Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Szavazóutaztatás - bűn vagy nem bűn?

2013.10.01. 07:50 Kürtösch

A hétvégén megszületett az elmúlt idők ha nem is legfurcsább, de mindenképpen meglepőbb (sajnos manapság erre ezt lehet mondani) bírósági ítélete, ami kvázi kimondja, hogy Fidesz csalt a bajai időközi választáson (hiába próbálja Tóni bácsi a kampánycsendsértést mint olyat használni inkább). Az ítélet jelentőségével kapcsolatban a Kard blog fogalmazott a legpontosabban, így erre a részre nem is térnék ki különösebben.

Másfelől viszont nem árt, ha az eszünkbe véssük, hogy január 1-től ez a cselekmény (tehát, hogy pártok buszokkal vihetik az embereket a szavazófülkékig) teljesen legális lesz, ugyanis megszűnik a kampánycsend mint fogalom. Számomra igencsak meglepő volt, mikor ez a fajta érvrendszer nem csak a kormánypárti politikusok és média száját hagyja el, hanem az egyébként kormánnyal igencsak kritikus Véleményvezér műhelyét is. Már megbocsásson a világ, ekkora baromságot (mondhatnám, hogy rég olvastam, de manapság ez nem lenne igaz) nem hagyhatok szó nélkül.

Nem vagyok naiv, pontosan tisztában vagyok vele, hogy ez eddig is gyakorlat volt a magyar választójogi rendszerben. Sajnos. És most még legális is lesz. Egyesek szerint hálistennek, hiszen pontosan akkora hülyeség volt eddig is tiltani, mint a kampánycsendet. Pedig a kettő távolról sem ugyanaz.

Az egyik fő gond, hogy ez a típusú mozgósítás ismét csak a nagyobb pártoknak kedvez. Lássuk be, hogy egy kisebb párt eleve "természetes" hátrányból indul (tehát jóval kisebb vagyonból kell megoldania a kampányt, a szavazói ajánlások összegyűjtését stb.), ezt pedig csak tovább súlyosbítja, hogy míg a Fidesz, az MSZP vagy az E14 megengedheti magának, hogy szinte minden szavazókörben ily módon "csábítsa" potenciális választóit az urnákhoz, a kicsiknek erre esélyük sincs.

Egyrészt ez nem fair, másrészt nem tartom helyesnek ily módon nehezíteni a politikai elit vérfrissülését, harmadrészt a választásoknak arról kéne szólniuk, hogy az állampolgár szabad akaratából úgy dönt, hogy meglátogatja a számára kijelölt szavazókört (akik erre pedig képtelenek, de szavazni akarnak élhetnek a mozgóurna nyújtotta lehetőségekkel), nem pedig, hogy XY párt közvetlenül a szavazás aktusa előtt szívességet tesz az embernek. Szerintem innentől fogva bűzlik a dolog, és káros befolyásolásnak számít. Sokkal kisebb gondnak tartanám már azt is, ha a Választási Iroda szervezne ilyen buszjáratokat olyan helyeken, ahol tényleg nehéz eljutni a szavazókörig.

A másik fő probléma pedig a kialakult magyar gyakorlatból adódik. Ne legyünk vakok, pontosan tudjuk, hogy az utaztatás a legtöbb esetben (ahol Baján is) a kiszolgáltatottabb rétegeket érinti. Sajnos hallani olyan történeteket, ahol nem csak a buszért/autóért, hanem bizony a szavazatokért is fizet adott politikai erő, persze ez rettenetesen nehezen bizonyítható. Ha az utaztatás legálissá válik, akkor annál kisebb lesz az esélye, hogy az ilyen esetekre fény derüljön (ahogy az helyes is, hogy ez Baja esetében megtörtént).

A bajai választásnak nem volt valós tétje országos szempontból, fontossá sokkal inkább a csalás lelepleződése tette. Gondoljunk csak bele, hogy miféle választások lesznek jövőre, ha az ilyen típusú mozgósítás nemhogy legális, de szükségszerűen követendő példa is lesz. Nem hinném, hogy túl jót tenne az amúgy sem túl egészséges magyar politikai kultúrának.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr225542974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása