Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

A vég kezdete?

2014.04.07. 07:27 Kürtösch

Őszinte leszek: kibaszott nehéz bármi is írni agy a választások másnapjának reggelén. Pedig nem történt semmi meglepő, igazából a papírforma érvényesült. De átélni azt, amibe eddig csak belegondolt az ember, egészen más tapasztalat.

Forrás: választás.hu

A helyzet azért vicces, mert relatíve kurva kevesen szavaztak a Fideszre. Remélem, hogy minden kedves magyar választópolgár felteszi magának a kérdést, hogy az milyen választási rendszer már az, ahol egy 44%-os országos támogatottságú párt behúzhatja a parlamenti kétharmadot.

Feltenném továbbá a kérdést, hogy mi értelme van az egyéni választókörzeteknek? Az, hogy a végletekig torzítsa a választási eredményeket? Van-e olyan kapcsolat az egyéni mandátumot szerzett képviselők és a választópolgárok közt, amiért megéri fenntartani egy természetéből fakadóan, a választópolgári akaratot jelentősen torzító rendszert?

Vicces továbbá azt is látni, hogy vannak körzetek, ahol pár száz választóval előzte meg a Fidesz az Összefogást vagy a Jobbikot. Az pár buszoztatásnyi ember. Tényleg azon fog múlni az ország következő négy éve, hogy a nagy pártok hány buszfordulónyi embert tudnak a szavazókörzetekbe szállítani?

Persze azért ne feledjük, hogy mindennek ellenére a Fidesz egyértelműen még mindig a legtámogatottabb párt az országban. Bekövetkezett, amit már én is itt pofázok a blogon jó ideje, hogy az MSZP és szövetségesei egyrészt alkalmatlanok, másrészt képtelenek, hogy valós alternatívát nyújtsanak Orbán ellen, létezésük pedig másképp nem is lenne értelmezhető. Még ha nem is lenne végletekig torz a rendszer, akkor sem lett volna esély a kormányváltásra, ez világosan látszik az országos támogatottsági számokból. (Ezért ugye volt értelme szétbarmolni a rendszerkritikus baloldalt, kedves Együtt-PM szövetség?)

Az, hogy levonja a "kormányváltó" összefogás a következtetést, hogy kurvára nincs helyük a magyar politikában, pláne nem úgy, hogy az egyetlen alternatíva képében tetszelegnek, nem látok sok esélyt. Abban már inkább reménykedni tudok, hogy előbb-utóbb belátják a magukat baloldalinak tartó magyar választópolgárok, hogy valahol máshol kéne keresgélni a politikai otthonukat.

Fontos megemlékezni a Jobbik szerepléséről is. Ugyanis nagyon nagyot ment a párt, lényegében ők vették a legkomolyabban a kampányolást, látványos, hogy mennyi energiát öltek bele (azért egy szélsőjobb párt rebrandingje nem egy túl egyszerű feladat). Amennyit elértek vele, hogy ott lihegnek a ballibek nyakán. Ne higgyük, hogy azért van ez így, mert az országban hirtelen ennyi náci lett: az erősödés egyértelműen a kiskutyás imázskampány eredménye, és elsődlegesen a Fidesz fiatal választóit célozta. Hogy az elért eredményüket lehet-e sikerként vagy kudarcként értékelni egyik vagy másik oldalról fogalmam sincs. Kíváncsi vagyok, hogy milyen irányba indul el a párt.

Kissé neccesen, de végül az LMP is megugrotta az 5%-os küszöböt. Ami első ránézésre óriási eredménynek tűnhet, hiszen egy pártszakadás után sikerült bejutni mégis a parlamentbe. Ha a szavazatok számát nézzük, viszont látszik, hogy súlyosak az LMP veszteségei, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy nem tudták beváltani a 2010-es választásokon rájuk szavazó protestszavazók reményeit. Mégis sikerült bejutniuk, remélem megbecsülik ezt a második esélyt, mert rajtuk kívül nem sok demokratikus rendszerkritikai hang lesz az új országgyűlésben.

Hogy mi lesz most? Jó kérdés. Én szomorú vagyok, és nem is csak a választások alacsony részvétele és a végső mandátumelosztás miatt. Egy évvel ezelőtt (de még talán fél éve is) bizakodó voltam, hogy majd most megláthatjuk a fényt a hosszú alagút végén. Most pedig azt látom, hogy nem történt lényegi változás sem a parlamentben, sem a választók fejében. Ez pedig nagy baj. 2014. április 6 aligha lesz a magyar történelem legfényesebb napjainak egyike.

Egyedül abban tudok reménykedni, hogy a következő négy évben eljut oda ez a társadalom, hogy felismeri egy új mozgalom szükségességét, és vagy beáll egy létező mögé, vagy indít egy vadonat újat. Más esélyünk nincs, itt tényleg földindulás kell. A kérdés, hogy milyen árat kell ezért fizetnünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr275973042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A megerősítés megerősítve 2014.04.08. 10:48:55

Az eredmény politikailag egyértelmű. Azt sem tartanám fontosnak kiemelni, hogy a Fidesz szavazókat veszített, mert hiszen kormányon volt, ami megosztóbb szerep, természetes dolog támogatók lemorzsolódása.Valószínűleg lesz eredményvitatás is, esetleg vá...

Trackback: Országgyűlési választás 2014 2014.04.08. 08:35:52

Azzal foglalkoztak, hogy matekban meglegyen a választás, de azt nem tették rendbe, ami miatt elküldték őket. Piszok nagy hiba volt, mert tegnap kiderült, hogy az emberek még adósnak tartják őket a múltjukkal való szembenézéssel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelekas 2014.04.08. 08:10:05

Én nem teszem fel a kérdést, mert értem, és demokratikusnak tartom az eredményt. Lehet vitázni, hogy az egyéni jelölti rész jól tükrözi-e az arányokat, de ettől még demokratikus, és nem a fidesz találta ki. 1990 óta mindig volt egyéni jelölt, ez nem a fidesz csalása. (Így talán van esélye nem csa pártpolitikusoknak bejutni a törvényhozásba, bár erre példa talán csak 1990-ben volt és erősen kérdőjeles a súlya az ilyen független képviselőnek) És szerintem minden demokratának fontos, hogy a győztes formáció ne legyen instabil. Ha győz valamely párt, legyen meg a kényelmes többsége a kormányzáshoz. Ha most minden párt a listás szavazatainak arányában juttatott volna be képviselőket, akkor nem lhetne kormányozni. A fidesznek csak a jobbikkal lenne meg a többsége, de az ellenzéknek is. Ez jobb konstelláció lenne kedves blog író?

cenzuratroll bosszanto 2014.04.08. 08:11:08

@dedalon74:

Ha nem érted a szó jelentését, miért okoskodsz? Nem az átjelentkezőkről van szó, hanem a saját körzetbe finom "erőszakkal" behordott hívekről, akik nem biztos, hogy elmennek, ha nem viszik őket.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.08. 08:19:01

@spellbinder: " Aki szavazott, kussoljon. Elfogadta a játékszabályokat, szava se lehet a rendszert illetően. Működtesse tovább"

Ostobasag, mas okostojasok meg azt mondjak, aki nem adott le ervenyes szavazatot, az kussoljon a kovetkezo 4 evben.
Vagy eppen aki nem a gyoztesre adta a szavazatat, az kussoljon.
Aki meg a gyoztesre adta, az azert kussoljon, mert elore egyetertett mindennel, bianko felhatalmazast adott a kormanynak. Erre hivatkozik Viktor is.
Durva hulyeseg mind.
A fideszke is azert lett ilyen nagy nyertes, mert folyton kototte az ebet a karohoz a 2010-es valasztas elott.

rocksztar 2014.04.08. 08:28:31

nézd már meg az angol rendszer, 35%-okkal kapnak 70%-os többséget!

Parajpuding 2014.04.08. 08:30:10

"Ezért ugye volt értelme szétbarmolni a rendszerkritikus baloldalt, kedves Együtt-PM szövetség?"

A cikkíró nem vette észre, hogy fordítva ül a lovon.
Ez egyetlen, talán alternatívát jelentő Együtt-PM szövetséget barmolta szét a cikkíró által baloldalnak nevesített levitézlett MSZP. Az MSZP és Mesterházy egyszerűen képtelen felfogni, hogy számukra nincs kormányzásra lehetőséget adó jövő. Megújulni pedig nem képesek. Meggyőződésem, hogy külön indulva az MSZP kevesebbet ért volna el, mint ebben a szövetségben. Egy valódi, alternatívát nyújtó, teljesen új baloldal erővé válásához nem hiszem, hogy elegendő 4 év.

Kivlov 2014.04.08. 08:30:20

Mit hisztiztek még mindig ezen?
Az egyéni körzetek 90%-át a fityisz nyerte! És mivel a parlamenti helyek fele egyéniben dől, nincs miről beszélni. (90+44)/2=67. ennyi.
Abszurd esetben előfordulhatna, hogy 0, azaz nulla, szavazatot kap listán valaki, de megnyeri az összes egyéni körzetet, akkor mit mondotok? Hogy sz*r a rndszer? Mert? a vörösök a régi rendszerben is buktak volna óriásit és ott is 2/3 közelében lenne a fityisz.

Pilotax 2014.04.08. 08:33:04

Aranyos ez a választási matematika!

"... milyen választási rendszer már az, ahol egy 44%-os országos támogatottságú párt behúzhatja a parlamenti kétharmadot."

Milyen 44 %? Nézzük már meg a tényleges adatokat! 44%-ot 62 %-os részvétel mellett értek el. Mi is van a hiányzó 38 %-al?

Ha az összes választók számához viszonyítunk mert, hogy annak kell az alapnak lennie(hiszen általános egyenlő a választójog), akkor mindössze 27,28%-ot elérve lettek 2/3-osak. Vagyis még egyharmadot sem elérve kétharmaddal kormányozhatnak? Az alapfelállás hibás az egész választási rendszerben! A fideszes választójogi törvény erre csak rájátszik.

El kellene gondolkodni a belga rendszeren, igenis állampolgári kötelesség részt venni a választáson, ha nem vesz részt akkor szankcionálni.

A közvetett választás (képviselő által történő képviselet)alapból manipulációk nélkül is lehetővé teszi azt, hogy az egyharmad nyerhessen a kétharmad ellen.

dedalon74 2014.04.08. 08:36:02

@cenzuratroll bosszanto: Persze, nem értem. Szerinted ez mit jelent? "hány buszfordulónyi embert tudnak a szavazókörzetekbe szállítani?"
Nem azt írja, hogy hány embert tudnak mozgósítani a szavazókörzeten BELÜL! Ki okoskodik? Leülhetsz, egyes.

shwarcz bácsi 2014.04.08. 08:39:20

érvényesült a pareto elv. 2m ember túszként tart fogva egy 10m lakosú országot.

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: nem látod a fától az erdőt, ugye ?
elsősorban nem a pártodat és a jelöltedet szavaztad meg, hanem a rendszert önmagát. amivel adott esetben nem értesz egyet v egyetértesz.
Minden szavazat a fidesz rendszerét erősítette.
Ezen a választáson szavazatokkal, csak ők nyerhettek.
Volt rá sok hosszú évük, hogy kimatekozzák a szisztémát, és láss csodát, sikerült. 133 mandátummal 2/3os többséget lehet a kormányban kialakítani. a matematika, mint olyan, új távlatokat nyitott meg ...

A szerzőt sem értem. hogy Ő bízott... de mégis miben? konkrétan miben? mert hinni és ábrándozni az egy dolog, viszont a realitás az teljesen más.

Trackers 2014.04.08. 08:41:12

1994-ben az MSZP-SZDSZ összességében nem kapott 50%-ot sem, és 71% körüli mandátum arányuk volt a parlamentben.

A régi választási rendszerben.

Ennek fényében ez a fajta siránkozás cseppet egyoldalúnak tűnik.

Nem beszélve arról, hogy jelen rendszerben jóval nagyobb esélye van bárkinek leválltani bárkit, mint a régi rendszerben.

Teszem azt, ha a ma még nem létező új erő ha kap 35%-ot, és a FIdesz, MSZP, Jobbik 20-26% között, akkor egyedül is tudnak kormányozni.

Ugyanez igaz a kormányváltásra is, hisz ha sikerült volna a Fidesz szavazatait 30% alá szorítani, akkor úgy nyernek, hogy közben a jobboldalra (Fidesz + MSZP) jóval többen szavaztak, koalíciós kényszer nélkül.

Szóval ez a siránkozás mesterkélt. Jelen rendszerben kategóriákkal több esélye van mindenkinek önnállóan kormányt alakítani.

Az meg csak nem lehet probléma, hogy a nyertes nyer.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.04.08. 08:43:58

@Pilotax: "Mi is van a hiányzó 38 %-al? "
ok a fideszre szavaztak, mesterhazy is megmondta.

Trackers 2014.04.08. 08:44:00

A buszoztatásról meg annyit, hogy Simon körzetében teszem azt végig a Fideszes jelölt vezetett, és csak akkor vette át Kunhalmi a vezetést, mikor elkezdték feldolgozni a tömegesen sorba álló átjelentkezők szavazatait.

Akkor szerinted kire szavaztak az átjelentkezők ?

sw_engineer 2014.04.08. 08:44:36

@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan: igen, és ez majdnem annyi, mint a Jobbikra leadott összes szavazat, magyarul plusz annyi Fidesz mandátum, ahány Jobbikos jutott be, ez pedig 23.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.08. 08:44:53

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

"nno Antallék ezért alakították ki így a választási rendszert"

Antall nem változtatott a választási rendszeren. A rendszer 1989-ben lett még kitalálva, eredetileg a kerekasztal-tárgyalásokon 362-fős parlament mellett döntöttek, de ezt még a komcsi parlament felemelte 386-ra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.08. 08:47:46

A magyar választási rendszert DIREKT aránytalanra tervezték 1989-ben. 1989-ban a kerekasztal-tárgyalásokon a német rendszert vették át, KIVÉVE belőle a kompenzációt. Maradt egy részleges kompenzáció, mely csak enyhíti az aránytalanságot, de azt nem akarja teljesen megszüntetni. A mostani választási rendszer meg egy picit növelte is az aránytalanságot.

inebhedj - szerintem 2014.04.08. 08:50:07

@Pilotax:

Amúgy viszont ez érdekelne, de hirtelenjében nem találtam részletes forrást, nem tudod véletlenül, pontosan milyen szankciók vannak Belgiumban?

♔bаtyu♔ 2014.04.08. 08:53:06

"Őszinte leszek: kibaszott nehéz bármi is írni agy a választások másnapjának reggelén."

Talán neked sem Orbánozni kellett volna a 4 év alatt, elvégre nem Mesterházy írkált rendszeresen ballibsiként az indexre, hanem te.

Teljesen igaza van a szélsőballibsi Bartusnak:

"Az a bűzlő, rothadt, belterjes szellemiség, amely az ATV-ből és a Klubrádióból is árad, amely összevissza mórikál, hazudozik, mutatja ennek a bagázsnak a romlott voltát. Egy egyenes és igaz mondat nem jön ki a szájukon. Ez a szellemiség uralta, irányította és kormányozta az “ellenzéket” ebbe a katasztrofális vereségbe, amely liberálisnak mondja magát, de nem enged pluralizmust a baloldalon sem."

Netuddki. 2014.04.08. 08:53:37

@Gáborom: "Én sem szavaztam, mert nem szeretem szembe köpni magam, és nem szeretem befogni az orrom - értsd:szarra nem szavazok."

A szavazás nem holmi jog, hanem egyenesen állampolgári kötelesség! Igen, ebben az esetben hozzájárultál a fidesz 2/3-hoz. Erről szól az írás ha még nem fogtad volna föl.
Hihetetlen, hogy ennyien nem értik mit jelent az országgyűlési választás! De azért fanyalognak, hogy nincs kire. B+, akkor gründoltál volna magadnak egy pártot aztán szavaztál volna arra! Ja, ahhoz dolgozni kellett volna? Nem kicsit, sokat?

Netuddki. 2014.04.08. 08:56:16

Azért azon még el lehetne gondolkodni, hogy a rogán a régiúj ügyeivel és a lázár a régi ügyeivel hogyan szerezhetett 40% fölötti szavazatot!

ob.szerver 2014.04.08. 08:59:20

@shwarcz bácsi:

"Érvényesült a pareto elv. 2m ember túszként tart fogva egy 10m lakosú országot."

Tévedsz. Egy kollégiumi szoba tart túszként fogva egy 10m lakosú országot. 25 éve változatlan személyi összetételben, korlátlan hatalommal, és a vége még csak nem is látszik.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.04.08. 09:01:42

A 106 szavazókörből 96-ban a Fidesz képviselőire szavaztak. Ez nem 44%. A 44% a maradék 86 helyre vonatkozik!

ob.szerver 2014.04.08. 09:02:41

@Trackers:

"Simon körzetében teszem azt végig a Fideszes jelölt vezetett"

Kunhalmi végig vezetett, általában 1% feletti előnnyel ami itt soknak számít, 96%-nál vette át a vezetést a fideszes 4 szavazattal, ami 98,5-re 22-re nőtt.

Baaah 2014.04.08. 09:04:11

"@Kürtös:
@dedalon74: nyilván sehol sem buszoztattak telepekről embereket, és nem fizettek sehol szavazatokért. végül is nem bevett módszer a rendszerváltás óta se a buszoztatás, se a láncszavazás."

Alapvetően az a probléma, hogy egy fogalmat két értelemben használtok :) A blogszerző az adott körzetből összeszedett szavazókról ír, akit a lakóhelyükről szállítanak a szavazóhelyiségbe és vissza a kommentelő pedig másról, ja és szerintem :)

lavór 2014.04.08. 09:04:48

100 szónak is egy a vége.... El kellett vóna battyogni szavazni, kedveseim, ha nem teccik a rencer. Ugyi? Otthon láblógatva puffogni, az teccik?

Trackers 2014.04.08. 09:05:18

@kovi1970:

Meglehetősen szarul járnánk ha mindenki szavazna.

Ha öntudatára ébresztenénk mindenkit, avagy kötelezővé tennénk a szavazást, akkor szinte azonnal csődbe menne az ország.

Ugyanis szavazási hajlandóság elsősorban azokban van meg jelenleg, akik sstabil munkahellyel rendelkeznek, és fizetnek valamilyen formában adót.
Ezért érzik kötelességüknek hogy beleszóljanak a befizetett pénzük elköltsébe.

Persze vannak fanyalgó értelmiségiek is, de a nemszavazók nagyrésze, segélyen tengődő, iskolázatlan réteg, akiket ugyan igyekeznek megvenni tyúkokkal, gulyással, helyenként készpénzzel, de a nagyrésze így is immunis a választásokra.

A mi szerencsénkre.
Mert ha nem így lenne, akkor a meggyőzésük okán kialakult ígéretcunamiba, szinte azonnal belerokkanna az ország.

A többségi akarat formájában a demokrácia ugyanis akkor működik, ha a többségnek érdekében áll a munka, az adózás, a család, és a normák betartása.

♔bаtyu♔ 2014.04.08. 09:06:53

@kovi1970: Ezen inkább te gondolkodj el és a többi ballibsi.

navan 2014.04.08. 09:07:07

Szerintem a legnagyobb baj, ami tortenhetett, meg is tortent. Es ez nem az, hogy a Fidesz ujra ketharmaddal kormanyozhat, hanem hogy ezzel a valasztassal a nep hosszu idore - ujbol - legitimizalta a kontraszelekciot, a korrupciot, az arcatlan hazudozast, a vegtelen ostobasag "erejet" (lasd meg: a Fidesz "erobol mindent" megtehet), es egyben az emberek szinte vegervenyesen feladtak azt a jogukat, hogy ellenorizzek a "hatalom" mukodeset.

Valoszinuleg nagyon jo hir, hogy az ugynevezett "baloldal" irtoztatot bukott, hiszen az o eszkoztaruk (bar mas hangsulyokkal) ugyanugy tartalmazza a fentieket. Csakhogy eppen EZT tagadta/tagadja meg a "tomeg", amikor ellenuk fordul (vagy nem all mellejuk).

Helyettuk viszont tamogatja - ugyanazt. A Fidesz hatalom nem hozott tisztulast a kozeletben, es meg csak jelei sincsenek annak, hogy valamifele "polgari ertekrend" alakulna. A tomeg engedelmesen meghajtja a fejet az "ero" elott, es mar-mar buszken tapsol, amikor a szeme lattara tunik el a "baloldal mocskaval" szembeni alternativa lehetosege.

Ez a szavazas - szerintem - zold utat ad az "uj mocsok" ternyeresenek. Nincs tobbe kontroll, nincs tobbe "na varj egy kicsit, ezt hogy is gondolod/mered", nincs tobbe civil mozgolodas (hiszen kerdesek nelkul elismertetek a COF-ot), nincs tobbe kerdes.

A Fidesz programja annyi volt, hogy "folytatjuk". A rajuk szavazok pedig siman megadtak magukat a sorsuknak.

Megerdemlik.

shwarcz bácsi 2014.04.08. 09:09:48

@ob.szerver: akkor miért tévedek? miben tévedek? amit leírtam az a konkrét számokon alapuló bizonyíték. számolj már egy kicsit ... a kollégiumi szobához kell az a 2m ember aki rájuk szavaz.

Trackers 2014.04.08. 09:10:55

@ob.szerver:

Igen ezzel mellényúltam.
Ráadásul nincs is jelentősége az átjelentkezőknek, hisz nem befolyásolják az adott körzetben indított jelölt szavazatait:

www.origo.hu/itthon/20140120-a-legfontosabb-valtozasok-a-parlamenti-valasztasokon.html

"- Átjelentkezésnél és külföldi szavazásnál is a saját lakóhely szerinti egyéni jelöltre szavazhat"

Baaah 2014.04.08. 09:12:46

"@Trackers: A buszoztatásról meg annyit, hogy Simon körzetében teszem azt végig a Fideszes jelölt vezetett, és csak akkor vette át Kunhalmi a vezetést, mikor elkezdték feldolgozni a tömegesen sorba álló átjelentkezők szavazatait.

Akkor szerinted kire szavaztak az átjelentkezők ?"

Hát a saját választási körzetük (ahonnan átjelntkeztek) jelöltjére az új rend szerint elvileg.
Ha azokra gondolsz, akik a lakóhelyüket is átjelentették esetleg, nekik meg nem kellett másik sorba állni, mert helyi lakosokká váltak, így nem dolgozták fel később az ő szavazataikat.

shwarcz bácsi 2014.04.08. 09:12:57

@♔bаtyu♔: még mindig a fidesz az, aki 10 éven át volt a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ tagja. ezt le nem mosod magatokról.

Trackers 2014.04.08. 09:17:13

@navan:

"ezzel a valasztassal a nep hosszu idore - ujbol - legitimizalta a kontraszelekciot, a korrupciot, az arcatlan hazudozast, a vegtelen ostobasag "erejet""

Ebben igazad van.
Ám én nem láttam olyan formációt a szavazólapon, mely győzelme esetén ezt ne lehetett volna elmondani, avagy volt esélye a győzelemre.

Megjegyzem listán az LMP-re szavaztam, mert semmiképp se szeretném, ha kétpárti FIdesz-MSZP parlamentünk lenne.
A Jobbik számomra nem opció. Nem azért mert nácik, hanem azért mert az EU politikusainak 90%-a szerint nácik, így parkolópályára pakolnák azonnal az országot.

Baaah 2014.04.08. 09:17:29

"@navan: A Fidesz programja annyi volt, hogy "folytatjuk". A rajuk szavazok pedig siman megadtak magukat a sorsuknak.

Megerdemlik."

igazad van sokkal jobb volt az összef.. ize, mszdkpmliberálisegyütt valami programja, vagy nem is szóval programjai, amik annyira jól sikerültek, hogy közös részt ők sem találtak benne de a majd csak lesz valahogy sokkal jobban hangzott mint a folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha csak ennyit kellett volna mérlegelni, akkor tényleg a fideszt kellett választani

Trackers 2014.04.08. 09:18:29

@Baaah:
Igaz.
Már javíottam én is az elötted levő hozzászólásban.

Baaah 2014.04.08. 09:20:07

Egyébként a véleményem, hogy tisztán gondolkodó fideszesek nagy része sem örül a 2/3-nak, mert sokszor tényleg nem jól használták, de talán most már erősebbet szorítanak ott is a mindenhol jelenlévő hülyéken

Baaah 2014.04.08. 09:21:10

@Trackers: láttam bocsánat, csak lassan írok, mert gondolkodnom is kell közben, elnézést :D

sztd 2014.04.08. 09:32:38

Többen említették, én is csak csatlakozni tudok. Az egyéni választókerületeknek az a lényege, hogy ne legyen koalíció-kényszer. A Fidesznek a szövetségi politikája következtében nincs természetes szövetségese. Ennyi a titok.

Az MSZP 2006-ban még sok egyéni körzetet akart, de a régi körzethatárokat is az állampárt rajzolta úgy, hogy balra lejtsen. Nem véletlenül maradtak 20 éven át megváltoztathatatlanok.

William Kidd 2014.04.08. 09:33:10

@Trackers: Te hulyesegeket beszelsz, mert az atjelentkezok a bejelentett lacimukhoz tartozo valasztokerulet jeloltjeire szavazhattak, barhol is legyenek az orszagban. A Simon korzeteben sorban allo atszavazok, nem annak a keruletnek a jeloltjeire szavaztak, hanem a bejelentett lacimuknek megfelelo jeloltekre. Mirol beszelsz?!

navan 2014.04.08. 09:34:00

@Baaah: Nem volt "sokkal jobb" a "masik oldal" programja - sot. De en nem errol beszelek.

Az emberek kiabrandultak valamibol ("szocik"), es beleabrandultak valamibe ("fidesz"). Nem kellett nekik a "baloldal" gyatra, hozza nem erto es sokszor erkolcstelen, sot torvenyszego hatalomgyakorlasa. Ezert aztan valasztottak maguknak egy nagyszaju, hozza nem erto am PR-ban eros, masszivan erkolcstelen es torvenyszegesben is igen jol teljesito masik garniturat. Valtottak, de lenyegileg semmit nem valtoztattak meg. A regi, megszokott mechanizmusok menten mukodik minden tovabb. Csakhogy a nep EZT veli alternativanak - pedig EZ nem az.

Pokorni beszelt a lopasrol meg a levagott kezekrol. Hol van Pokorni? Hol vannak a felkaru istenek? Ki kerdez ra a nyilvanvalo hazugsagokra? Ki utasitja rendre azt, aki megszegi a torvenyt? Ki kenyszeriti a "hatalmat" arra, hogy - amennyire csak lehet - egyenes (azaz kovetheto, ertelmezheto, vallalhato - de folyton ellenorizheto) palyan mozogjon?

Ez a voks teljes kapitulacio volt. "Erosek" a hatalom gyakorloi, az oket megszavazok viszont mindent kiadtak a kezukbol. Es ennek meg orulnek is, buszkek ra. Ez hatalmas hiba.

egalaB 2014.04.08. 09:36:18

A választások már nagyon rég nem arról szólnak, ki a jobb, hanem hogy ki árt kevesebbet, meg ki kinek az elvakult híve, akiket a valóság a legkisebb mértékben sem befolyásol, amikor x-elni kell. Fanatizálás és néphülyítés terén meg lássuk be, a jelenlegi gárda mindig is profibb volt. És ez a profizmus párosult a mérhetetlen hatalomvággyal, aminek meg is van az eredménye. Aki nem látja, hogy hová tart ez az ország 20 éve, és azon marja a másikat, hogy de az én rablóm a szimpatikusabb, nem a tiéd, az meg is érdemli, amit kap. Igaz, közben megyünk vissza a feudalizmusba, mert bizony most alakítják ki az új "nemesi" réteget. Az emberek nagy része meg már mély szegénységen él most is, itt Európa közepén.
És megértem azokat, akik érdekből a saját táborukra szavaznak, mert úgy kapnak a húsos fazékból. De ezek száma azért jóval kisebb azokénál, akik velük egy oldalra pipálnak. Utóbbiak azok, akik más mellett magukra is önként csatolják a szopóálarcot, és közben tapsikolnak, és győzködik a többieket, hogy meglásd, milyen jó lesz...

De picit a demokratikusság kérdésének feszegetéséről is: Abban az esetben, ha valaki úgy módosítja a szabályokat, hogy az neki kedvezzen, akkor a végeredményre lehet mondani, hogy szabályszerű volt, csak hát...

És szükségesek voltak ezek a "trükkök" (választói körzethatárok manipulálása, buszoztatás, országon "túlról" érkező extra levél alapú szavazatok)? A győzelemhez nem, de a totális, kontroll nélküli hatalomhoz igen.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.04.08. 09:38:43

"Brian: – Ti vagytok a Demokratikus Koalíció?
Ati: – A jó édes anyád!
Brian: – Mi?
Ati: – Méghogy Demokratikus Koalíció! Mi az MSZP vagyunk! Méghogy Demokratikus Koalíció! (nevet)
Brian: – Én is... csatlakozhatnék?
Ati: – Nem, kopj le!
Brian: – Nem akarok ilyet árulni, ez csak egy meló. Ugyanúgy utálom az Orbánt, mint bárki más!
Ildikó: – Ez biztos?
Brian: – Ó, holtbiztos! Régóta utálom az Orbánt.
Ati: – Figyelj! Ha csatlakozni akarsz a mozgalomhoz, tényleg utálnod kell az Orbánt.
Brian: – Utálom!
Ati: – Igen, és mennyire?
Brian: – Nagyon!
Ati: – Fel vagy véve. Figyelj! Egy valamit utálunk jobban az Orbánnál, azt a büdös Demokratikus Koalíciót!
Tibor: – És az Együtt 2014-et is!
Imre: – És az MSZP-t. Az MSZP-t. Köpködők!
Ati: – Mi vagyunk az MSZP!
Imre: – Ó. Azt hittem, mi az MLP vagyunk.
Ati: – MSZP!
Tibor: – És mi van most az MLP-vel, Ati?
Ati: – Ott ücsörög"

Vahakomb 2014.04.08. 09:40:42

@kovi1970: "Én sem szavaztam, mert ..." / "Igen, ebben az esetben hozzájárultál a fidesz 2/3-hoz. ..."

Ja, igen, ez a bal-libsi per 50 IQ másik dedós álma: biztosan sokkal többen utálják a Zorbánt, csak nem mennek ki szavazni. Hát! Aki otthon izzadt félelmében a szavazás helyett, az mind úgy imádja a bal-libsizmust, mint anno az mszp káderek gyurcsány beszédét. Hát!

Brukk 2014.04.08. 09:45:33

Demokratikus rendszerben 80-85% feletti részvétel egészen egyszerűen fizikai képtelenség. Még ez is azt feltételezné, hogy 18 évtől 100akárhány évesekig MINDENKI szavaz.
De le kell vonni azokat, akik pl. jogerős szabvesztet töltenek és a közügyektől eltiltva vannak, és még sorolhatnám....

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.04.08. 09:50:08

Történt, hogy 1994-ben, két párt összefogott, és a szavazatok 49,89%-val, kényelmes, 72%-os többséget szerzett a parlamentben...Sírtatok?

navan 2014.04.08. 09:56:22

@jobbdemokrata: Tortent, hogy egyszer valaki jo nagyot lopott, de az akkori rendszer ot nem vonta felelossegre. Ma en lopok jo nagyot, es elvarom, hogy a mai rendszer engem se vonjon felelossegre, hiszen hat az "elmult ... ev".

Sirunk vagy sem - ez bizony siralmas.

martineden 2014.04.08. 10:00:11

@Lajos Csánó: Csak hogy akkor ugrik a ketharmad.Szerintem egyebkent most lesz szetverve a jobbik,mert fut-fat igerve a fidesz at fog csabitani legalabb 5 kepviselot kozuluk.Ugyanis azt is be kell kalkulalnia hogy mindig van hianyzo,tehat a pont ketharmad nem sokat er.Ugyanugy ahogy a kisgazdaktol atcsabitottak ano.

pelekas 2014.04.08. 10:07:00

@Pilotax: A nem szavazók csoportja nem homogén. És a világon általánosan alkalmazott szisztéma szerint a nem szavazókat pont azért nem veszik be a százalékokba, mert nem lehet hova tenni. Aki nem szavaz, vegye tudomásul, hogy helyette más dönti el az ő jövőjét is. És ez a szemlélet sem a fideszmutyi találmánya...

belekotty 2014.04.08. 10:13:34

@jobbdemokrata: És írtak új alkotmányt? Megváltoztatták a parlamenti választási jogszabályokat?

belekotty 2014.04.08. 10:15:25

@sztd: "Az MSZP 2006-ban még sok egyéni körzetet akart, de a régi körzethatárokat is az állampárt rajzolta úgy, hogy balra lejtsen. Nem véletlenül maradtak 20 éven át megváltoztathatatlanok. "
- mitől lejt egy körzet balra?

pelekas 2014.04.08. 10:16:05

@belekotty: A bokros csomaggal voltak elfoglalva, meg a privatizációval. Vsz ezért nem foglalkoztak kisebb kaliberű dolgokkal...

♔bаtyu♔ 2014.04.08. 10:16:45

Akkor most felesleges körök helyett foglaljuk össze az MSZP kampányfőnök szavaival:

"ennyi szavazattal sehogyan sem nyertünk volna"

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.04.08. 10:17:52

@belekotty:

Megváltoztatták :) 3 héttel az önkormányzati választások előtt, egyfordulóssá tették azt. :D Tájékozódj, balliba! :)

s 2014.04.08. 10:21:19

Nem az a kérdés, hogy meg lehet -e a 2/3 ennyi szavazattal. Az a kérdés, hogy a társaság kibírja -e a következő négy évet úgy, hogy működőképes ország van az irányítása alatt. Az mszp embere (gyurcsótány) annak idején elfutott, de ott volt egy méreten felüli válság is a világban. Kíváncsi leszek, milyen lapot oszt az élet orbánnak. Ha szerencséje lesz, akkor megússza, de négy év kibaszott hosszú idő. Ez alatt lehet olyan balhé, amibe beledöglik ő is, meg a bandája, mert eszük az nincs nekik. Csak szerencséjük lehet.

belekotty 2014.04.08. 10:25:48

@FILTOL: "nem az ellenfél szvazóit ekézi, mert az ellenfélre szavaz, hisz nem a szavazó az ellenfele, hanem a másik párt politikája...."
- ehhez képes te állandóan a ballibeket ekézed.

belekotty 2014.04.08. 10:27:10

@jobbdemokrata: Te meg tanulj meg olvasni! Parlamentit írtam. Direkt, mert tudtam, hogy agyatlan marha vagy és ezzel fogsz jönni.
Olyan, de olyan kiszámíthatóan ostoba vagy! :-))

nnnnnnnn 2014.04.08. 10:30:28

szeretnék mindenkit megnyugtatni: 2018-ban újra fidesz!

hehe.

inebhedj - szerintem 2014.04.08. 10:34:28

@kovi1970:

Hohohó, lopnám a gondolatmenetet...

Én (legalábbis) hozzájárultam a nem szavazásommal a nyertes győzelméhez elméleted szerint.

Te viszont döntöttél arról, hogy ki legyen a nyertes.

Hogy az én támogatásomat nem sikerült kedvedre felhasználni, az a Te hibád lesz, lehet össze kellett volna gründolni egy olyan pártot, amit a többi szavazó szavazattal támogathatónak tart, és így hasznosítani tudtad volna az én bianco támogatásomat, amit így a Fidesznek sikerült eredményesen felhasználni. Ja, ahhoz dolgozni kellett volna? Nem kicsit, sokat?

:D

Amúgy meg próbáltam dolgozni az ügyön, de még az aláírásgyűjtők is elutasították az LMP-Jobbik koalíciós kormányigényemet, mondván a büdös fasiszták nem fognak össze a buzi zsidókkal.

Így aztán jobb híján maradt a Fidesz.

:p

nnnnnnnn 2014.04.08. 10:40:23

amúgy a bejegyzés címe találó.

a balliberális métely gondolkodásmód kipusztulásának kezdete volt a vasárnapi nap :) 2018-ban végleg eltűntök a süllyesztőben. már most szólok.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 10:42:03

Igen mehglepő módon, a 9% SZJA szarrányete magát a választáson a 36%-kal szemben.

Megint a dolgozó nép szava a legerősebb az országban. Hurrá!

Baaah 2014.04.08. 10:42:32

@navan: alapítsunk pártot, mert akkor sok mindent hasonlóan látunk :)

Illetve talán nem a kiábrándultság az elsőrendű hatás már most, mert, akik mondjuk 1970-től születtek, azok egy részének mára már kialakult egy másfajta gondolkodása és ők is választank, a baloldal róluk lemaradt, mert azt gondolja 'a biztos rájuk szavazó nyugdíjasok' hozzák a választásokat, csak már 4 éve sem voltak elegen, és mivel a halandóság az ő körükben sajnálatos módon magas ezért az azóta eltelt évek ezen nem segítettek.
De a baloldal még a biztosan rájuk szavazó nyugdíjasait is megingatta, miszerint az oroszok rosszak( legközelebb azt mondják a Föld sem lapos! :D), a rezsit majd ők rászorultsági alapon adják, stb. :) És emellett még a arra is képtelenek voltak, hogy az idióta intézkedéseiket a fejükre olvassák a kormányon lévőknek.

És a bukás másnapján sem azt mondja M. Attila, hogy jó akkor most elég volt, hanem összefogás kell, mi a "+*!/"*"/(=/)-nak?! Ennél egyedül sokkal jobbat tudtak volna.

Na és mivel van választási lehetőség természetesen azt mindenki választja, ami nekik kedvezőbb, pl. a konkrétumokat (és igen ez lehet a csökkenő rezsi költség, a csúnya rossz bankok bántása, állami tulajdonok szerzése vagy 'jobb fizetést' stb.)

A káosz keveseknek kedvező (alliterálok:)), mint látható az eredményekből (csak a pártszavazatokra gondolok).

s 2014.04.08. 11:00:45

@$$$=$$$: Te arról hangoltál, hogy a ballibák eltűnnek a picsába 2014-ben. Ehhez képest a szavazók negyede rájuk szavazott. Nem lehet, hogy hülye vagy?

s 2014.04.08. 11:07:25

@.Gordon Gekko.: A dolgozó nép fidesz szavazó. A rosseb sem érti ezt, de ez a helyzet. Van, akinek jó a fidesz anyagilag, de ezek nincsenek annyian, mint ahányan a fideszre szavaztak. Tehát kell lennie olyanoknak, akiknek ez a buli nem éri meg anyagilag, mégis a fideszre szavaztak. Nos, meglátásom szerint ők a segghülyék. Én abba a körbe tartozom, aki nyert a fidesz kormánnyal - nem is keveset - de nem szavaztam rájuk. A bajnaira akartam, de hátba szúrt az a geci, hogy összeállt a gyucsótánnyal. Tehát nem szavaztam senkire. Abban a kb. 40%-ban vagyok, aki nem adja meg a felhatalmazást ehhez a faszszopáshoz EGYIK FÉL SZÁMÁRA SEM.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 11:10:12

@s: A ballibek eltüntek a picsába. Nem tünt fel?

2018ra már a maradék bolsi média megszünik, érdeklődés hiányában.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 11:11:23

@s: Jaja, segghülyék. Reméélem 2018ban is sokat kommentelsz majd.

Nagyon hasznosak vagytok ti nekünk..:)

2014.04.08. 11:15:22

"Egyedül abban tudok reménykedni, hogy a következő négy évben eljut oda ez a társadalom, hogy felismeri egy új mozgalom szükségességét, és vagy beáll egy létező mögé, vagy indít egy vadonat újat."

Nos ezt már 2010-ben el kellett volna kezdeni. Leginkább az újat. Mert a régieket megint leszavazták, csak mint akkor. És amennyiben ezt nem veszik észre, akkor 18-ban a maradék is eltűnik. Tisztán látó Mesterházyval az élen, aki bölcs rálátással még ma is kormányváltó hangulatról nyilatkozik.

s 2014.04.08. 11:18:07

@.Gordon Gekko.: "A ballibek eltüntek a picsába. Nem tünt fel?"

Eredményjelzőt mikor nézted utoljára?

MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 25,89 %

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 11:23:31

@...elmúlik...: Van ilyen az a neve hogy Jobbik. Gazdaságilag balos. Balos a fidesz is félig.

Ballibre nem maradt igény, elqrták.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 11:29:16

Ha a fidesz győz összeomlik a forint!

s 2014.04.08. 11:31:16

@NekemNemEzKell: A vesztesek és híveik. Ez jó.

Öreg, nem vagyok vesztes. Kurva sok pénzt tettem zsebre a fidesz kormány alatt. Miközben az országot tönkrebaszták. Nekem jó az, ami van, ha nektek is jó. Nem mentem szavazni, mert nem volt kire. Szánalmas pöcsök vagytok, akik csak akkor fogják észrevenni, hogy mindennek vége, amikor már késő. orbánoddal együtt. Devizahitelesek vagytok mind, nem gondolkoztok, csak örültök, hogy olcsó a svájci frank. Aztán jön a nagy megbaszódás, na akkor legyetek okosak kibaszottul, mert akkor szükség is lesz rá.

navan 2014.04.08. 11:40:53

@Baaah: A legfobb problema nem a partfelhozatallal van, hanem az allampolgari attituddel. A "partok" olyanok, amilyenekke a tagjaik/tamogatoik teszik azokat - vagyis az o erdekeiket/ertekrendjuket tukrozik.

Egy pelda: adott egy politikai part - vagyis egy halom ember, akiknek a gondolkodasaval szimpatizalok. Szavazni is hajlando vagyok rajuk, es ezzel adok nekik egy kitoltetlen csekket. Azonban kiderulni latszik, hogy a part egyik szoszoloja pedofil adocsalo. Elnezem neki, mondvan hogy a "part" megiscsak mas, nem egyenlo vele? Vagy hatralepek, es azt mondom, hogy varjunk csak, itt akad nemi tisztaznivalo, es ezt elsodlegesen nekunk, a part tamogatoinak/szavazoinak kell tisztaba tennunk? Esetleg ugy reagalok, hogy na de a masik part masik fuhrere viszont a gyanu szerint fiatalkoru szuzlanyokat kefel?

Tobb megoldas is lehetseges. Aki azonban "feltetelek nelkul" adja a tamogatasat pl egy politikai part tevekenysegehez (es ilyen a "hithu Fidesz-szavazo), az onmagat fosztja meg attol, hogy eldonthesse, akar-e "bunpartolova" valni. Es igy azza valik.

Nem a "Fidesszel" (mint fiktiv entitassal) van a baj, hanem azokkal a tomegekkel, akik onkent kiadjak a kezukbol az ellenorzes, a felugyelet, az elszamoltatas jogat. Akik nem a sajat ertekrendjuk alapjan akarnak itelni, hanem atadjak ezt a jogot egy altaluk tamogatott, am toluk semmilyen modon nem fuggo es altaluk nem ellenorizheto "kulso" csoportnak. Kiszamithato, hogy eszkozze valnak. Es, ahogy mar mondtam, meg is erdemlik.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.04.08. 11:42:22

@belekotty:

assztaaaaa! mennyire rafkós vagy! leborulok értelmi nagyságod előtt...

(ásít)

s 2014.04.08. 11:49:14

@navan: Nem szavazni az adott körülmények közt jobb, mint szavazni. Aki szavaz, annak a szavazatát valakik felhasználják a saját céljaik elérése érdekében. Nem hiszem, hogy a fidesz szavazók mindennel egyet értettek, amit a fidesz csinált az elmúlt négy évben. Ahogyan azt sem hiszem, hogy az mszp szavazóira ez igaz volna. Tehát ne szavazz. A cél a 0%-os részvétel. Akkor rájön a magát politikai elitnek nevező rablóhorda, hogy eddig tartott a nép átbaszása.

navan 2014.04.08. 12:08:50

@s: Minden kozossegnek meg kell valahogy szerveznie magat, kulonben mukodeskeptelenne valik. Lehet elutasitani a letezo formaciokat (partokat), de kell helyettuk masik.

Csakhogy a mai magyar kozosseg a Kadar-korban szocializalodott, elvarja, hogy a "hatalom" intezze az eletet, legyen 3.60 a kenyer (vagy olcso a rezsi), legyen egy zaszlo, ami ala beallhat, es legyen "ero" ott fent, ami majd faszan megvedi mindentol. Csak neki maganak lehetoleg ne kelljen tenni semmit, o koszoni szepen jol elvan azzal, hogy morgolodik meg anyazik, es razza az oklet mindenki fele, aki az o szeretett szferajan kivul mozog.

Igen, lehet nem szavazni "az adott korulmenyek kozott". De ugyanezen korulmenyek kozott boven ideje lenne mar annak, hogy vegre megcsillanjon a kozeletben az ERTELEM, a HOZZAERTES, a TISZTESSEG, a KONSTRUKTIV DIALOGUS iranti igeny.

Hol vannak a fiatal ertelmisegiek? Kulfoldon, vagy bedaralva a mai hatalmi gepezetbe.

Szerintem a cel a 100%-os reszvetel - nem a szavazaskor, hanem egy elheto kozos elet kereteinek kialakitasaban.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 12:10:29

Orbán nem mer vitázni! Összeomlik a forint!

s 2014.04.08. 12:24:43

@navan: Nem vagyok politikus. Ha nincsen megfelelő politikai erő, nem kell azt létrehoznom. Választanom LEHET abból, ami van, de nem KELL. Nem adok felhatalmazást a maiak közül senkinek, mert nem érdemlik meg. Talán egyszer később. Most nem.

navan 2014.04.08. 12:26:01

@s: Legitim velemeny.

s 2014.04.08. 12:32:07

@.Gordon Gekko.: orbán hülye, mint a faszom. Ezért omlik össze a forint.

Egyébként sokan összekeverik a saját képességeiket a szerencse jóindulatával. Végzetes hiba. Az mszp annak idején eléggé nagy balfasz volt, de nem volt akkora balfasz, mint azt sokan gondolni szeretnék. Ugyanis nekik kijutott egy kibaszott világválság, orbánnak meg nem. Nem kívánom ezt nekik, - persze elsősorban magunknak nem - de akkor válna el a szar a lapáttól. Ott kiderül, hogy csak pofázik valaki, vagy ért is valamit a dolgokból. Ezzel a matocsy gyerekkel egy ilyenbe benne lenni - hát, nem is tudom. A faszszopó helgácska kisasszony azok után mit írna vajon? Sakk és póker? Te hülye kurva! Gazdálkodj okosan és ki nevet a végén. Az a ti szintetek.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 13:01:09

@s: milyen világválság volt 2006ban 2007ben 2010ben 2011ben 2013ban 2014ben amikor a komcsik továbbra is csak szopnak és szopnak és szopnak?

s 2014.04.08. 13:29:49

@.Gordon Gekko.: Hülye vagy, öreg. A cseppet sem részrehajló felsorolásodból sikeresen kimaradt 2008 és 2009. Igaz 2012 is kimaradt, csak éppen akkor nem volt semmi különös, a FED szórta a dollárt két kézzel, mint Vendel a sütőport. Akkor csak a fidesznek nem sikerült, mindenki másnak itt a környéken igen.

Baaah 2014.04.08. 13:36:01

Alapvetően, akkor mindenki egyetért abban, hogy ez nem minden világok legtökéletesebbike, de most ez van, ezt lehet szeretni és nem szeretni, és nem is kell egyiket sem :D

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 13:46:42

@s: Érdekes a fidesz világrekorder a dupla 2/3dal.

Nem sikerült. Nem sikerült. Azért se sikerült.

Hehe

s 2014.04.08. 13:53:06

@.Gordon Gekko.: Hülyegyerek, nem a választásról beszélek. Azt egy olyan fasz is képes megnyerni, mint a suttyó orbánod. A gazdasági eredményről van szó, ha esetleg észrevennéd. Az nem nagyon megy, igaz, nem nagyon ment a szociknak sem. Pofázni úgy néz ki mindenki tud. Az eredmények maradnak csak el mindkét részről.

.Gordon Gekko. 2014.04.08. 13:54:22

@s: 'Azt egy olyan fasz is képes megnyerni, mint a suttyó orbánod.'

Háromszor?

Melyik másik suttyó nyert a világon háromszor?

s 2014.04.08. 13:55:53

@Baaah: Nekem nincs problémám a fidesz kormányzattal. Folyamatos nyerésben vagyok. Ha ez nektek jó, nekem sem rossz. Majd ha elég lesz orbánból, akkor a devizahitelesek felkoncolják. Állítólag az a többség. Nem én mondtam, de most úgy vannak beállítva.

Hajrá Magyarország!

s 2014.04.08. 14:00:52

@.Gordon Gekko.: Senki. Azok ugyanis az első bukta után elköszöntek, ahogyan illik. Most úgy néz ki, hogy házmestery sem akar elöl járni jó példával, de a rossz minta ragadós. Lehet, a végén ő is kimegy az osztrákokhoz felvarratni a lerongyolt idegeit, mint a cigány ramszesz.
A labanc ideg-biznic akkor fog igazán fellendülni, ha mi, egyszerű szavazók is megrohamozzuk a klinikákat, bár a legtöbbünknek erre nincsen pénze. Szükségünk az lenne rá egyre inkább, csak pénzünk nincs ilyesmire.

s 2014.04.08. 14:17:33

@.Gordon Gekko.: Ezt reagáltad? Kibaszottul intellektuálisra vetted a figurát. Talán követni sem foglak tudni . . .

Mivel szúrod magad, öreg harcos. A vénába tolt mosóbenzin gyilkos cucc, csak az elején ennyire vidám.

Pilotax 2014.04.08. 16:44:55

@inebhedj - szerintem: Nem tudom csak azt, hogy van. A 2010-es választások
környékén olvastam valahol egy körinterjúban ahol több
ország rendszerét ismertették.

Pilotax 2014.04.08. 16:51:03

@pelekas: No igen, meg az sem mellékes hogy a Fidesznek kb. 32000 szavazattal lett egy mandátuma, a jobbiknak 66000-re az LMP-nek 96000 szavazat kellett egy mandátumhoz!!!!!
Szóval ilyen arányok mellett ha mindenki szavazott volna, és a hiányzó 38% is az ellenzékre szavaz akkor is a Fidesz győz. Arányos, egyenlő titkos választójog Magyarországon 2014-ben?!

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.08. 19:25:03

@Baaah:"... természetesen azt mindenki választja, ami nekik kedvezőbb..."

Nem értek egyet. Nem természetes.
Nálunk az a szokás, hogy nem arra szavazunk, aki pillanatnyilag kedvezőbb dolgokat ígér a felületen, hanem - utódainkra is gondolva - arra, aki világosan megfogalmazza a mérföldköveket, amelyek mentén szeretne menni. Persze garancia nincs.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.08. 19:36:36

@Pilotax: "... a Fidesznek kb. 32000 szavazattal lett egy mandátuma, a jobbiknak 66000-re az LMP-nek 96000 szavazat kellett egy mandátumhoz..."

Matekos! Hátha geometriából jobb vagy, tehát nézz a narancssárga egyéni térképre.
Amúgy annak idején Kiss János is - míg ki nem lépett a saját maga által alapított párjából, az SZDSZ-ből (!) - az egyéni indulókon alapuló választásokat preferálta volna.

Pilotax 2014.04.08. 20:52:59

@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan:
Igazad van tévedtem, mert a jobbik 84000 szavazattal szerzett egy mandátumot nem 66000 -el mint ahogy írtam. Miért ért harmadannyit egy LMP-s szavazó szavazata mint egy fideszesé, ha állítólag demokrácia van. Az egyéni körzeteket elvitte a fidesz ez tény. De az is tény hogy a fidesznek harmadannyi szavazat kellett egy mandátumhoz mint egy jobbikosnak, vagy egy LMP-snek. Meg tudnád nekem értelmes érvekkel magyarázni miért ért harmadaannyit egy ellenzéki szavazat? A demokratikus választások alapelve, hogy a szavazatok egyenlő értékúek?! Ez olyan mérvű torzítása a választói akaratnak amire nyugodt lelkiimerettel lehet azt mondani, hogy törvényesített csalás.

navan 2014.04.08. 21:13:20

@Pilotax: En is kivancsian olvasnam azokat az ertelmes erveket...

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.08. 23:37:14

Helyes a kérdés. Igy áttértünk az indulati beszélgetésről a elvi kérdésekre. Figyelmedbe ajánlanám ezt a kis fejtegetést a többségi választási rendszerekről, arról, hogy miért nincs igazságos rendszer.

www.karacsonygergely.hu/letoltesek/valasztasi_rendszerek_tobbsegi.pdf

Az USA utolsó választásakor Obamáéknak 197,592 szavazat kellett egy elektorhoz, míg ellenfeleinek 295.445. Tehát 100.000-re több.

Pilotax 2014.04.09. 07:44:03

@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan:
De bizony van! Úgy hívják, hogy NÉPSZAVAZÁS. Csak a politikusoknak ez nagyon nagyon nem jó, mert nem lehet olyan könnyen manipulálni mint a közvetett választást. Ezért olyan érvekkel szokták lesöpörni az asztalról, hogy nem lehet mindenben népszavazást tartani, technikailag sokszor kivitelezhetetlen, meg nagyon költséges. Ha összességében vizsgáljuk a választások kérdését akkor a kettő kb. pariban van. Ugyanis a közvetett választáson választott "képviselők" már annyit lopnak el a közösből, hogy abból már lehetne működtetni egy népszavazásos rendszert.
Mint már írtam a közvetett (kéviselős) választási rendszer alapból - csalás, manipuláció nélkül - lehetővé teszi azt, hogy az 1/3 legyőzze a 2/3-ot. Íme!

Az egyszerűség érdekében tekintsünk 10 db egyenként 10 fős választói csoportot. Mindegyik csoport az eldöntendő A és B döntések érdekében választ egy képviselőt, aki a képviseleti demokrácia alapvetése értelmében köteles a majdani „országgyűlésben” a saját őt megválasztó csoport többségi véleményét képviselni. Most nézzük, hogy néz ez ki számszakilag:

1. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
2. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
3. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
4. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
5. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
6. sz. csoport 6 fő A-ra szavaz 4 fő B-re szavaz , a képviselő köteles A szavazatot képviselni
7. sz. csoport 10 fő B-re szavaz a képviselő köteles B szavazatot képviselni
8. sz. csoport 10 fő B-re szavaz a képviselő köteles B szavazatot képviselni
9. sz. csoport 10 fő B-re szavaz a képviselő köteles B szavazatot képviselni
10. sz. csoport 10 fő B-re szavaz a képviselő köteles B szavazatot képviselni

A képviseleti demokrácia szabályainak értelmében 6 képviselő A-ra szavaz 4 képviselő pedig a B-re, vagyis győz a „többség” 6:4 arányban és kihirdetik az A döntést győztesként.

Nézzük azonban csak meg hogyan alakult a valóságban a szavazatok tükrében?!

Tulajdonképpen összesen 36 fő szavazott az A döntésre és 64 fő szavazott a B döntésre, mily érdekes mégis az egyharmad győzött!!!!!!!! Teljesen szabályosan és demokratikusan!

states1 2014.04.09. 23:59:43

Ne haragudj, de a sok téveszmédből, amit felsoroltál a választással kapcsolatban legalább egyre hadd reagáljak. Azt mondod, hogy értelmetlen az egyéni mandátumszerzés mert így meg úgy. Hát akkor szóljál a briteknek, hogy annulálják az elmúlt 400-500 évüket, náluk csak az van. Mert bizony azaz igazi megmérettetés és nem a párlistán sunnyogás, amikor a választó még a nevét sem tudja annak, akire szavaz. Azt meg még hadd jegyezzem meg, hogy a Fidesz kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett, a választást ez döntötte el, és nem az egyéb hablatyolás. Magyarán tetszettek volna választás nyerni, kedves baloldal, hogy egy klasszikust idézzek.

sztd 2014.04.10. 15:08:50

@belekotty:
"- mitől lejt egy körzet balra?"
alapvetően attól, hogy olyanok élnek benne, akik szociológiailag balos szavazók.
Pl. Csepel hagyományosan munkástelep volt, őket ugye a Kádár (és elvben a Rákosi) rendszer kiemelte. A rendszerváltástól 2010-ig 2 egyéni képviselő került onnan az országgyűlésbe.
Miskolcnak úgy volt 4 egyéni helye Debrecen 3 egyéni helyével szemben, hogy 1990-ben is már többen laktak Debrecenben.
Ilyesmikre kell gondolni.
süti beállítások módosítása