D :D :D + :D Ja és kérlek ne buzulj , mert én a Hölgy páromat szeretem , köszönöm szépen . :) :D :D :D + :D

true 2014.01.14. 12:40:28

@Lencsés István: Nem akartalak nagybetűvel megszólítani. Gondoltam, ezzel is mutatom, mennyire tisztellek. Nem írtál semmi olyat amit ténynek nevezhetnénk. Hűen önmagadhoz csupa ostobaságot, mint mindig. Mindig ezzel a buzulással jössz, István! Az a menyasszony csak álca? Gyanús vagy te nekem!

Lencsés István 2014.01.14. 12:50:55

@true: Elhiszed hogy nem érdekel hogy mit gondolsz rólam anonimként ? :D Amit írok , az a tény . Neked a tény butaság , az nem az én bajom . :) ;) :D Igen ezzel jövők , mert te az összes kommentedben csak velem foglalkozol , tudod nincsenek véletlenek .... Nem álca , hanem én tényleg a Menyasszonyomat szeretem , veled ellentétben , ami ugyan nem szégyen , csak legalább ne tagadnád ennyire látványosan , mikor bizonyíték van rá ....

true 2014.01.14. 12:52:20

@Lencsés István: Jól van, pihenjél, Pityuka! Ne erőlködj, nem áll jól és rosszul is csinálod.

Lencsés István 2014.01.14. 12:56:35

@true: Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . Nem erőlködöm , tényt közlök . Ezek szerint megint elfogytak az érveid . :( ( mondjuk ténnyel szemben nem tudom minek próbálkozol , eleve halott ügy . :D ) Kár . :( Mindegy . :) A témával kapcsolatban megírt tényemre tudsz rám mit reagálni , vagy csak olyat próbálsz amit nem lehet név nélkül ( személyeskedni ) ? Trollkodsz , az látszik .

true 2014.01.14. 13:09:49

@Lencsés István: Mivel kapcsolatosan kellene, hogy érveljek? Mit írtál? A sok ostobaságot leszámítva, persze. Pityuka, te tényleg nagyon buta vagy.
süti beállítások módosítása