Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Nyílik a magyar olló - a magyar társadalom kétdimenziós megosztása

2013.11.22. 00:37 Kürtösch

Sokszor hallott közhely, de attól még igaz, hogy Magyarországon a leggazdagabb és legszegényebb társadalmi rétegek közt hatalmas (és nem csak jövedelmi) szakadék tátong, a kettő között pedig szinte alig van "középosztálynak" nevezhető csoport. Az elmúlt időszak bizonyos történései csak tovább erősítik ezt az érzetet bennem.

Az egyik legfontosabb hír, hogy a Jabil nevű amerikai elektronikai gyártócég 700 (egyes hírek szerint 1200) dolgozótól készül megválni. A módszerek egészen elképesztőek (túlóráztatás, fegyelmik stb.), ám sajnos korántsem ismeretlenek a magyar munka világában. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az egész ügy magyar (fizikai) munkavállalókkal való bánásmód állatorvosi lova: idejön egy multi a félperifériára, felmarkolja a különböző állami támogatásokat (ez egyben felveti az ilyenféle állami szubvenciók helyességének kérdését), olcsó pénzen relatíve jó munkaerőt szerez, akikkel úgy bánik, mintha nem emberi lény lenne, hanem csupán egy termelési eszköz. 

A történet további érdekessége, hogy ez az egyik cég, amelyikkel a jelenlegi kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Amikor pedig napvilágot láttak a gyár elbocsátási gyakorlatával kapcsolatos híresztelések nem sokat hezitálva kiállt a gyár mellett (maga Szíjjártó külön is). Ez talán nem is annyira meglepő annak tükrében, hogy hogyan változott az elmúlt években a Munka Törvénykönyve. Röviden összefoglalva: erősen megnyirbálták a munkavállalói jogokat, ezzel téve "rugalmasabbá" a munkaerőpiacot. Hogy ez a rugalmasság többek közt mit jelent, azt láthatjuk.

A legrosszabb helyzetben egyébként az úgy nevezett "szerződéses" munkavállalók vannak a Jabil esetében is. Őket ugyanis nem az a cég foglalkoztatja, ahol a munkájukat effektíve végzik, hanem ún. munkaközvetítő cégek. A munkavégzés szempontjából ennek sok jelentősége nincs, ugyanis a legtöbb esetben a "rendes" dolgozókkal teljesen egyenértékű feladatokat végeznek, ám a fizetésük és a jogaik tekintetében már korántsem hasonló a helyzetük a többi alkalmazotthoz képest (ezt hívhatjuk kizsákmányolásnak?). De mivel nálunk a munka sokkal inkább kegynek számít, örüljön az ember, ha foglalkoztatják, azért meg egyenesen legyen hálás, ha egyáltalán bejelentik és legalább részben fizetik utána az adókat (akár szürkén is), nem mer szinte senki sem látványosan fellépni ez ellen. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem magyar sajátosság, de attól még nagyon szomorú.

Hogy mennyire nem kíván ezen helyzeten a jelenlegi kormány változtatni, azt mi sem jelzi jobban, hogy a hetekben Orbán többször is egyértelművé tette nyilatkozataiban: Magyarországon nem a szellemi, hanem a fizikai/termelőmunkának van jövője, ezért a cél az újraiparosítás (azért ismerős ez a szöveg, nem?). Ehhez pedig nem kell értelmiségi/diplomás középosztály. Ehhez kevésbé képzett szakmunkásokra van szükség, meg néhány mérnökre. Meg persze egy szűk elitre.

Ennek tükrében talán már jobban érthető, hogy mi a kormány felsőoktatási politikájának is a célja: minél kevesebb diplomás (főleg ne közgazdászok meg jogászok legyenek!), minél nehezebb bejutási feltételek az egyetemekre és főiskolákra. A társadalmi mobilitás, az esélyegyenlőség meg a nehéz sorsúak kitörési lehetősége pedig le vannak szarva. Aki esetleg kiesik a rendszerből, az mehet közmunkára, ami nem a munka világába való normális "visszaintegrálásról", normális átképzésekről, sokkal inkább a közmunkás megalázásról és a társadalom perifériájára szorításáról (legtöbb esetben inkább ott tartásáról) szól.

Ezzel párhuzamosan a kormány jelenleg bőkezűen támogatja a leggazdagabb réteget.

Az egyik és talán legnagyobb ilyen támogatás a személyi jövedelemadó-rendszer egykulcsossá alakítása volt rögtön a 2010-es választások után. Hogy mennyire nem igazságos a rendszer, azt elég jól mutatja, hogy még mindig fel-fellángoló téma a magyar sajtóban. Legutóbb épp többek közt egy századvéges kutató bizonyította be egy tanulmányban, hogy a költségvetésből kieső potom 444 milliárd forintos tétel közel háromnegyede a legjobban kereső, nem gyermekesek zsebében landolt (családi adókedvezmény ide vagy oda, pedig az is leginkább a gazdagokon segít). Érzékeny területre tapintott a tanulmány, mert a kormányközeli Századvég gyorsan el is határolódott attól, elég nevetséges módon.

Szintén friss, de egyáltalán nem meglepő hír, hogy a rezsicsökkentéssel is a felső 10% járt igazán jól. Egyrészt, mert némileg a rezsiszámlájuk is nagyobb (a rendszerben nincs semmilyen szociális elem), másrészt, mert a lakossági fogyasztókon elvesztett bevételeket a vállalkozások fizetik meg, ami előbb-utóbb úgyis beépül az árakba. Kenyeret meg a gazdagnak meg a szegénynek is épp ugyanúgy kell ennie.

A fenti felsorolást még lehetne folytatni (a trafikmutyi is valahol erről szólt szerintem), de talán már ennyi után is jogosan merülhet fel a kérdés: vajon ezek csak véletlen egybeesések, vagy állhat emögött némi tudatosság? Én az utóbbit tartom valószínűnek. A társadalmi olló egyre nagyobbra nyitása nem egyedül a nehéz gazdasági helyzet szükségszerű ámde sajnálatos következménye, hanem a kormány ki nem mondott, de mindent átszövő tudatos politikájának eszköze és egyben eredménye is.

A legálságosabb az egészben az, hogy az egész nyakon van öntve egy gazdasági szabadságharcos, népnemzeti plebejus mázzal. És éppen ebben rejlik a zsenialitása: a társadalmi és a politikai megosztás nem azonos törésvonal mellett történik. Mit értek ez alatt?

Azt, hogy az "SZJA-csökkentés" meg a "rezsicsökkentés" a legrosszabbul élők számára is jól csengő szavak, akkor is, ha éppen nem ők járnak vele jól. Éppen ezért a Fidesznek van egy erős bázisa azokban a társadalmi rétegekben is, amelyeket éppen háttérbe szorít. Magyarországon ugyanis a politikai beállítottság nem a társadalmi helyzeten múlik (pl.: nincs politikailag értelmezhető erős "munkásosztály"), hanem vegytiszta érzelmi beállítottságon (lásd: polgárháborús hangulatot keltő lózungok). Persze ehhez kell a ballib "másik oldal" is, amelynek szintén nincs klasszikus értelemben vett társadalmi érdekképviselői szerepe a politikában (hogy miért, az is megérne egy külön blogposztot).

Éppen a fentiek miatt jelen helyzetben szinte lehetetlennek látszik, hogy a jelen rendszer keretei közt egy a társadalmi különbségekből mentén kialakuló elégedetlenség üsse fel a fejét itthon. Remélhetőleg ez azért előbb-utóbb bekövetkezik, ahogy arra van példa a nem is olyan távoli Bulgáriában. A kérdés az, hogy lesz-e (esetleg már van-e) olyan politikai erő, amely ezt a harcot fel akarja és fel is tudja őszintén vállalni. Reménykedjünk benne, hogy jó szereplők lesznek majd jókor és jó helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr575648651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VadMacs 2013.11.22. 14:32:52

A cégek rendszerint csak a saját állományukról nyilatkoznak. A zergeszegi "konkurens" is csak 1-2000 embert küldött el, a valóságban 8-9000 emberre rúgott a leépített létszám (akkor teljesített csak igen jól ez az elb*szott ország...), a kölcsönzötteket ugyanis senki nem fogja büszkén mellé tenni...

Szociknak vége 2013.11.22. 14:51:52

'Sokszor hallott közhely, de attól még igaz, hogy Magyarországon a leggazdagabb és legszegényebb társadalmi rétegek közt hatalmas (és nem csak jövedelmi) szakadék tátong, a kettő között pedig szinte alig van "középosztálynak" nevezhető csoport.'

Egyáltalánnem igaz, hogy Magyarországon nagyobbak a jövedelmi különbségek mint nyugaton bárhol.

Az SZJA-s gazdagok meg kezd kicsit unalmas lenni..ááásít. A középosztályból meg senki nem szavaz a bolsi ellenzékre, ez alap.

barli 2013.11.22. 14:59:53

asszem értem az új ellenzéki taktikát!!
Mivel egyre kevésbé tudnak letagadni egyes gazdasági sikereket, ezért most az lesz az új módi, hogy "ugyan jobb lett a gazdaság, de ebböl szinte senki nem lát semmit". ala Medgyessy II.

VadMacs 2013.11.22. 15:01:57

@Brúsz Pringstein:
>Az SZJA-s gazdagok meg kezd kicsit unalmas lenni..ááásít. A középosztályból meg senki nem szavaz a bolsi ellenzékre, ez alap.

Mert a bolsi kurmány sokkal jobb...?

tobeor 2013.11.22. 15:14:39

@barli: sikerek, mi? :D meg tündérmese ugye? :D

Miért nem másolod be simán hogy: "Magyarország jobban teljesít?" :DD
Ekkora hazug seggnyalót fidesztrollt b+...

tobeor 2013.11.22. 15:15:36

Éljen az szdsz-es egykulcsos adó!

Le a nemzeti összefogással, ha az egy fillérbe is kerül!

Szakura 2013.11.22. 15:21:27

Ha a bolgárok le tudják cserélni a korrupt elitjüket, szerintem mi is. Nem kellenek a KISZ-titkárok.

barli 2013.11.22. 15:22:18

@tobeor: nem úgy sikerek ahogy ök mondják. nekem az is siker, hogy azután a nyócév után megállt az államadósság növekedése, a gazdaság csökkenése, a hiány köszöni jól van, meg az egykulcsos adó.

barli 2013.11.22. 15:25:50

@tobeor: eh, komolyan, a primitív érveitek és gondolkodásmódotok kényszerít bele engem a fidesz trollságba, pedig nem szeretném, mert csinálnak elég disznóságot is a jó dolgok mellett.

tobeor 2013.11.22. 15:29:17

@barli: mi állt meg? :D Hol a manyup, mondjad szépen? És hol tart ma a gazdaság? mekkora a beruházási ráta? Hány százezer ember menekült el az országból? Miről is beszélsz??

tobeor 2013.11.22. 15:30:07

@barli: ez ismerős duma, más a hibás azért mert te trollkodsz... beszarás, és még abban is biztos vagyok hogy ezt te komolyan gondolod...

felcsutisuttyo 2013.11.22. 15:31:47

JÖHET AZ IGAZI FORRADALOM !!!! a fülke--MÁR ELVAN CSALVA!!!!!! a Nemzeti Gazemberek által!!!

JohnHenry 2013.11.22. 15:33:12

@barli: tudatosan hazudsz vagy beszoptad a fidesz agitpropját?

VadMacs 2013.11.22. 15:36:58

@barli:
Az államadósság növekedése csak egyenlőre állt meg. Ha csak ennyire voltak képesek egy valagravaló új adóval, meg a nyugdíjunk ellopásával összehozni, szerinted mi lesz később? Nincs több ellopható nyugdíj, akárhány "válságadót" sem tudsz a bankokra húzni anélkül hogy elmennének. A munkáskéz meg tízezrével húz el családostul a dögledező nyugatra, hátrahagyva az "eltartott" kategóriát. Vagy ti fogjátok eltartani ezt a réteget, vagy ti is menekültök majd sunyin, vagy rágyújtják a duna parti cirkuszt a haverjaidra előbb vagy utóbb.

Kérdés: ha anno a maszop ilyenmód verte volna ki a birka népből a pénzt, nem első sorból sz*rtál volna a parlament elé, mint a b*zeráns tüntetgető haverjaid anno...?

ILOVEHUNGARY 2013.11.22. 15:38:52

Aki nem ablak nélküli minisztériumi irodában dolgozik, hanem esetleg le is megy az utcára az nagyon jól látja és tudja, hogy sajnos az olló már annyira kinyílt, hogy lassan szétesik!
Aki nem így gondolja az vagy vak, vagy fizetett fasz vagy csak simán hülye!!!!

tobeor 2013.11.22. 15:50:25

@VadMacs: Az államadósság növekedett, méghozzá 10%-kal, ugyanis elverték a manyupot. ha pedig elverték a 10%-os pénzügyi fedezetet, akkor ennyivel nőtt a nettó államadósság.

De ez csak egy mutató, amit mániákusan sulykolnak a fideszesek, holott pl. történelmi mélyponton a beruházási ráta, már az amortizáció szintje alatt, azaz konkrétan rohad szét a magyar nemzetgazdaság.

és a gazdasági emigráns százezrek meg sokkal nagyobb kárt jelentenek, mint 5 vagy 10% adósság, elveszítjük a fiatalokat, meg lassan már a középkorúakból is azokat akik nyelvet beszélnek és képesek helyt állni külföldön.

persze mindez egy fideszesnek nem fáj... ez csak a magyarokat zavarja.

VadMacs 2013.11.22. 15:56:32

@csentecsa:
Attól hogy impotens balf*szok mondják, sajnos (ebben) igazuk van. Pár ember helyzetbe lett hozva (főleg ők maguk a parlamentben, nézz rá a fizetésük nettó értékére!), van viszont egy fél országnyi barom, akik még tapsolnak is a saját kifosztásukhoz...

@tobeor:
Tiszába vagyok azzal hogy a manyupot ha kivonjuk az egyenletből, akkor hol tartanánk, csak "egyszerű(bb)en" próbáltam fogalmazni. :) Azért írtam, hogy még egy nyugdíjvagyont ekkora értékben nem tudnak ellopni.

barli 2013.11.22. 15:56:58

@VadMacs:
"A munkáskéz meg tízezrével húz el családostul a dögledező nyugatra"
1. a munkáskéz azért megy el, mert egy, mostantól mehet
2. tapasztalatom szerint az megy el mostanában nagyobb számban, akinek eddig sem volt munkája vagy szar munkája volt. Mérnök, orvos eddig is ment. Ha elveszitek az egykulcsost, több fog menni.

barli 2013.11.22. 15:58:26

@barli: ha meg igazatok van és a zorbánék szarok, akkor meg azért mennek el, mert rájöttek, hogy ha az orbánékat elküldik, nekik sose lesz jobb, mert a konkurencia még szarabb

VadMacs 2013.11.22. 16:08:12

@barli:
A sz*r konkurenciánál jobban éltek anno, mi is rosszabbul élünk, mint 4 éve. Az én tapasztalatom meg az, hogy nem a munkanélküli megy el elsődlegesen, mert általában nekik nincs miből (tisztelet a kivételnek). Akinek nincs pénze, mi a jó fenéből fizeti ki szerinted azt a fél millát, amibe az kerül, hogy bemehessen az első munkanapjára...? Szállás kell, a papírok rendezéséhez meg több hét, addig is meg kell élni valamiből. Sok olyan embert ismerek, aki felvett még egy jó adag személyi kölcsönt a banktól, mondván ha kint van, úgyis lesz*rja ha nekiállnak fenyegetőzni. A munkanélküli ezt sem teheti meg, mert neki nem adnak egy fillért sem...

Életerős fiatalok, családok húznak el, hagyják itt az egész birkaneveldét, és azok közül akiket ismerek, senki nem óhajt hazatelepedni, később sem. Olyan szinten lesz*rják azt amit hátrahagytak, hogy sokszor csodálkoznak, ha egy skype beszélgetés alatt szóba kerülnek az újabb unortodox adócsökkentések és sikerek, amikre mi itthon maradtak rendszerint súlyosan ráfázunk anyagilag...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.22. 16:39:00

Nagyok lennének a jövedelmi különbségek?

Néhány ország, ahol nagyobb a felső 10% és az alsó 10% közötti különbség: USA, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Írország, Franciaország, Németország, Svájc, Izrael, Oroszország, Kína, Kanada, Dél-Korea, Szlovénia, Svédország, Norvégia.

Hol kisebb? Bosznia, Csehország, Japán.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.22. 16:41:05

@barli: Az EU-s csatlakozással kezdődött a komoly elvándorlás, de 2010 őszén erősödött fel. Nem konkrétan Orbánék miatt, hanem azért, mert sokan rájöttek, hogy Orbánékkal sem lesz jobb, mint előtte 8 évig...

barli 2013.11.22. 16:45:56

@Online Távmunkás: ez mondjuk valszeg így van. De azért az is adott egy nagy lökést, hogy kinyitották az angol és a német határt.
tapasztalatom szerint az elsö idökben szinte csak képzettek léptek le, manapság meg inkább a képzetlenek, sokan nyelvtudás nélkül.

Szociknak vége 2013.11.22. 17:10:40

@Online Távmunkás: @barli: 2010ben szünt meg a német kvótarendszer a bevándorlókra, most már az megy aki akar.

Ez a nagy titok. Egyébként meg ez akár jó is lehet a zországnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.22. 17:19:10

@Szakura: A bolgárok lecserélték? Nem a nagy antikorrupciós miniszterelnökről derült ki, hogy korrupt maffiatag ő is?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.22. 17:35:29

@Brúsz Pringstein: 2011 májusától szűnt meg a német kvótarendszer, nem 2010-ben.
A kivándorlás még most is gyorsul, a Németországban nyilvántartott magyarok száma 2012-ben közel 30%-kal nőtt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.22. 17:40:50

@barli: Én azt tapasztalom, hogy 2004. előtt csak a szakemberek és 1-2 szerencsevadász ment külföldre, 2004-től elindultak a képzetlenek és nyelvtudásra vágyó fiatalok tömegesen, majd 2010-től egyre többen mennek a szakképzettek közül is.
Nagyon sok olyan szakembert ismerek, akit az utóbbi 3 évben csábítottak külföldre fejvadászok.

Szociknak vége 2013.11.22. 17:45:17

@Online Távmunkás: 2014től majd a független szakértők mennek...:))

2013.11.22. 20:03:25

@Online Távmunkás: Ez igy van, pl. Kanadában is erősen nyilik az olló, viszont az árakhoz képest a fizetések még mindig magasak. Leginkább a melósok szenvedik meg a dolgot, kivéve az olaj provinciákban, ahol még mindig eszméletlenül magasak a fizetések.
süti beállítások módosítása