Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Itt a kékcédulás jelöltállítás?

2014.03.05. 08:06 Kürtösch

Naiv voltam, mikor szűk két héttel ezelőtt optimista posztot írtam az új jelöltállítási rendszerrel kapcsolatban. Sajnos a valóság rácáfolt az akkori gondolataimra: akkor még úgy láttam, hogy ennél jobb esély arra, hogy valódi politikai alternatíva (reményeim leginkább a 4K!-ra vonatkoztak) jelenjen meg a magyar politikai palettán, egyszerűen nincs. Micsoda irónia, hogy két hét elteltével keserű szájízzel írom ezt a posztot, és pont az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve!

Ma ugyanis sokkal inkább szomorú vagyok. Szomorú vagyok egyrészt, mert rettenetesen bíztam abban, hogy a Negyedik Köztársaság (ami talán túlzás nélkül állítható, hogy a legnagyobb esélyekkel vágott neki a parlamenten kívülről a választásoknak) nem tudta összeszedni az 500 aláírást legalább 27 választókörzetben, így nem tud országos listát állítani, az egyéni körzetekben pedig annak a kb. 15 indulónak esélye sincs a törvényhozás közelébe kerülnie jelenleg. Nyilván ennek megvannak a maga okai. Pár nap alatt kiderült, hogy 500 aláírás összeszedése kurvára nem egyszerű dolog (nem csak nekik, az LMP-nek sem), kiderült, hogy az eredeti forgatókönyv nem fog működni, erre pedig nem volt felkészülve a szervezet, tehát van még hova fejlődni.

Saját tapasztalat is szól belőlem, amikor ezt állítom: bejáratott és nagy létszámú aktivistaszervezet/fizetett aláírásgyűjtők híján a kopogtatós módszer nettó időpazarlás, utcai jelenlét nélkül tehát teljesen esélytelen két hét alatt akár csak 200 aláírást is összeszednie egy pártnak választókörzetenként.

Ezt a 4K! megpróbálta tisztán, csalás nélkül, lelkesedéssel, pusztán önkéntesek segítségével megcsinálni. Nem sikerült. Lehet ezen röhögni az Index vagy a 444 szerkesztőségében, semmibe nézni ezen maroknyi ember által ténylegesen beleölt rengeteg időt, energiát, áldozatot. Mindenkinek az értékítéletére bízom, hogy mi a szánalmasabb: folyamatosan nyavalyogni és cinikusan fikázni mindent és mindenkit (olykor jogosan vagy éppen hogy igazságtalanul), vagy valódi programalkotásra szánni egy évet, felemelni a seggünket, és megpróbálni tenni valamit ezért a szerencsétlen kis országért, ahol élünk akár bénázással, akár anélkül.

Ami viszont nem jött össze a 4K!-nak, sikerült kb. 25 soha senki által eddig nem ismert pártocskának. És akkor nem is a Szocdemekről vagy JESZ-ről beszélek: ezek a szervezetek helyenként hiába nevetségesek (vagy ízlés szerint csak tűnnek annak), legalább mutattak némi életjelet a választások előtt is (bár kevesebbet, mint a 4K! vagy az Élőlánc). Sokkal inkább az olyan "pártokról" beszélek, mint az Új Dimenzió Pártról, vagy a gyanúsan fluktuáló párttagságú Együtt 2014-ről és Új Magyarország Pártról (ez előbbi még nevében is megtévesztő), amikhez olyan illusztris embereknek lehet köze mint  Schmuk, Hagyó Miklós volt titkára vagy a régi kedves ismerős, Zuschi Jani.

A legtöbb cikk ezzel kapcsolatosan azt emeli ki, hogy mennyi pénzbe is kerül az államnak, hogy ezek a nyilvánvalóan bizniszpártok országos listát tudnak állítani (mert ugye az országos lista után jár a pénz, amit nem kell visszafizetni, csak számlát kell szerezni, az meg a számlagyárak országában sosem volt probléma). Nyilvánvalóan érdemes is a dolgot kapargatni, mert ezen az üzleten bizony jól járnak páran (ezért jöttek létre), de én mégsem ezért vagyok rettenetesen szomorú: ha 5 milliárd forintjába kerülne az államnak, hogy normálisan működő demokratikus pártrendszere legyen, szerintem nem nagy ár érte (négyévenként meg főleg nem az). De itt szó sincs egészséges demokráciáról: olyan lesz ez a választás a többméteres szavazólapokkal, mint valami Monty Python szkeccs. Ez nem más, mint a demokrácia megcsúfolása. Ezen jobban megéri számomra keseregni, mint 5 milliárd forinton. A kérdésem sokkal inkább az: kinek éri meg ez a cirkusz?

Én helyből azt mondanám, hogy a nagy pártoknak. A Fideszben valószínűleg előre számoltak ezzel a dologgal, egyrészt sikerül teljes nevetség tárgyává tenni a választásokat, másrészt ilyen mezőnyből rettenetesen nehéz egy komolyan gondolkodó kis pártnak valós alternatívaként megjelennie. Az pedig azért kissé gyanús, hogy MSZP-hez köthető arcok grundoltak nem egy ilyen bizniszpártot. Amibe viszont nyomasztó belegondolni: oké, itt vannak ezek a noname pártok, de hogy tudtak ezek összeszedni legalább 27 körzetben 500-500 aláírást, amit el is fogadott a választási iroda, amikor mondjuk a 4K!-nak nem sikerült, és még az LMP is megszenvedett vele? Hogy tudták a magyar hivatalnoki rendszer akadályait is sikeresen venni, amikor a fent említett valódi pártoknak olyanokért dobtak vissza ajánlásokat, hogy nem jó helyre került a pont a lakcímnél vagy hogy kilógott az aláírás az íven lévő aláírásos rubrikából? (Tényleg volt ilyen.)

Továbbmegyek. Hol voltak ezeknek a "pártoknak" az aktivistáik az elmúlt két hétben? Ismer valaki az olvasók közül olyat, aki mondjuk Új Dimenzió Pártnak vagy a  írt alá? Találkozott valaki ezekkel a pártokkal a köztereken standolva, az utcákat és a házakat járva aláírásért? Hogy tudták ezek a totál ismeretlen pártok aláírásra bírni az embereket, amikor a 4K!-nak létező pártként, létező programmal és az folyamatos jelenléttel alig sikerült? Véleményem szerint: sehogy.

Játsszunk el a gondolattal, hogy ezek a szervezetek annyira voltak jelen aktivistákkal az aláírásgyűjtésekkor, mint előtte a közéletben (értsd: semennyire)! Akkor hogyan tudtak  elegendő számú ajánlást leadni, amit aztán - az egyébként máskor rettentően szigorú - Nemzeti Választási Iroda simán el is fogadott? Összeesküvés-elméletnek tűnik, ha arra gondolunk, hogy valahogy ezek a pártocskák hozzájutottak a lakcímadatokhoz, majd hamis aláírásokkal benyújtották az ajánlásaikat? Vajon volt idő, lehetőség, kapacitás (csak súgva merem megjegyezni: akarat) az NVI-nél, hogy ne csak az adatokat, hanem az aláírásokat is ellenőrizzék? Ha pedig jogosulatlanul jutottak adatokhoz ezek a szervezetek, akkor felmerül a kérdés: hogyan? Vajon valaha is vizsgálható és kutatható lesz, hogy ki és milyen ajánlásokkal állíthat országos listát a 2014-es választásokon?

Lehet, hogy csak az elfogultság és a szomorúság beszél belőlem, de nekem ez az egész jelöltállítási és országos listaállítási dolog rettentő módon bűzlik. Lehet újra itt van a kékcédulák ideje?

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr835843511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 09:31:05

Ha egy párt olyan kicsi, hogy 500 aláírást sem tud összehozni egy többtízezres körzetben, akkor minek az egész?

bloggerman77 2014.03.06. 01:16:26

A blog írója összeesküvés elméletet gyárt, ahelyett, hogy szembenézne a saját hibájukkal.

Hogy lehet komolyan venni egy olyan pártot, ahol a szóvivő csaj kijelenti, hogy meztelenre vetkőzik, ha összejön a hiányzó aláírásszám?

A furcsa nevű szervezetek léteznek.

Magam láttam az újpesti SZTK előtt az "Elégedetlenek Pártja" nevű formáció aláírás-gyűjtő standját. És aláírtak nekik az emberek.

Nektek nem.

El kéne gondolkodni, hogy miért.

feketeesfeher 2014.03.06. 02:09:57

@maxval a gondolkodó birca:

Nem értetted meg a posztot.

Valóban van abban valami egészen fura, hogy tök ismeretlen pártok, mindenféle aktivitást mellőzve összeszedik a szükséges aláírásokat, a létező, hálózattal nem rendelkezők pedig nem.

Az én választókerületemben olyanok is megszerezték a szükségeset, akikről életemben nem hallottam, és nem csak én.
Utcai gyűjtésnek nyoma sem volt, kopogtatni nem kopogtattak, akkor meg ugyan honnan?

Lehet hogy van erre logikus és tárgyszerű magyarázat, csak eleddig ilyennel senki nem szolgált.

feketeesfeher 2014.03.06. 02:11:39

@feketeesfeher:
Jav:
"a létező, hálózattal nem rendelkezők pedig nem."
helyett
a létező, hálózattal rendelkezők pedig nem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.06. 06:35:10

Béna kis csöcsmutogató, drogos gittegylet vagytok. Emellett öngól a cím is, hiszen a kékcédulás választásokat annó az elvbarátaitik művelték.

kézműves étcsokimikulás 2014.03.06. 06:49:26

kisfalunkban kb 8 alairasgyujto brigad dolgozik,ki szemelyes megkeresessel,ki a fo teren acsorogva,kis standdal...
erdekes volt latni,hogy az osszefosast milyen nagy ivben kerulik el az emberek,pedig volt mar itt(nagy hisztivel beharangozva)az orrturo szigetvari,hazmesteri es kuncian gabika is...
a "kis" partok aktivistaival elcsacsognak az emberek,a jobbik alig gyozi cserelni az iveket,a fideszesek joforman "mar csak"beszelgetnek,reg megvan nekik a kello szam...

tehat elvtarsak nem nyokogni kell es elore sirni,hanem menni elore az uton...

NotaBene 2014.03.06. 07:03:07

@kézműves étcsokinyuszi: "kisfalunkban kb 8 alairasgyujto brigad dolgozik"
Én nem szimpatizálok a 4K!-val, de szerintem is jogos az a kérdés, hogy hány jelölt van abban a körzetben, ahol kb 8 aláírásgyűjtő brigád dolgozott?
Ön szerint a körzet további 10-20 jelöljénektnek hogy jött össze az 500 aláírása?

kovacs.lehel 2014.03.06. 07:48:50

Pár dolgot hadd tegyek tisztába.

Az, hogy a 4K!-nak nem sikerült (szinte) független attól, hogy a bizniszpártok mit és hogy csináltak. Erre vonatkozik a kijelentés, hogy "van hova fejlődni".

Az érdekes sokkal inkább a párhuzam. Mert akármennyire is "béna" volt a 4K!, 1000x többet melózott az aláírások összeszedésén, mint mondjuk az Új Dimenzió Párt, amihez mondjuk nem mellesleg sötét nevű (volt) maszopos arcoknak is közük van. Ez pedig kurvára bűzlik, 4K!-val vagy anélkül.

Igazán sajnálom, ha itt nem mindenkinek megy át a posztjaim mondanivalója.

2 kezű mester 2014.03.06. 07:51:47

@NotaBene: Úgy hogy egy polgár több aláírást is adhat !

Poszthoz ...4k belefulladt a saját büszkeségükbe ..ha olvassa a posztíró tudja miről beszélek.
A mai mocskos politikába tiszta lappal esélyetek sincs, nem engednek a húsos fazékhoz !!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:13:01

@feketeesfeher:

Jajj, hát marha egyszerű. Nagyobb pártok a kisebbeknek is gyűjtöttek.

Akinek meg egyetlen nagy párt sem haverja, az maga szenvedett. Lásd LMP-t, ahol óriási erőfeszítéssel lett meg a jelölt mind a 106 választókerületben.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.06. 09:20:25

@2 kezű mester: a csöcsmutogatás vagy a drogosztás a tiszta lap?

panelburzsuj 2014.03.06. 12:44:44

@Kürtös:
Itt a nagy kiugrási lehetőség.

Nyomozzátok ki, hogyan jutottak 500-500 érvényes aláíráshoz az országos listát állító pártok.

Ahol van egyéni jelöltetek, ott pártként sokkal többet feszenghettek azokban a választási bizottságokban, amelyeket a végképp eszköztelen választók csak messziről bámulhatnak.

Tuti, hogy igen-igen nagyot nő a közönség szemében az a "kicsipárt", amelyik bármi konkrét választási simlisséget fel tud és mer tárni, és bizonyítási kényszer alá jutattni.

Teóriákhoz nincs szükség párttá szerveződött ötletadókra - azokban önellátó a közvélemény.

szeberenyi 2014.03.07. 11:28:37

@Kürtös: én ugyan szintén nem írtam volna alá nektek és nem is szavaztam volna rátok, viszont azt igenis becsülöm, hogy inkább elbuktatok becsületesen, minthogy csalással összehoztátok volna.

Mert afelől, hogy a négy nagypártot leszámítva a többi országos listát állító párt csalt, afelől nincs sok kétségem. És abban is egyetértek, hogy ez a dolog nem az 5 milliárd forint miatt fájdalmas, hanem mert tovább rontja a demokrácia minőségét.
süti beállítások módosítása