Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Csak ne a Fidesz?!

2013.07.16. 22:00 Kürtösch

Éljen! Kezd körvonalazódni a Nagy Ellenzéki Összefogás, csatába indulhatnak a Fő Gonosz ellen a 2014-es választásokon. Bár ne tennék!

Nagyon sok médiafelületen (beleértve a mainstream és a közösségi médiát, sőt még az előző posztomra jött kommenteket is!) elhangzik az a tényként beállított vélemény, hogy az új választási rendszer miatt aki nem vesz részt az Összefogásban (értsd: nem tolja Mesterházy/Bajnai szekerét), az csakis a fideszbérenc lehet (mint például Schiffer). Hát kedveskéim, a nagy büdös lófaszt!

Ez az elképzelés a sajnálatos kétosztatú politikai gondolkodásból ered (ennek negatív hatásairól már korábban írtam). Tehát, aki nincs velünk, az csakis az ősellenségünkkel (a.k.a A Gonosszal) lehet. Ez pedig egyrészt nem igaz, másrészt rettentő módon káros, csak tovább mélyítené az egyébként is súlyos megosztottságot. Ilyen körülmények között részemről ott tartok, hogy basszátok meg, inkább nyerjen a Fidesz 2014-ben is.

Nem mintha Orbán Viktor kormánya egy fikarcnyival is jobb lenne a most ellene szövetkező "ballib" arcoknál. Szó sincs róla! A jelenlegi kormány teljesítményét, ha egy szóval kéne jellemeznem, akkor az a SZÉGYENLETES lenne, kb. az Antall- és Gyurcsány-kormányokéval vetekszik (sőt!). A különbség, hogy ezeknek a bukása borítékolható volt, míg Orbán mostani ámokfutásának megállítása finoman szólva is kétséges. Ennek okai pedig nem a Fidesz ügyességének tudhatóak be (komolyan meglepő, hogy az egykor magabiztosan kommunikáló párt milyen béna ezen a téren is), hanem a mainstream ellenzék szerencsétlenkedésének. Éppen ezért szerintem simán fogják hozni a 2014-es választást is, és nem, nem az egyébként tényleg aránytalan új választási rendszer miatt.

Mégis, miért gondolom, hogy egy esetleges MSZP-E14 győzelem még végzetesebb lehet az ország számára?

Az egyik érv, hogy ez mindenképp konzerválná, de minimum igazolná a kétpártrendszer létjogosultságát. Hivatalossá válna, hogy a Fidesz egyedüli ellenfele MSZP, az MSZP-é pedig a Fidesz. És nem, Bajnaiék nem képviselnek külön oldalt, az egyes mérések szerint 4%/7%-ra zsugorodott párt előbb vagy utóbb úgyis betagozódik valamilyen formában az MSZP-tömbbe. Ha ez történne, akkor gyakorlatilag csak tovább folytatódna a rendszer agóniája, a megújulás lehetősége a rendszer keretein belül teljesen elképzelhetetlenné válna.

A másik érv, hogy az MSZP egyáltalán nem érdemli meg, hogy újra övé legyen a kormányrúd. Nem érdemli meg a múltban elkövetett hibái miatt. Ne feledjük, nekik köszönhetjük, hogy Orbán kétharmados hatalomhoz jutott (nem a Fidesz érdeme, ő csupán a "másik oldal" szerepét játszotta, gyakorlatilag program nélkül nyerték a választást)! De talán ennél is súlyosabb hiba, hogy egy rettenetesen rossz kormányzás ellenére nem tudták érdemben növelni a szavazóbázisukat. Ez annak a jele, hogy képtelenek a megújulásra, nem hogy tudnak új szavazókat becsatornázni, még a régen elveszítetteket sem sikerül visszacsábítaniuk. Hiába a pártvagyon, hiába a médiabirodalom, hiába a kiépített országos hálózat, hiába szabadultak meg Gyurcsánytól, gyakorlatilag semmire nem voltak képesek az eltelt szűk három és fél évben. Ezért nem jár bársonyszék!

Mindennek fényében el lehet képzelni egy esetleges "szárszóista" kormány felállását. Jó eséllyel nem megoldanák, hanem tovább mélyítenék az ország válságát minden szempontból (pontosan úgy, ahogy azt a Fidesz is tette nem kiérdemelt győzelmével).

Más lenne a véleményem, ha az a forgatókönyv valósulna meg, hogy létrehozunk egy egységfrontot, ami egy ideiglenes kormány égisze alatt új alkotmányt ír, új jogállamot teremt, és válságot kezel, aztán feloszlik, hogy egy fair választáson derüljön ki, ki a legalkalmasabb jelölt. Minden bizonnyal nem így történne (ahogy erre a felvetésre az MSZP semmit sem válaszolt).

Na jó, de mégis miért lenne jobb az országnak, ha újra a Fidesz nyerne? (Úristen, nem hittem, hogy valaha ilyet fogok leírni!)

Egyrészt, mert Orbán rendszere eleve kudarcra van ítélve. Minden intézkedésükön látszik, hogy noha hosszú távra akarnak berendezkedni (lásd gránitszilárdságú alaptörvény), nem tudnak elszakadni a politikai rövidlátástól (lásd: folyamatos alkotmánymódosítások). Ez a rendszer rettenetesen instabil, előbb utóbb valaki nyakába fog ömleni a szar. A legvalószínűbb, hogy a sajátjukba. Még az sem biztos, hogy 2018-ig kihúzzák így.

Másrészt egy újdonsült Fidesz-győzelem kikényszeríthetne egy nagyon komoly tisztulási folyamatot az ellenzéki térfélen. Az MSZP-blokk nemhogy érdemtelenné, hanem bizonyítottan alkalmatlanná válna arra, hogy a váltópárt szerepét töltse be. Ez pedig új energiákat szabadíthatna fel a baloldalon, teret kaphatnának új szereplők is, megadva az esélyt, hogy megszakadjon az a ciklus, ami a rendszerváltás óta mérgezi az országot, hogy enyhüljön a megosztottság.

Mégis mit fogok tenni akkor 2014-ben? Semmiképp sem fogok otthon maradni, mert akkor tényleg a jelenlegi kormányt támogatnám. Ahogy írtam, nem fogok az MSZP-E14-re sem szavazni, a Jobbik támogatása pedig részemről kizárt. Helyes döntésnek a rendszerkritikát megfogalmazó demokratikus ellenzék támogatását vélem. Szerencsémre ezek az erők is egy platformra helyezkednek, csak sajnos egyelőre nem jut el a hangjuk a .választókhoz (meg persze van még min csiszolni nekik is), remélem ez is idővel változni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr475408685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása