Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Ellenzék a "korszakváltáson" túl

2013.07.25. 02:01 Kürtösch

"Ha az Együtt 2014 a MSZP-vel való koalíció előszobája, akkor nem veszünk részt benne. Nagyon problémásnak tartjuk a szövetséget a szocialistákkal." (Jávor Benedek, 2012)

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem rettenetesen fel tud dühíteni, amikor valaki próbálja a megmagyarázhatatlan dolgot egy rettenetesen logikusnak tűnő érvrendszerrel alátámasztani. Nem szokott türelmem lenni az ilyeneket végigkövetni (értsd: olvasni/hallgatni), mert általában totál értelmetlen közhelyekkel tűzdelt barokk körmondatok káoszába veszik az egész.

Scheiring Gábor az LMP listájáról bejutott PM-es független országgyűlési képviselő legutóbbi blogbejegyzésével kivételt tettem. Fel is húztam magam rajta eléggé ahhoz, hogy most billentyűzetet ragadjak.

Lehet, hogy csak az én szövegértésemmel van a probléma, de nem igazán jöttem rá, hogy ez a poszt (és úgy általában a PM) mit is akar üzenni. Egyik oldalról finoman ekézi az MSZP-t, a másikról pedig bizonygatja és örvend, hogy mennyire jól mennek a tárgyalások és a közös lista/jelöltállítás ügyében ugyanezzel a párttal (mindezt egy olyan arc vezényletével, aki stábjával együtt az MSZP seggéből nőtt ki a rendszerváltás után). Holott semmi örömre nem látok okot: ezzel a lépéssel sikerült az utolsó koporsószöget is beverni az esetleges 2014-es "korszakváltás" koporsójába, de még ha sikerülne is megverni a Fideszt '14-ben, sem várhatnánk semmi jót (szerintem).

Legfőbb problémának azt látom, hogy ezek az ellenzéki, magukat baloldalinak valló politikusok nem veszik észre, hol baltázták el a kormányváltás, sőt az új rendszerváltás lehetőségét. Pedig nem is történt annyira régen.

Egy évvel ezelőtt a nyári uborkaszezonban a magyar sajtó egy Új Pólus nevű elképzelésről cikkezett, aminek tagjai lettek volna a rendszerkritikus politikai erők (elsősorban: az akkor még egyben lévő LMP, 4K!, Szolidaritás, Milla). Lényegében ez lett volna az ellenzéki összefogás legelső lépcsője, ahol az MSZP-s múlttal rendelkező szervezeteken (az MSZP-n kívül a DK-t és az akkor még csak Haza és Haladás néven létező Bajnai-csoportot sorolom ide) kívüli "demokratikus ellenzék" helyezkedett volna közös platformra. Az világos volt már akkor is, hogy a kormányváltáshoz szükség lenne az MSZP-re is, de ahhoz, hogy a mamutpárt ne tudja az ellenzéki összefogást a saját képére formálni, szükség lett volna egy egységes rendszerkritikus erőre is, ami egy egyébként eléggé erős választói akaratot tudott volna képviselni mind az ellenzéki összefogás második lépcsőjén (az MSZP-vel való alkudozás), mind a választások alkalmával. Ez szerintem egy teljesen logikus és életképes javaslat... lett volna. (Főleg, ha mondjuk ehhez még további, nem feltétlenül baloldali csoportosulások - pl. az Ángyán körül csoportosuló kisgazda jellegű szerveződés - is tudtak volna a későbbiekben csatlakozni.)

Nem így alakultak a dolgok. 2012. október 23-án az utolsó nagy Milla által szervezett tüntetésen Bajnai Gordon bejelentette, hogy új választói szövetséget szeretne létrehozni, és ehhez már talált is partnereket a Szolidaritás és a Milla személyében. Holott a kezdeti fogadtatás pozitív volt (még én is majdnem bedőltem!), ezzel lényegében a volt MSZP-közeli vállalkozó ex-miniszterelnöknek sikerült teljesen szétrúgnia az Új Pólus kezdeményezést. Tette mindezt teljesen fölöslegesen, hiszen mint az élet azt igazolta, ez a lépés mind kampány (a Fidesz el is kezdte szépen nyírni Bajnai karakterét, valljuk be, van hozzá bőven muníció), mind stratégiai szempontból hibás lépés volt. Egyrészt túl korán történt mindez, másrészt gyakorlatilag egy nem létező szövetség lépett színre, ennek megfelelően a Bajnai-lufi szépen le is eresztett. Így nem sikerült az MSZP-vel (ami nyilván a saját hatalmi pozícióját próbálja bebiztosítani) felvenni a kesztyűt, ma már ott tartunk, hogy anélkül nem lesz Együtt-PM a parlamenti patkóban, ha nem fekszenek meg Mesterházy akaratának. Egy ilyen alávetett szerepből meg nem hiszem, hogy sok korszakváltás lesz.

Visszatérve a tavalyi eseményekhez, nincsenek illúzióim, hogy az Új Pólusból kivált és Bajnaihoz csatlakozott erők az Együtt 2014 ötletét október 22-én szülték meg. Sokkal valószínűbbnek látom azt a forgatókönyvet, hogy Bajnai stábja már hónapok óta puhította a Szolidaritást, a Millát és a későbbi PM-et (akkor még ez a fél LMP-t jelentette!), hogy csatlakozzanak hozzá. Ezt nem tartom fair húzásnak Bajnai részéről, de legalább érthető törekvésről van szó: ezeknek a szervezeteknek a hátán "hitelesebben" tudott volna a miniszterelnöki székig felmászni. Azt viszont mai napig nem értem, hogy mi volt a vonzó ezeknek az elvileg új és rendszerkritikus szervezeteknek Bajnaiban és a stábjában. Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy az elvileg egy pártban (az LMP-ben) ülő emberek egyik fele kapott ajánlatot (más okot nem látok arra, hogy a most már PM-es arcok miért próbálták kétszer is az LMP kongresszusán átverni a Bajnai-szövetségbe való belépésre tett javaslatot), a másik meg nem. Az ilyen háttéralkukból volt elég szerintem a rendszerváltás óta.

Az én meglátásom az, hogy ha valaki felelőssé tehető azért, hogy 2014-ben nem lesz kormány- és rendszerváltás, akkor az Bajnai Gordon, és a körülötte csoportosuló régi/új arcok.

Mindennek tükrében különösen meghökkentő, hogy Scheiring Gábor az LMP végjátékáról, és arról ír, hogy a korszakváltást csak és kizárólag az Együtt-PM képviselheti. Már bocsánat, de miért lenne így? Nem látom, hogy mit tettek le ők az asztalra, hogy ezt így kijelenthessék. Azt semmiképp sem nevezném érdemnek, hogy Bajnai miniszterelnökségéért kútba dobták az Új Pólust.

A legszomorúbb, hogy ez az egész összefogós szappanopera lassan egy éve húzódik. Nincs már 10 hónap sem a választásokig, és arról nincs egy szó sem, hogy Orbán leváltásán kívül mit is akar az Együtt-PM az MSZP-vel közösen megvalósítani. Mi lenne a programjuk? Mi a hosszútávú víziójuk? A szövetség csak a jogállam helyreállításáról, vagy egy "sima" négyéves kormányzati ciklusról szól? Engem személy szerint ezek a kérdések ezerszer jobban foglalkoztatnának, mint hogy ki lesz a képviselőjelölt, hogyan állítanak listát, meg ki fog a bársonyszékbe ülni. Sajnos megint ott tartunk, hogy előbb van szó a pozícióharcról, a megvalósítandó program pedig másodlagos lesz. Ugyanez történt 2010-ben, láthatjuk, hogy mi lett az eredménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr705425374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2013.07.25. 08:08:15

Jó felvetés. Bevallom, az Index blogketreces Scheiring cikkről találtam ide, bár azt nem olvastam, csak a kommenteket. :)

Nem voltam/vagyok se az Új Pólus, pláne nem Bajnai szurkolója, de való igaz (bővebben lásd Róna Péternél), az LMP-t megpróbálták kész tények elé állítani. Ennyi sikerült belőle. Gondolom, a PM komplett szavazótábora rajta van a képen... :)

Egyébként meg: őszintén kívánom az LMP-nek a bejutást, a PM-nek és tsainak meg kevésbé, és való igaz, mindkettő eset benne van a pakliban...

blz42 2013.07.25. 08:14:48

1. Az általad hőn áhított új pólus szereplői közül a jelentéktelen 4K és a maradék-LMP kivételével (amely Schiffer személyiségzavara miatt megy arra, amerre), mindenki ott van az Együtt-PM-ben.

2. A PM-ről viszonylag egyszerű kideríteni, mit ajánl 2014-re: parbeszedmagyarorszagert.hu/szovetsegi-megallapodas

Elijah_Baley 2013.07.25. 10:00:43

Monnyuk nemtom miért akarna most bárki is választásokat nyerni, a fidesz elég komolyan biztosította a haverok gazdasági és politikai jelenélétét, elég nehéz lenne úgy kormányozni, h gyakorlatilag nincs mihez hozzányúlni, a multis öltönyösrabszolgák eszjéáján kívűl..
meg köll várni míg a narancsbirodalom magától legyengül oszt onnantól lehet bármin is változtatni.

csermely1 2013.07.25. 10:15:38

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzék nem akar nyerni- ami érthető, hiszen ennek a sok hülyeségnek, amit a FIDESZ csinált, előbb-utóbb össze kell omlania. Nekem ez az egész "korszakváltás" kicsit vízió nélkülinek tűnik, olyan "csak szavazzatok ránk". De számomra a PM tesze-toszaságára a legutóbbi (és amivel el is dőlt a szavazatom sorsa) az volt, amikor Smuck Andor valami nyugdíjas ultimátumot adott az ellenzéknek, és Kálmán Olga megkérdezte Egyenes beszédben Szabó Rebekát, hogy mit szólnak ehhez, aki erre úgy reagált, hogy hát ők nem hisznek az ultimátumokban. Remek. Én meg nem hiszek abban, hogy rátok kellene szavaznom.
Kicsit elkalandoztam, de a lényeg, hogy szinte egyik programpontjuk mögött sem látok valódi elveket, vagy valós számokat, csak egy ilyen utópisztikus világról álmodnak, ahol nem a FIDESZé a 2/3, hanem a baloldalé.

kovacs.lehel 2013.07.25. 10:34:01

@blz42: A 4K! mitől jelentéktelen? Attól még, hogy pici és relatíve friss párt, nem áll mögötte gazdasági hátország? Ha elolvasod a hosszú távú programot (negyedikkoztarsasag.hu/data/4k-program.pdf), akkor látni, hogy van egy eléggé baloldali víziójuk az ország jövőjéről. Hány "összefogós" ellenzéki pártnak van bármiféle meghatározott jövőképe Magyarországról?

Elijah_Baley 2013.07.25. 11:05:10

@Kürtös: gondolom attól, h a romkocsma homályában bújkáló hippiken kívül a kutya se ismeri őket és az elit se pont velük operabálozik :)

kovacs.lehel 2013.07.25. 11:38:00

@közmunkás bérkommentelő: Ezt majd az idő eldönti, nem pont hippimozgalomról van szó :) Az meg, hogy az elit nem parolázik velük, nem feltétlenül negatív dolog. Nézd csak meg, hogy ez a csodás elit hova juttatta negyedszázad alatt az országot.

Elijah_Baley 2013.07.25. 11:59:10

@Kürtös: jó, csak vicceltem a hippirésszel :)
de lenin óta tudjuk, a politika az koncentrált gazdaság, aki mögött nem áll pénztőke, az ugrálhat, úccse lesz belőle semmi jelentős erő...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.25. 15:11:44

"Azt semmiképp sem nevezném érdemnek, hogy Bajnai miniszterelnökségéért kútba dobták az Új Pólust."

Mintha az Új Pólusnak lett volna bármilyen realitása is.
Mondom ezt az LMP szétválását közvetlen közelről követő tagként.
Demokráciában az a pólus, amiről a választók azt elhiszik. És ezen bukik el az elitezés is: a nemelitekre a kutya se fog szavazni.
NEM LEHET egyszerre az elmúlthúszévet leváltani, mert a nép nem elkalmas erre.
Ülhettek még 40 évik a romkocsmában (ahol én is előfordulok egyébként), ér várhatjátok, hogy a jelenlegi generáció kihaljon. Ez az egyetlen módja az elitcserének ugyanis, hogy az a nemelit is kikopik, aminek ez az elitje. Nép és elit összetartoznak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.25. 15:12:42

arról nem is beszélve, hogy ha te nem találtad meg a PM programját, ami rendesen ki van dolgozva, és szintén baloldali, akkor a néptől főleg nem várható ez el reálisan.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.07.25. 16:01:36

@Kürtös: A 4K! azért jelentéktelen, mert az E14-es, de főleg a PM-es srácoknak mindent, de mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az MSZP-s kövületek támogatása közben lejárassák azokat az ellenzékieket, akik (velük ellentétben) nem árulták el az elveiket némi politikai hasznocska reményében.

@peetmaster: Igen, a PM programja valóban fantasztikus olvasmány. Nekem az a kedvenc részem, amikor a politikai korrupció felszámolásáért küzdenek - kéz a kézben az MSZP-vel és Bajnaival. :D

kovacs.lehel 2013.07.25. 16:07:10

@peetmaster: Kissé felháborodtam most azokon, amit írtál. Vagy valami hasonló.

1. A poszt azt fejtegeti, hogy miért lett volna realitása az Új Pólusnak. Ha elolvasod a belinkelt Istvánffy által írt cikket, akkor ez világos. Persze, ez most már csak elmélet, de némiképp érvekkel azért alá van támasztva.

2. Az elmúlt 25 év legnagyobb politikai bűne, hogy a választók kategorikusan hülyének vannak nézve. A PM pedig ezek szerint beállt a sorba (?). Nem a néppel van a baj, hanem a kibaszott elittel, ami egy dolgot jól csinált: elidegenítette a saját lakosságát a politikától. Nézd meg a bizonytalanok és az elvándorlók számát, és rögtön rájössz miről beszélek. Kell a f*szomnak egy újabb élcsapat, aki majd jobban tudja a lakossággal való kommunikáció és annak megkérdezése nélkül, hogy mi a frankó. A "szakértők" kora lejárt, ők vitték padlóra az országot. Nem a nép hülye, hanem ti.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.26. 10:20:39

@Önkéntes Véradó: a pm-es srácok nevében tudok szólni: egyáltalán nem feladatuk bárkinek, külöünösen a többi bal-ellenzéknek a lejáratása. Még attól is tartózkodnak, hogy a maradék LMP-ről rosszat mondjanak, akkor is, ha onnan jön a fika. Pl. mint amit most te írtál, erősen rágalmazó hangvételben.

@Kürtös: az Istvánffy-cikk gyakorlatilag engem támaszt alá.
(A régi pártok) "[u]gyanakkor meg sem kerülhetőek", írja.

Itt, ebben a mondatban rejlik a magyar társadalom tragédiája.
Igen, a nép hülye. Igen, én ezt leírtam, te meg ezen felháborodtál. Igen, tévesen, mert a más nevében történő felháborodás még sose segített azon a máson.
A népen nem az segít, ha te engem meggátolsz abban, hogy lehülyézzem. Hanem az, ha belátjuk, hogy bizony jelentős elmaradásban vannak, aminek elsősorban és döntőleg a modernizáció elmaradása az oka - ez szociológiai közhely. Gondolja bele, '45-ig konkrétan feudalizmus volt, utána pedig egy erőltetett, külső erőszakkal támogatott, de ami a legrosszabb, részleges modernizáció zajlott, ami technikailag, életszínvonalban valóban jelentős emelkedés volt, de a legkevésbé sem segítette az önálló, tudatos polgár kialakulásának eszményét.
Szóval van itt nekünk egy Horthy-nosztalgikus, fél-, jelentős részben egészen náci jobboldali néprészünk, illetve egy kádári kisember, nagyrészt rendszerváltás-vesztes, emiatt radikalizálódó, mostanában jobbra tolódó másik néprészünk.
Egyszerűen NEM létezik, legalábbis a közmondásos Nagykörúton kívül nem létezik az a szintű informáltság, tudatosság, felelősségvállalás, ami azt a népet jellemezné, amely képes lenne arra a korszaváltésra, elitcserére, amit te kérsz rajta számon.

Újabb idézet:
"A stratégia második lépéseként kell megpróbálni bevonni az együttműködésbe a régieket, amennyiben meg lehet állapodni velük a garanciát jelentő közös programról."

Pontosan. Mivel a nép NEM alkalmas arra, hogy EGYBEN haladja meg az elmúlt25évet, részenként kell meghaladni. Mivel az intézményesült jobboldaltól semmit nem várhatunk baloldali értelmiségként, az egyetlen esélyünk, hogy a létező baloldalt tesszük civilizálttá, sőt tisztességessé.
Igen, a Hagyók, Szekeresek és végül Bajnaik pártját. Ők legalább, az elmúlt első 20 év ballib véleménydominanciájának idején, megágyaztak a közbeszédben annak a nyelvnek, amelyen el lehet mondani egy nyugatos, modern demokrácia felépítésének szükségességét.
Aztán a saját hiteltelenségük miatt 90%-ban lerombolták, hiteltelenítették ezt a nyelvi keretet is.
És abban kell bíznunk, hogy csak 90%-ban, nem 100%-ban, mert ha 100-ban, akkor nem reformálni, pártot alapítani kell, hanem emigrálni, sőrt menekülni, mert akkor a jobbos mucsaiság, amiből a fidesz állameszmét csinált, végleges diadalt arat nemcsak az urbánus nyugatosság, de még a balos proletárság felett is, hogy az általad nagyra becsült, méltóságában megvéden kívánt népet is megemlítsük.

Mégy egy idézet:
"az új erők...[] kijelöljék azokat a sarokpontokat, amelyek számukra garanciát jelentenek arra, hogy a köztársasági fordulattal nem a 2010 előtti világ tér vissza, hanem valódi újrakezdés történik."

Ezt a PM megtette, mindazokkal közösen, akik hajlandóak voltak erre, annak tudatában, hogy ez az az első lépés, amit majd a fentebb részletezett második követ.
Ennyire futotta, mert egyrészt ezzel a néppel ennyit lehet, másrészt a többi ellenzék a finnyázást fontosabbnak tekintette a tettnél.

Ne értsd félre, szándékosan túlzok a "finnyázás" szóval. Legszívesebben úgy fogalmaznék, hogy "a maradék ellenzék az elveket, az őszinteséget, a következetességet választotta a gyakorlat rovására is, kerül, amibe kerül". Ez a viselkedés hősies és elismerésre méltó, és soha nem tudnám rávenni magam, hogy erkölcsi alapon kritizáljam.
Csak két és fél baj van vele. Az még a legkisebb, hogy a hősöket a túlélők tartják hősnek, utólag.
A nagyobb baj az, hogy szerencsétlen az az ország, amelyiknek nincsenek hősei, de még inkább az, amelyiknek hősökre van szüksége - és a legszerencsétlenebb az, amelyiknek vannak ugyan, de nem érti meg őket.
Nehéz olyan irányba vezetni egy népet, amerre az nem akar menni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.26. 10:41:49

elnézést a gépelési hibákért.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.07.26. 10:42:51

@peetmaster: "Még attól is tartózkodnak, hogy a maradék LMP-ről rosszat mondjanak, akkor is, ha onnan jön a fika. Pl. mint amit most te írtál, erősen rágalmazó hangvételben."

Először is eloszlatnék gy félreértést (itt is): nem vagyok LMP-s, ahogyan nem vagyok 4K!-s sem.

Másodszor pedig: lehet, hogy ezt mondták neked, de sajnos hazudtak.

Amikor Scheiring Gábor "közkeletű mítosz"-nak nevezi az Orbántól és Bajnaitól/Mesterházytól való egyidejű távolságtartás elvét, ráadásul olyan hatásvadász, patetikus és ostoba cím alatt, hogyaszongya "Elnyomás és szabadság között nincs közép", amikor már hetek-hónapok óta vitázom különféle blogokon és irl olyan emberekkel, akik már önállóan gondolkodni is elfelejtettek, és csak azt tudják hajtogatni, hogy korszakváltás-Bajnai-politikairealitás-jóleszmeglásd vagy mocskosorbán-mocskos4ká-mocskoslmp, amikor a szárszói találkozó kapcsán Horváth Gábor azt írja a Népszabadságban, hogy "minden fikázás, kiröhögés, lenéző ajakbiggyesztés és WC-fotó a mai rezsim melletti kiállás" - nos, akkor sajnos nem tudok mást mondani, mint ezt:

"A 4K! azért jelentéktelen, mert az E14-es, de főleg a PM-es srácoknak mindent, de mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az MSZP-s kövületek támogatása közben lejárassák azokat az ellenzékieket, akik (velük ellentétben) nem árulták el az elveiket némi politikai hasznocska reményében."

kovacs.lehel 2013.07.26. 11:55:28

@peetmaster: Igen, meg van egy nagy "néprész", aki beint az egész fennálló rendszernek. Akkor most ők is hülyék?

A másik dolog, hogy egy "alul" lévő problémát (kádári kisember, hortysta a te szavaiddal élve) is fentről, elitista módon akartok megközelíteni. A nép maradjon csak hülye, majd ti tudjátok merre van az arra.

A másik dolog, hogy a PM rendszerkritikus lenne (és így kijelölte a sarokpontokat)? Már ne is haragudj, de Bajnai első füttyére rohantatok a keblére a Millával és a Szolival karöltve. Az hogy a két rendszerkritikus párt (LMP, 4K!) mit gondol meg le van szarva.

Részemről nem győzködlek inkább tovább, úgyis csak magamat tudnám ismételni. Akármilyen nyakatekerten is próbálja a PM bizonygatni, hogy Bajnaival és az MSZP-vel való ész nélküli bratyizás mennyire nem elárulása az eredetileg felvállalt elveiknek, meg annak amiről az Új Pólus szólt volna, csak magából csinál hülyét.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.07.26. 12:03:29

@Kürtös: "A másik dolog, hogy egy "alul" lévő problémát (kádári kisember, hortysta a te szavaiddal élve) is fentről, elitista módon akartok megközelíteni. A nép maradjon csak hülye, majd ti tudjátok merre van az arra."

Arra emlékszel még, hogy mi volt a kormánystratégia a TB-privatizáció kapcsán? Azt mondták, hogy nem népszavazás kell ide, hanem "fel kell világosítani" az állampolgárokat arról, hogy miért lesz az nagyon jó nekünk. Mer' a' állampógár az hülye, asse tuggya, mi jó neki.
Többek között Tóta W. Árpád "Modern képmesék" című szösszeneteivel mosták az agyunkat, természetesen közpénzből.

Nos, a jelek szerint az MSZP és barátai azóta semmit nem tanultak és semmit nem felejtettek. Az azóta szerzett új pajtások pedig villámgyorsan megtanulták a régi módszereket.

Na EZÉRT nyer majd OV 2014-ben. :(

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.26. 12:59:11

@Önkéntes Véradó:
"Először is eloszlatnék gy félreértést (itt is): nem vagyok LMP-s, ahogyan nem vagyok 4K!-s sem."

Nem állítottam, hogy az lennél. Csak hasonlókat onnan (is) lehet hallani.
Én beismerem, PM-es vagyok.

"Másodszor pedig: lehet, hogy ezt mondták neked, de sajnos hazudtak. Amikor Scheiring Gábor "közkeletű mítosz"-nak nevezi az Orbántól és Bajnaitól/Mesterházytól való egyidejű távolságtartás elvét, ráadásul olyan hatásvadász, patetikus és ostoba cím alatt, hogyaszongya "Elnyomás és szabadság között nincs közép""

Hát, nem hazudtak, ezt én előbb mondtam, mint Scheiring, akkor, amikor még mindketten javában LMP-sek voltunk.
Az egyenlő távolság az egyenlő semmitmondás - és halálba idegesít, amikor a fidesz a két szélsőség, azaz mszp és jobbik közti középnek próbálja láttatni magát. Rohadtul nem az.
A semmitmondást úgy értem, hogy a (most szótári, filozófiai értelemben vett) bal, konzervatív, illetve liberális értékek NEM egyeztethetők össze, mert egyes pontokban, és köztük a legalapvetőbben, az emberképben különböznek.
Emiatt ment tönkre az LMP, mert megpróbált úgy kommunikálni, hogy az alapító nyilatkozatot betartsa, amiben ennek a háromnak a szintézisét ígérték. Ez lehetetlen. Ellentmondóknak egyszerre megfelelni csak semmitmondással lehet.

És nem hatásvadász a cím, orbánék tényleg elnyomnak, ha nem fideszes vagy. Állami dolgozó ismerőseim NEM MERNEK bejelölni engem facebookon, mert MÁR VOLTAK véleményükért beidézve, megfenyegetve. Pedig én nem vagyok semmilyen pozícióban, csak három naponta megosztok egy Jávor- vagy Karácsony-cikket, meg 150 PM-es ismerősöm van.

"a szárszói találkozó kapcsán Horváth Gábor azt írja a Népszabadságban,"

Azzel együtt, hogy elítélem a saját hibák takargatását, csak hogy a másikat együtt utálhassuk*, nem látom helyesnek összemosni a két dolgot, amit a bekezdésedben írsz. És nem látom azt sem, hogy hogyan következne ebből az, amit levonsz, hogy a 4k-t a pm-esek fikázása tenné tönkre. A PM egyszerűen csak hajlandó volt azon a pályán játszani, ami az emberek fejében is létezik, a 4k meg nem. Nem baj, nem bűn, csak olyan lassú stratégia, amit nincs mindenkinek ideje kivárni.

És kb. ez a válaszom a nép vs. elit kérdésre is.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.26. 21:05:36

Sok igazság van a bejegyzésben, de sajnos a genezisre nem megy vissza: ez az alaptörvény és az új választási rendszer. Ott a Fidesz nem régi terveit valósította meg, hanem egyenesen az ellenzékre szabta: összepaterolni, összeugrasztani (az Alaptörvény pedig a népszavazást nyírta ki). Egy ilyen választásirendszer-módosítás ilyen folyamatokat indít be, és kész, nincs de. Ha Új Pólus, akkor ott megy félre.

kovacs.lehel 2013.07.26. 21:33:09

@politologus: Lehet. Hogy mi történt volna az Új Pólusban, sosem derül ki, de mivel az egész egy lazább szövetségnek indult, így nem hiszem, hogy hatalmas ellentétek lettek volna.
süti beállítások módosítása