Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Azok a fránya számok!

2013.12.19. 00:39 Kürtösch

Ahogy közelednek a választások, úgy irányul egyre nagyobb figyelem a közvélemény-kutatások eredményeire. Minden hónapban lehet olvasni a sajtóban, hogy melyik intézet, éppen "mire méri" az egyes pártokat, melyekhez sokszor nehezen értelmezhető vagy éppen teljesen félrevezető kommentárokat fűznek. Pedig az adatok magukért beszélnek, és ha nem egy-egy hónapot ragadunk ki, hanem trendszerűen vizsgáljuk a pártpreferenciák változását, akkor elég egyértelmű jeleket lehet kiolvasni a számokból.

Mielőtt jönne a lényeg, néhány dolog. Először is köszönetet kell mondanom a törökgáborelemez blognak, ugyanis a neves elemző bárki számára hozzáférhető módon gyűjtögeti hónapról hónapra az adatokat, így szinte kész számok állnak rendelkezésre. Másodszor néhány előzetes tudnivaló:

- Nem az egyes intézetek által mért eredményeket vizsgáltam, hanem azok átlagát (nevesítve: Medián, Ipsos, Tárki, Századvég). A Nézőpont számait teljesen figyelmen kívül hagytam. Csináltam több verziót is, de annál az "intézetnél" valami egészen egzotikus módszertant használhatnak, mert általában köszönőviszonyban sincsenek az ő általuk mért számok a többi intézetével, és az átlaghoz viszonyítva is az a következtetésem, hogy ők valami alternatív univerzumban végzik a kutatásaikat (ugyanitt Matolcsy közgazdasági elképzelései is érvényesek lehetnek). Kész szerencse, hogy van egy ilyen állami pénzen élő intézet is.

- A számok százalékban értendők és a pártok támogatottságát tükrözik az összes megkérdezett körében.

- Egy éves periódust vizsgáltam (2012. december - 2013. november).

- Az adatsor csak a parlamentben képviselővel rendelkező pártok támogatottságát mutatja (tehát: Fidesz MSZP, Jobbik, LMP, E14, DK). Részben lustaságból (az eredeti adathalmazban sincs több), részben pedig a következtetések levonására tökéletesen elegendő ennyi információ.

Lássuk akkor a számokat. Először is érdemes megnézni, hogy hogyan változott az elmúlt egy évben a szavazói kedv a fent említett pártokra vonatkozóan

Ebben igazából semmi meglepő nincs: ahogy közeledünk a választásokhoz, úgy nő egyre inkább a választási kedv (egy év alatt 10%-kal). Az azért valahol szomorú, hogy ez a növekedés szinte csak a parlamenti pártoknál csapódik le (arról nem is beszélve, hogy azon belül is melyik pártnál, de erről picit később). Részemről bízok benne, hogy legalább a 4K! a hátralévő pár hónapban erősíteni tud majd (itt még nem tükröződik a párt marihuána-legalizációért nemrégiben indított kampánya).

De akkor jöjjön a lényeg:

2013-12-18- 21-49-19.png

Hogy ebből milyen következtetéseket lehet levonni?

1. A Fidesz teljesen más ligában játszik

A grafikonon szereplő első hónap 2012. decembere, ez egy egyértelmű mélypont volt a kormánypárt támogatottságát illetően, például ekkor zajlottak a diáktüntetések is. Érdekes, hogy a mélypont a Fidesz esetében kb. 19%-ot jelent, amiről a többi párt jelenleg álmodni sem mer.

A mélyponti helyzetből a rezsicsökkentés jelentette a kiutat, a választások előtti évben majdnem hogy folyamatosan nőtt a párt támogatottsága (rövid stagnálás a trafikmutyi idején). Persze ehhez a további eszközök is adottak, például egy a párt által teljesen leuralt közmédia.

A lényegen azonban ez sem változtat: az ellenzék tevékenységének gyakorlatilag semmi hatása nincs a kormánypárt népszerűségére. Az "új" szavazók szinte biztosan kijelenthető, hogy a Fidesznél találták meg a(z átmeneti) politikai otthonukat

2. Az ellenzék labdába sem rúg

Sokszor hangoztatott közhely, hogy az ellenzék nem tud élni a kormány által feldobott magas labdákkal. Ez az ábrát nézve is igaz, az összes párt a 0-15 százalékos sávban tartózkodik (ritkább esetben mozog). Az "összellenzék" (beleértve a Jobbikot is!) támogatottsága stabilan 30% körül volt az elmúlt egy évben (31% volt egy éve, most is kb. annyi, közben volt némi "emberveszteség", amit sikerült visszaszerezni). Ebből két dolog következik: egyrészt az ellenzék gyakorlatilag nem tudott egy év alatt egy deka új szavazót sem megszólítani (nem hogy a Fidesztől elcsábítani), másrészt a meglévő 30%-os tortaszeleten osztozkodnak egymás közt.

Ha csak a "demokratikus" ellenzéket nézzük (tehát mínusz Jobbik), akkor sem sokkal másabb a trend. Egy éve picivel több támogatja volt ezeknek a pártoknak összesen, mint most.

2013-12-18- 22-39-15.png

Ha valaki, akkor az ellenzék mondatni nem teljesít jobban a választók körében. Mondjuk elnézve az elmúlt egy év szerencsétlenkedését, ez talán nem is akkora baj. Ha a számokat nézzük, kifejezetten vicces és egyben szánalmas az egész "ÖSSZEFOGÁST!!!!!444!!4!" hiszti.

3. Az MSZP beragadt

Mint legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP gyakorlatilag semmiféle fejlődést vagy komolyabb visszaesést nem produkált, fiatalítás ide vagy oda. Ez a párt a magyar politikai élet "zárványa", sejtésem szerint csupán a viszonylag aktív nyugdíjas szavazóik tartják lélegeztetőgépen Mesterházy alakulatát. Ez nem is csoda, az MSZP pontosan olyan inkompetensnek látszik a választók szemében, mint amikor 2010-ben elzavarták őket a hatalomból. Szerintem nem is tévednek akkorát.

4. A Jobbik sem teljesít jobban

Mondjuk rosszabbul sem. A szélsőjobboldali párt stabilan 8% környékén tanyázik, néha tesznek egy kis kalandozást 9% környékén (vicces, a 2010-es választásokkor, még az MSZP megszorongatásáról álmodoztak). Számomra teljesen egyértelmű, hogy eddig tart a varázs és nem tovább: a "cigánybűnözés" szóval bekerült Vona-párt jellegzetes retorikájával és témaválasztásával nem tud ennél több szavazót megszólítani.

Valószínűleg a pártközpontban is megcsinálhatták ugyanezt a diagramot, és rájöttek, hogy vagy halálukig fogják a jól ismert frázisokat szajkózni, vagy megpróbálnak a következő választás alkalmával több állami támogatást szerezni (mert hogy a kormányra kerülésükre semmi esélyük, az szinte egészen biztos, nem csak most, hanem az elkövetkezendő 10-20 éven belül, ha akkor lesz még ilyen párt egyáltalán). Ennek az eredménye lehet a metroszexuális trendiruha reklámokat idéző kampány is, amivel a fiatal Fidesz-szavazókat szeretnék megszólítani (teljesen hasonló fazonok szerepelnek a reklámjukban meg a plakátokon, mint akik a 444 által meglátogatott Fidelitas-buliban ropják, gyanítom ők lehetnek a Mandiner fő olvasóbázisa is), és többek közt ezért kezdett Vona Gábor "álruhás országjárásba".

(Ígérem, hamarosan fogok írni a Jobbik-jelenségről is, érdemes egy külön posztot a témára szánni.)

5. Bajnai Gordon, a mélyrepülő pilóta

Na jó, ez talán túlzás, mert nagyon alacsonyról nem lehet igazán mélyrepülni. A kezdetekben 14%-ra is mért (akkor még) "nempárt" gyorsan letornázta a támogatottságát 5% környékére. Ez a pár hónap alatt végbemenő meredek csökkenés a felkorbácsolt remények és az okozott csalódás számlájára írható. Érdekes módon az LMP-ből kivált PM-esek sem tudtak a helyzeten javítani, sőt a "mostmárpárt" támogatottsága szépen lassan kezdett elsorvadni (fun fact: emlékszünk még Tóta W. Bajnai-köszöntő cikkére?). Ebben semmi meglepő nincs, egy az SZDSZ értelmiségi körére építkező pártnak semmi esélye nincs arra, hogy széles szavazói rétegeket szólítson meg, és ez jól is van így.

6. Az LMP mer kicsi maradni

Az zöldpárt a legutóbbi választásokkor érte el népszerűségének maximumát, azaz pont annyi szavazatot gyűjtöttek, hogy éppen sikerült bekerülniük az Országgyűlésbe. A látványosan semmilyen komplex világképpel rendelkező kvázi civil szervezet így nem tudta magát megszívni, sőt az 5%-os küszöb elérése is komoly erőfeszítéseket kívánna a párttól.

Persze, egyáltalán nincs könnyű időszakon túl az LMP. A Bajnai-hiszti által indukált pártszakadás egyértelműen látszik a közvélemény-kutatási adatokon (ekkor sorvadt a párt 2%-osra, a veszteség eltűnt az éterben), és azóta sem sikerült megtalálni a helyüket a politikában. Vannak jó ötleteik, Schiffert személy szerint rendkívül értelmes embernek tartom (értelmesebbnek mint a többséget a T. Házban), sőt, bírom Vágó Gábor tumbliját is, de valahogy mégsem akar ez a dolog működni. Véleményem szerint a huszonvalahanyadik kongresszusát is megélt párt hatalmas hibát követett el, amikor elutasította a 4K! választási pártos javaslatát: tudhatták volna, hogy egy friss, egyelőre még náluk is kisebb, de annál határozottabb világképet képviselő párt nem fog felülni egy elempés "nyitott" listára. Pedig a 4K! pont azt tudja, amit az LMP nem: radikálisnak lenni, erre pedig a demokratikus, de rendszerkritikus erőnek hatalmas szüksége volna.

Az LMP sorsa a jövő évi választások egyik nagy kérdése. Hiába van kis pártról szó, ők a leghitelesebbek az itt vizsgáltak közül. Nem véletlenül körülöttük tűnnek fel olyan arcok mint Ángyán József, a volt navos Horváth András vagy akár a volt köztársasági elnök Sólyom László. Sajnos azt nem értem, hogy az államtól kapott pénzeket mire használták fel, mert pártépítésre látványosan nem. Mindettől függetlenül én szurkolok nekik, szükség van az ő hangjukra is.

7. Gyurcsány, a felfelé kapaszkodó troll

Ha valaki azt mondta volna nekem 2010 környékén, hogy Gyurcsánynak komoly esélye lesz egy saját párttal 5%-os eredményt elérnie a következő választásokkor, tuti hogy pofán röhögtem volna. Pedig az általa gründolt <em>háziszekta</em> az egyetlen, amely elmondhatja magáról, hogy (szigorúan magához képest) számottevően tudta növelni a támogatottságát.

A legsötétebb (a szó "ostoba" értelmében) neoliberális elveket valló Gyurcsány és követői szintén az SZDSZ romjaira akarnak alapozni, ebben pedig Bajnaiék személyében vetélytársra találtak. Az E14 folyamatos csökkenésében bizony kulcsszerepet játszik a tény, hogy Gyurcsány még mindig klasszisokkal tehetségesebb szónok és intrikus, mint Bajnai (arról nem is beszélve, hogy ő meret egyedül nyíltan megráncigálni Mesterházyék bajszát). Ennek az eredménye kemény 2% (ami egyébként több, mint amennyit Bajnaiék buktak azonos időszak alatt), legyenek vele boldogok.

8. Az "összefogásnak" semmi értelme

Ha az ember egy MSZP vagy valamelyik utódszervezete (értsd: DK, E14) által rendezett eseményen jár, kötelező showelem, hogy valaki az "összefogást" fogja hangoztatni. Az ő figyelmükbe ajánlanám a következő ábrát, beszédesebb bárminél.

2013-12-19- 0-16-21.png

Röviden: akiket hidegen hagynak ezek a pártok, magasról tesznek az "összefogásra", rohadtul nem ezen múlna a kormányváltás.

Verdikt

A fenti ábrák és a levont következtetések egyrészt roppant szórakoztatóak, de ha komolyan végiggondoljuk őket, rendkívül szomorú képet festenek a magyar pártpolitika jelenlegi állapotáról.

A folyamatosan rossz döntéseket hozó és a leggagyibb kádári megoldásokat alkalmazó Fidesz-kormányzat hátradőlve - popcornnal és sörrel a kezében - várhatná a választásokat, ugyanis a kérdés nem az, hogy nyernek-e, hanem az, hogy mennyire (az új választási szabályok ráadásul nekik kedvez). Mivel a cél az újabb kétharmad, így gondolom ők is rá fognak kapcsolni a kampányfinisig. A rezsicsökkentés önmagában 10%-nyi szavazatot hozott, és erre nincs az ellenzéknek semmiféle válasza, úgy ahogy az egész Fidesz-éra ellenében sem tudnak hihető alternatívát megfogalmazni és nyújtani.

Az ellenzéki pártok közvélemény-kutatási eredményeit végigtekintve még siralmasabb a kép. A Jobbik stagnálása nagyjából semmi vizet nem zavar. Az viszont, amit a balliberális elit és sajtó produkált az "összefogásnak" csúfolt szappanopera kapcsán, több mint gyalázat. Ezek a pártok és a hozzájuk közel álló értelmiségi elit látványosan nem értik a magyar embereket és választópolgárokat, és sokkal jobban érdekli őket a 20%-ukon való marakodás, mint az, hogy bármiféle áldozatot hoznának az ország érdekében (mondjuk hogy eltakarodnának a politika porondjáról). Bátor politikára és "államférfiakra" lenne szükség, de nekünk csak gyáva és puhány fráterek jutottak az ellenzék legnagyobb blokkjának soraiból. Még egyszer mondom: gyalázat.

Az LMP szenvedése sem túl szívderítő látvány, mivel ők lennének nagyjából az egyetlen párt a Parlament falain belül, akiknek el lehetne hinni, amit mondanak. Sajnos a jóakarat és a politikai érzék náluk nem jár párban, félő, hogy emiatt nem fogják az 5%-os küszöböt sem elérni, azt pedig még egyetlen párt sem élte túl Magyarországon. Én kívánom, hogy ne legyen így.

A fordulatra tehát valószínűleg nem jövőre fog sor kerülni, az ellenzéknek nem volt elég négy év Fidesz-kormányzás ahhoz, hogy kormányképes erőt tudjanak felmutatni. Legrosszabb esetben majd talán 2018-ban, remélhetőleg akkor már merőben új szereplőkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr745698728

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selmeczi Gabriella előjelet vétett... 2013.12.20. 16:45:17

Vagy csupán hozta a szokott formáját, és hazudott egy ordasat; vérmérséklet kérdése, hogy miképp értékeljük legújabb produkcióját. Azt bírta ugyanis mondani egy Bajnai sajtótájékoztatóra reagálva, a "fájni fog" turné keretében, hogy  ...a magya...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.19. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2013.12.19. 13:29:24

Ugyan mitől lennének új szereplők 2018-ra a baloldalon?

Nzoltan 2013.12.19. 16:15:49

Igazából a Jobbik is olyan mint az LMP. Eddig még ők sm köpték szemen magukat. A többi meg.......

Bajnai egyáltalán nem okozott csalódást. Régen sem kellett a politikusi oldalát megvillantania hiszen ügyvezetett, semmi komoly más dologban nem vett részt.

Grrr 2013.12.19. 16:42:50

A konkrét számok torzak, mert nem vetted figyelembe, hogy egyes intézetek nem közöltek adatot adott hónapokban, így azokat valahogyan intrapolálni kellett volna (pl. 2012 decemberében a Fidesznek rendszeresen többet mérő Medián és a Századvég nem közölt adatot). De a trendeket ez persze nem befolyásolja.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 16:44:28

Elég nyilvánvaló, a választók nem akarják visszahívni azt a szobafestőt, aki nem csak a pénzüket lopta el, de még a festést is elkúrta.

Miről beszélünk, elég ránézni a trendekre. Rögtön látszanak a különbségek. A ballibsik pedig lassan felfoghatják, nem az antiszemitizmus volt kormányuk alatt a fő gond és abban a tudatban sem kellene elaludniuk, hogy a demokraták csúcsa a voot kommunisták középmezőnye és a velük haszonszerzés végett lepaktáló "liberális".

nahogyverjemaszádba 2013.12.19. 17:08:49

imádom ezt a közvéleménykutatósdit...

a fészbukon esetleg ingynentizpercalattmegnézem, a pártok támogatottságát...

Jobbik 160.000 követő
Fidesz 92.000
Mszp 70.000
DK 33.000
e 2014 154.500

Trackers 2013.12.19. 17:23:50

Szerintem rosszul közelíted meg a dolgot.

Egyrészt bizakodásra ad okot, hogy a választók pontosan értik és tudják, hogy a DK, E14 és MSZP egy és ugyanaz a párt.
Próbáltak csupán bizonytalanokból nagyobbat meríteni, mint MSZP logó alatt, de ez nem jött be.

Ezen számokból csak annyi derül ki, hogy az MSZP és a Fidesz végletekig sikeresen megosztotta a közvéleményt, és ez az ami igazából szomorú.

Az is látszik a grafikonokból, hogy ezen két választásból az emberek a gazdaságilag kevésbé bénát értékelik jobban.

Ám jó lenne látni végre egy olyan grafikont, ahol mindhárom MSZP és a Fidesz is elsüllyed, és jön valaki más.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.19. 17:35:01

Mire jó ez a grafikonosdi? Még csak 4 év telt le a ránk kirótt 40-ből, persze hogy a fidesz vezet 118%-os népszerűséggel.

pocaklakó minimanó 2013.12.19. 17:43:30

Lassan négy éve folyamatosan megy itthon - és a sameszok által külföldön is - nyomatott rettegde, de valahogy csak nem akarózik a jónépnek besz*pnia, hogy csakis a rettegdések nézete az egyedül üdvözítő.

Pedig lassan negyed évszázad telt el azóta, hogy tudjuk: Mucsa vagy ... többség. Nincs harmadik út. :)

feketeesfeher 2013.12.19. 17:46:39

A poszt szerzőjének fingja nincs arról, hogy a politika hogyan működik, fingja nincs arról, hogy az emberek hogyan gondolkodnak, és fingja nincs arról, hogy az egyes pártok illetve vezető politikusaik milyen elveket képviselnek.
Helyette van a számokkal való semmire se jó matatás, valamint a szerző politikai előítéleteinek a megfogalmazása.

Gyönge kettes alá.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 17:57:17

@Trackers: Pontosan így van. Régebben hat ember marakodott a kondér körül MSZP-s, SZDSZ-es pólóban, ma ugyanaz a hat, de hat különböző pólóban.

Larry Silverstein 2013.12.19. 17:58:20

Ez az összefogó baloldal 2014 után eltünik végleg.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 17:59:04

@pocaklakó minimanó: Úgy tűnik a demokratákat egyre jobban a választók zavarják a legjobban.

Larry Silverstein 2013.12.19. 18:00:36

@nahogyverjemaszádba: Ja a fészbuk lájkot meg lehet venni. Persze a szavazatot is, de Soros nem teljesen hülye hogy sok pénzt öljön Bajnaiba.

feketeesfeher 2013.12.19. 18:07:41

@Larry Silverstein:

Ugyan miért tűnne el?
Több milliónyi szavazópolgár él magyarországon, amelyik soha nem lesz vevő sem a fidesz államközpontú, de főleg nem a jobbik nacionalista-rasszista politikájára.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 18:23:12

@feketeesfeher: Na hogyne. Mit gondolsz, Toroczkai miért nyert? Mert mindenki antiszemita? Na ezt magasról szarja le mindenki, viszont sok a cigány. És egyre több lesz. 2-3 ciklus és Bp-i kerületekben is elő fog fordulni jobbikos pm és testület.

Larry Silverstein 2013.12.19. 18:23:57

@feketeesfeher: Szerintem is vannak balos szavazók, én azt mondtam hogy az mszp, e14 és a többi nemszp szünik meg 2014 után. A holdudvar egyszer megbocsát, 2x nem.

Hertelendi 2013.12.19. 18:44:34

@♔bаtyu♔: Mit izgulsz? Nem veszed észre, hogy senki nem vesz észre? Te csak nyalogasd a viktor seggét, csak ne írogass ide, mert senki nem kíváncsi rád!

kovacs.lehel 2013.12.19. 19:19:35

@feketeesfeher: aha, akkor légyszi interpretáld, hogy te mit olvasol ki a fenti adatokból. vagy ha szerinted a számokból hülyeség kiindulni, akkor mégis miből érdemes?

kovacs.lehel 2013.12.19. 19:20:29

@Grrr: Tudom, hogy módszertanilag nem túl szofisztikált ebből a szempontból, de ez tényleg egy "hobbielemzés", ami a trendekre akar rávilágítani, arra meg tökéletesen alkalmas :)

Mária 2013.12.19. 19:23:07

"A lényegen azonban ez sem változtat: az ellenzék tevékenységének gyakorlatilag semmi hatása nincs a kormánypárt népszerűségére."

Miféle "tevékenységre" gondol a posztoló? Én semmiféle tevékenységet nem látok, legfeljebb időnként némi lanyha pótcselekvést.

feketeesfeher 2013.12.19. 19:29:53

@Kürtös:
A fenti adatokból legalább háromféle hipotézist lehetne legyártani, és önmagában mindegyik koherens lenne.

Az én elméletem az, hogy amíg az ellenzék nem tudja elhitetni a választókkal, hogy képes győzni, addig nem is fog tudni győzni.
Lehet itt trendekről meg ázalékokról lamentálni napestig, meg csókolgatni Schiffer valagát, de az nem a politikával való foglalkozás, hanem a felszín karcolgatása.

Ma annyit lehet mondani, hogy a fidesznek áll a zászló 2014-ben.
Akkora jelenleg az anyagi, hálózati és média erőfölénye, hogy szinte kizárt, hogy egy nem egységes ellenzék legyőzze.
És egységes ellenzék pedig nincs.
Még abban sem egységesek, amiben valójában igen.

Egy 2013 közepi széles ellenzéki összefogás, amelyik nem lavírozik, hanem felvállalja az egészet egy átmeneti időszakra, az olyan társadalmi mozgásokat lett volna képes beindítani, amit a rezsicsökivel sem lehetett volna ellensúlyozni.

De láttuk már ugyanezt a jobboldalon is.
Azért nagy truvájok nincsenek.

kovacs.lehel 2013.12.19. 19:31:33

@feketeesfeher: És szerinted a Maszop koalíció miért nem lépte meg ezt a valódi politizálást a baromkodás helyett? Megmondom: mert totálisan alkalmatlan szemét bagázs, akik kurvára el vannak szakadva a magyar valóságtól. Kb. ugyanarról beszélünk, nem?

Mária 2013.12.19. 19:32:08

@feketeesfeher:

"A poszt szerzőjének fingja nincs arról, hogy a politika hogyan működik"

Hogyan működik?

*

"fingja nincs arról, hogy az emberek hogyan gondolkodnak"

Hogyan gondolkodnak?

*

"és fingja nincs arról, hogy az egyes pártok illetve vezető politikusaik milyen elveket képviselnek."

Kit érdekelnek a gondolatok és az elvek?

feketeesfeher 2013.12.19. 20:10:13

@Kürtös:
"Megmondom: mert totálisan alkalmatlan szemét bagázs, akik kurvára el vannak szakadva a magyar valóságtól."

Látod, ez az a pillanat, amikor te is elszakadsz a valóságtól.

Mindamellett, hogy az mszp jelen politikájával nem értek egyet, teljesen más miatt nem lépték meg azt, amit szerintem meg kellett volna lépni.
Nem azért mert hülyék, vagy szemetek vagy bárakármi, hanem azért, mert a 2013-as politikai logika, amit a választási rendszer erőltetett rá minden ellenzéki pártra, erre nyomta őket.

Elképesztően nehéz dolog akár 45 fokos fordulatot is végrehajtani egy középpártban. Nem erre van dresszírozva a szervezete.
Még a kispárt LMP-ben is pártszakadást okozott az összefogás gondolata.
Mindamellett persze sokan követtek el politikai hibákat is, kétségtelen.
Plusz a fidesz folyamatosan faragta a választási szabályokat.
Nem annyira egysíkú a kép, hogy akkor vannak a kompletten barmok, meg a maradék.

jeriko 2013.12.19. 20:28:08

Az a nagy helyzet, hogy Magyarországon aki igazat mer szólni, annak nincs helye a politikában. A választók kikövetelik maguknak a hazugságokat, kb. egy hetes memóriájuk van, és nem hajlandóak tudomást venni a problémákról.

Ez jól látszik a Fidesz támogatottságának növekedésén, az LMP vegzálásán, de ide sorolható az Öszödi beszéd is, Gyurcsány talán egyik legőszintébb pillanata, de az MSZP 2006-os győzelme is. Ez Bajnai legnagyobb problémája is, nem tud elég pofátlanul hazudni. Más országban talán sikeres lehetne, nálunk az ilyen életképtelen. Az olyanokat, mint pl. Horváth András, akik (elvileg) bizonyíthatóan igazat állítanak, azt eltünteti a politika - és kb. három nap múlva már nem is emlékszik rá senki. (Lett volna esze, az egész iratcsomót elküldi a wikileaks-nek és nyilvánosságra hozza. Most, hogy már nincs is nála, egész nyugodtan megtehetné.)

Larry Silverstein 2013.12.19. 20:31:51

@jeriko: 'A választók kikövetelik maguknak a hazugságokat, kb. egy hetes memóriájuk van'

Pontosan. Rögtön itt vagy példának te nagyonhülye: 'ide sorolható az Öszödi beszéd is, Gyurcsány talán egyik legőszintébb pillanata'

A régi mszp káderek lebuktatták Ferit aki egyáltalán nem mert a nyilvánosságnak vallani a hülyeségeikről.

jeriko 2013.12.19. 20:39:10

@Larry "méghülyébb" Silverstein: Gyurcsány abba bukott bele, hogy igazat mondott - más kérdés, hogy egy szűk körben.

kovacs.lehel 2013.12.19. 20:50:42

@feketeesfeher: én meg hányok attól, és megvetem, amikor ezek a hulladék pártok szarnak az ország érdekére, és nem őszintén politizálnak, hanem a saját hasznukat lesik. ha szerinted ez nem baj, akkor az a te ügyed, én meg emígy látom.

Larry Silverstein 2013.12.19. 20:54:44

@jeriko: Gyurcsány abba bukott bele, hogy véletlenül kiderült mit mond amikor azt hiszi a választói nem hallják.

Larry Silverstein 2013.12.19. 20:57:05

@jeriko: Persze ha a TVben mondta volna a Feri hogy lófaszt sem csinált, akkor is elkergették volna a gecibe.

Kivéve az olyan éles emlékezetü intelligens szavazók mint te.

feketeesfeher 2013.12.19. 21:42:40

@Kürtös:
"én meg hányok attól, és megvetem"

Ez a te bajod, a világ ettől még úgy működik ahogy.

kovacs.lehel 2013.12.19. 21:43:59

@feketeesfeher: ezt én is tudom, de attól még nem kell elfogadni, hanem tenni kell ellene. próbálok is, például ezzel a szerencsétlen bloggal.

feketeesfeher 2013.12.20. 02:43:36

@Kürtös:
De te nem csinálsz semmit.
Lószart sem számít blogolni.
Áltevékenység.

pocaklakó minimanó 2013.12.20. 09:18:47

@feketeesfeher: "Helyette van a számokkal való semmire se jó matatás, valamint a szerző politikai előítéleteinek a megfogalmazása." Az ember le meri fogadni, hogy ezt a kifakadást minden olyan általad látogatott blogban megteszed, ahol a számokkal igyekeznek valamit magyarázni. Ez alap amúgy is. :)

pocaklakó minimanó 2013.12.20. 09:22:31

@feketeesfeher: "Több milliónyi szavazópolgár él magyarországon, amelyik soha nem lesz vevő sem a fidesz államközpontú, de főleg nem a jobbik nacionalista-rasszista politikájára." Ők az államközpontúságot és a nacionalista-rasszista politikát csakis baloldali köntösben tudják fogyasztani. Avagy tekintsük meg, honnan nyerte például a szavazói bázisát a jobbik az elmúlt időszak választásai során.

Vö.: "Toroczkai a helyi DK-sok, vagyis Gyurcsány Ferenc követői előélete ellenére azért támogatták, mert szerintük Toroczkai a változást ígéri, ők pedig azt akartak. (...) a helyi DK-sok nem is olyan régen még MSZP-sek voltak, aztán testületileg átigazoltak a volt miniszterelnök pártjába." :)

Összenő, ami összetartozik. :)

pocaklakó minimanó 2013.12.20. 09:24:22

@Mária: " Én semmiféle tevékenységet nem látok, legfeljebb időnként némi lanyha pótcselekvést."

Ez azér' van, márjadrága, mert felétek az aktivitás és a pénz szorosan összefügg - avagy a lumpenproletárokat csakis mézesmadzaggal lehet a "demokrácia értékei" mellé felsorakoztatni.

Ennyit is érnek. :)

feketeesfeher 2013.12.20. 10:32:18

@pocaklakó minimanó:
Majd ha megérted mit írtam, és nem a saját ostobaságaidat akarod rám erőltetni, akkor talán....

pocaklakó minimanó 2013.12.20. 13:06:38

@feketeesfeher: "Majd ha..." Arról van szimplán szó, hogy nem dőlsz be a számokkal való magyarázatoknak, de teszed mindezt akkor, amikor az egyik irányban lehet vele vagdalkozni, míg a másik irányban történő vagdalkozás esetében mélyen hallgatsz az averzióidról. Avagy olvashattunk tőled hasonló finnyásságot a számadatok használatát illetően, amikor a másik rezsimet dicsőítették velük? Biztos van példád is rá - sok. :)

pocaklakó minimanó 2013.12.31. 11:31:52

feketeesfeher azóta is bőszen keresi a példáit... :)

Indriq 2014.01.20. 18:43:19

Maradjunk annyiban, hogy amig 40-45% nem nyilatkozik/ nem akar szavazni, felesleges kimondani abszolut igazsagoknak tuno mondatokat.
Kicsit olyan, mintha 100 foci drukkerbol 20 fradis es 20 utes nyilatkozna, erre valaki benyogne, hogy 50-50 %-ot kepviselnek....

A masik amit meg hozza akartam fuzni, hogy vicces egy olyan elemzes, ahol a poszt iroja "Maszop"-ozik, de a targyilagossagot fent akarja tartani

pocaklakó minimanó 2014.01.22. 10:12:30

@Indriq: A tárgyilagosságról pedig ezt... :)

"Indriq 2013.09.29 18:05:15
istenem bazz....legalább sunnyognátok a *****-ba, mint a fityisz vezérkar...
lassan kiderül, hogy mindenki más hibás, amiért lebukott a fityisz...
genetikailag képtelenek vagytok felfogni mi az az emelt fővel....."

Indriq 2014.01.22. 11:19:45

@pocaklakó minimanó: kerdes hogy nekem miert kellene targyilagosnak lennem... kommentelek, nem posztot irok, nem elemzek

pocaklakó minimanó 2014.01.24. 14:41:00

@Indriq: "kerdes hogy nekem miert kellene targyilagosnak lennem..." Nem kell. Csak ne finnyáskodj, mert nem áll jól.

pocaklakó minimanó 2014.01.27. 08:33:19

@Indriq: Ja, és miért kellene bármiféle posztíráshoz a tárgyilagosság? Nem jellemző amúgy sem.
süti beállítások módosítása