Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Kié a város?

2013.04.12. 12:13 Kürtösch

Az utóbbi néhány évtized leghosszabb telén vagyunk túl (remélhetőleg most már tényleg jön a tavasz), ami ugyan nem volt brutális módon hideg, mégis ilyenkor valahogy mindig központi téma lesz a hajléktalankérdés, legalábbis a nagyobb városokban (Budapesten biztos). Nem volt ez másképp tavaly/idén sem, viszont mostanra már ez is politikai témává vált. Ez önmagában nem lenne gond, hiszen komoly társadalmi problémáról van szó, tehát közügy. A gond az, hogy minek apropóján vált azzá.

Sajnos (mint ahogy oly sok más területen is tapasztalható), egyre inkább kiviláglik, hogy a Fidesz ebben a kérdésben klasszikus módon (surprise, surprise) konzervatív álláspontot képvisel, annak is a legvegytisztább elitista jellemvonásaival, ami ellen pedig a "liberálisok" (vagy hívjuk őket akárhogy) rögtön elkezdenek ágálni. Én meg egyik oldallal sem tudok teljesen egyetérteni.

Mi is a gond? A rendszerváltás nagy változást hozott mind a közéletbe, mind az egyes emberek magánéletébe. Sajnos utóbbi kapcsán igen sokan kárvallottjai lettek a változásoknak, tömegével szűntek meg a munkahelyek, egyesek teljes anyagi kilátástalanságba kerültek, így az elmúlt 20 év alatt robbanásszerűen megnőtt a hajléktalanok száma. Mindezt köszönhetjük sok mindennek, leginkább annak, hogy a közélet (beleértve az elitet és a mainstream médiát is) magasról szarik azokra, akik a társadalom perifériájára kerültek. Ezen aztán nem segített sem a válság, sem a kimondottan szegényellenes politikát folytató kormányzat sem.

Mielőtt jobban belemennék a témába, hadd próbáljak meg egy (szerintem) közkeletű tévedést eloszlatni: hajléktalan bárki lehet, nem csak az alkoholista feleségverő iskolázatlan börtöntöltelék (szerintem ha ez igaz is, akkor sem az egyént kell elsősorban hibáztatni, inkább azon elgondolkodni, hogy miért is lehet valaki "ilyen"). Bárkivel bármikor előfordulhat olyan dolog az életben - elég csak az eladósodásra, a munkanélküliségre gondolni, nem beszélve bonyolultabb jogi vagy családi problémákról - aminek az lesz a vége, hogy az utcán találja magát mindenféle segítség nélkül. Tehát lépjünk túl azon, hogy ítélkeznénk, miért is lett valaki "csöves".

Visszatérve a fősodorhoz: igen, van hajléktalankérdés. Lehet a helyzetet jelenlegi állapotában hagyni? Aligha, senki sem szereti, ha elviselhetetlen bűz van az aluljárókban/utcákon vagy a BKV járatain, az egészségügyi kockázatokról nem is beszélve. Akkor mi a bajom a kormány politikájával? Az, hogy egy valós problémát meglovagolva próbálja a saját torz világképét bizonyítani. Értem ez alatt, hogy "megoldja" a helyzetet, miszerint az utcán lakni bűncselekmény, tehát aki ott van, azt majd jól elvisszük onnan, problem solved. Aztán a budapesti honpolgár meg hálás lehet a Fidesznek, hogy eltakarította a Blaha aluljárójából a húgyszagú hajléktalanokat. Igazából persze nem csinált semmit, a "többség" akaratát erőszakkal viszi keresztül, úgy, hogy közben nem oldja meg az igazi problémát (gy.k. a hajléktalanságot mint jelenséget), tehát ismét sikerült egy fontos gondot a szőnyeg alá söpörni látszatmegoldásokkal.

Sajnos a mainstream médiában olvasható ellenzőkkel sem tudok teljesen egyetérteni. Leszögezném, ők tényleg jót akarnak, jól teszik, hogy felemelik a szavuk az ilyen igazságtalanság ellen. Az üzenettel mégis baj van: nekem nem látszik, hogy megoldási javaslatokat tennének az asztalra, tehát az "átlagember" azt gondolja, hogy azért küzdenek, hogy a "csöveseket" visszaengedjék az aluljárókba lakni. Pedig ez sem jelent mást, mint a helyzet további eszkalálását, konzerválását. Persze javítson ki a kedves Olvasó, ha tévedek, én csupán a saját benyomásaim alapján gondolom így.

Mégis akkor hogy lehetne feloldani a látszólagos patthelyzetet? Véleményem szerint aktív állami (tág értelemben, mind állami, mind önkormányzati) szerepvállalással, tehát szolidárisak kellene lennie, oroszlánrészt kéne vállalni a helyzet kezelésében. Jelenleg sajnos ez kevésbé jellemző, nincsen erre szakosodott állami szerv, nincsenek igazán hatásos programok. Pedig sok mindenre szükség lenne.

Ajánlom először is ezt a videóriportot megtekintésre. Számomra fantasztikus és lenyűgöző dolog, hogy civil emberek ingyen, a saját éjszakáikat feláldozva próbálnak az utcán fagyoskodó hajléktalanoknak segíteni. Mégis valahol rettenetesen szomorúnak látom, hogy ezt a feladatot nem az állam látja el, sem a koordinálás sem a megvalósítás szintjén, szerintem ugyanis az nem túl igazságos, hogy a saját állampolgárait nem igyekszik megvédeni a fagytól, csak akkor, ha esetleg valaki van olyan kedves és felhívja a mentőket. Pontosan arra lenne szükség amit a menhelyesek vagy akármelyik másik hasonló civil szervezet csinál: szervezetten felkutatni ezeket az embereket, és megpróbálni segíteni rajtuk, ellátni őket.

A második dolog a hajléktalanszállók kérdése. Persze, Orbán Viktor a Czinege utcából úgy látja, hogy az embereknek nem az utcán van a helyük, hiszen van elég ágy a menhelyeken. Aki pedig egy kicsit utánanéz vagy esetleg járt már ilyen helyen, pontosan tudja, hogy milyen állapotok uralkodnak ott. Ugyanis a legtöbb hajléktalan nem jókedvéből alszik kint a mínusz 10 fokban a hidegben, ahelyett, hogy a szállón töltené az éjszakát. Egyszerűen fél attól, hogy meglopják, megverik, esetleg még durvább dolgot tesznek vele, így inkább fagyoskodik ott, ahol nagyobb biztonságban érzi magát. Ezekért az állapotokért nem a menhelyek a felelősek, ahol a dolgozók tényleg erőn felül próbálják ezt a nem túl hálás munkát elvégezni. Egyszerűen megoldatlan a helyzet, és kurva nagy forráshiány van. Pontosan ezért, szükséges lenne, hogy az állam beszálljon ezen a fronton is: egyrészt a meglévő szállók fejlesztésére kéne pénzt biztosítani, másrészt pedig új szállók megteremtésére (vagy építéssel, vagy a kurva sok kihasználatlan birtokában lévő ingatlan kihasználásával, átalakításával). Lehet, hogy létezik ilyen program, de hogy nem elég látványos - és ami még fontosabb -, nem elég nagyszabású és hatékony, az egyszer biztos. Természetesen nem gondolom, hogy ez olcsó mulatság lenne, rohadt nagy infrastruktúrát kéne kiépíteni, de könyörgöm az államnak pont az lenne a feladata, hogy a legelesettebb polgárait is segítse. És most itt nem négycsillagos szállodákra gondolok, hanem mondjuk olyan helyekre, ahol a személyzetet normálisan megfizetik (a szociális munkástól kezdve a vagyonőrökön át a takarítókig mindenkit), ahol lehetőség van az értékek megőrzésére, tisztálkodásra, mosásra, orvosi ellátásra satöbbi (tehát nem csak éjszakánként megszállni, hanem ott élni átmenetileg), mindezt európai szinten.

A harmadik dolog a társadalomba való beilleszkedés, hiszen ők legtöbbször a táradalom szélére sodródott emberek. Pontosan ezért szükség lenne, ha ezeken a szállókon lehetőség lenne nem csak a napi szükségletek kielégítésére, hanem komoly integrációs programokban való részvételre is. Gondolok ez alatt tanulási lehetőségekre, munkalehetőségre (képzések, toborzás), sőt tovább megyek: pszichológusokra, terápiás szakemberekre, akik segítenék az újra-beilleszkedést, nagyon sokan súlyos lelki gondokkal is küzdenek, gondoljunk csak az alkoholizmusra mint tünetre (persze ez sem mindenkire igaz). Tuti, hogy ilyen szolgáltatás most is létezik, de szinte biztos, hogy az állam nincs jelen ezen a területen, holott feladata lenne.

Persze most a nálam jobboldalibb és konzervatívabb olvasó felhúzza a szemöldökét: miért kéne az én adóforintjaimból akárcsak egy fillért is ilyen célokra áldozni? Azért, mert téged is zavarnak a "csövesek", és szeretnéd, ha nem lenne ott a bolhás-tetves-húgyszagú-büdös-fertőző ember. És attól, hogy a rendőrök esetleg elviszik, az a szerencsétlen még ugyanolyan marad, sőt megnyugtatlak, hogy egy hét múlva ugyanott lesz. Ha nem pont ő akkor majd egy másik hajléktalan. Ahelyett, hogy adhoc, ámde teljesen felesleges és olykor nevetséges (csúszásveszély!) intézkedésekkel próbálnánk a helyzet megoldását tettetni, inkább a probléma gyökerével kéne kezdeni valamit. Hidd el, hosszú távon jobban megérné, még neked is.

Hadd szóljak még arról a közkeletű véleményről, hogy a hajléktalanok bűnözők. Szerintem ilyen szinten nem lehet általánosítani, még akkor sem, ha mondjuk a fentebb említett pszichológiai gondok miatt néhányan közülük valóban agresszívak és bűncselekményeket követnek el. Az persze igaz, hogy mint minden társadalmi periférián, itt is felüti a fejét a bűnözés, a mindennapi élet részévé válik. Ettől függetlenül én sokkal inkább áldozatnak látom őket. Egyrészt áldozatai egy egyáltalán nem szolidáris piacorientált rendszernek, másrészt áldozatai a valódi bűnözőknek. Nem hiszem, hogy hatalmas titkot árulok el azzal, hogy Budapest utcáin létezik néhány nagyon jól szervezett bűnbanda, akik az utcán élő embereket fenyegetéssel és egyéb eszközökkel arra használják, hogy kéregessenek, természetesen a "megkeresett" pénz töredékét a koldusnak hagyva, olykor egészen elképesztő körülmények között tartott kisállatok kölcsönbe adásával. Érdekes módon nem sok olyan hírt láttam, ahol a rendőrség ilyen jellegű maffiahálózatot számolt volna fel.

Persze, lehet, hogy nincs igazam a megoldásokat illetően, viszont mindenképp szükség lenne arra, hogy az állam, mint közösség komoly szerepet vállaljon az ilyen jellegű társadalmi gondok megoldásában a civil szervezetekkel karöltve. Közösen kéne arról gondolkodni, hogy mit tehetünk azért, hogy legalább ennyivel jobb hellyé varázsoljuk a helyet ahol élünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr515217554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.04.13. 09:28:47

Teljesen egyetértek, ez sokkal fontosabb dolog mint a stadionok.

Az a gond, hogy rengeteg benne a politikai csapda. Tarlósék példája jól mutatta ezt.

Tarlós ugye azt csinálta, hogy fővárosi "kezelésbe" véve a hajléktalanproblémát egy minőségi szállást épített. Ez nem valami kamu, mint az Iványi birtok, ahová harmincan napi pár órát betérhetnek, hanem hajléktalanközpont orvosokkal, rendőrséggel, konyhával, szociális munkásokkal, stb. Azaz hatékony, a probléma, mindössze az, hogy ez is kevés, egy hálózat kellene.

Eredménye az lett, hogy agyonbasztatták Tarlóst, pld. a rendőri jelenlét miatt, holott Tarlós okos politikusként nemcsak a Máltaikat, de Iványiékat is bevonta.

Pedig ezt intézményesen kellene megcsinálni, kivonni belőle a politikát, liberálisokat, rábízni az üzemeltetést politikamentes önkéntesekre és egy államilag fizetett szakképzett társaságra, akik az üzemeltetés mellett a rehabilitációt is ellátják.

kovacs.lehel 2013.04.13. 09:33:00

@Fejesrob: Nem tudtam, hogy létezik egy ilyen "inkubátorház" már. Pedig csak ez az egyetlen járható út. Az meg hogy rendőr van ott vagy személy/vagyonőr más kérdés, nem ezen kéne múlnia...

hot-spot (törölt) 2013.04.13. 09:38:38

Majd pont ez a szociálisan érzéketlen kormány fog a hajléktalanokkal törődni!

kovacs.lehel 2013.04.13. 09:42:09

@hot-spot: Mikor volt itt valaha szociálisan érzékeny kormány?

hot-spot (törölt) 2013.04.13. 10:12:21

@Kürtös:
Amikor nem a fidesznyik volt hatalmon.
Akkor.
A szocik idejében.

kovacs.lehel 2013.04.13. 10:14:03

@hot-spot: Tévedés ne essék, a szocik nem basztatták a csöveseket, szimplán leszarták a problémát (úgy ahogy sok más mindent is). Kurva nagy tévedés, hogy az MSZP klasszik baloldali párt lenne. Az MSZP neoliberális, ami kurva nagy különbség.

2013.04.13. 10:48:15

Miről beszéltek Ti nyomorult liberálisok? Miért a FIDESZ-nek kéne megoldani a hajléktalan problémát? Ti és a rohadék bandátok szabadították rá az országra a nemzetközi karvaj tőkét, aki miatt itt a sok hajléktalan. Most is nyugatra nyaltok ezerrel.
Itthon meg pofáztok a kivándorlásról, de itt maradtok, eszetek ágában sincs elmenni és keveritek a szart.

Asszem 2013.04.13. 10:54:56

A hajléktalanszállókon uralkodó állapotokról szóló részt ki tudnád konkrétabban fejteni is?

"Aki pedig egy kicsit utánanéz vagy esetleg járt már ilyen helyen, pontosan tudja, hogy milyen állapotok uralkodnak ott. Ugyanis a legtöbb hajléktalan nem jókedvéből alszik kint a mínusz 10 fokban a hidegben, ahelyett, hogy a szállón töltené az éjszakát. "

Mert ez így nagyon felszínes, kb. pontosan ugyanannyit ér,mint aki azt mondja, hogy "Aki pedig kicsit isi ismeri a hajléktalanszállókat, az tudja, hogy van hely, és vannak szabályok amit a szállókon élők valahogy be tudnak tartani, csak egy szűkebb kisebbség nem hajlandó erre".

Ez is pont ugyanolyan felszínes, mint amit te írtál. Konkrétan melyik szállót/szállókat ismered személyesen és milyen minőségben (ott dolgozol? Egyszer láttad? ismerősöd dolgozik ott?)

kovacs.lehel 2013.04.13. 11:19:24

@Lindalinda: Jólvan, örülök, hogy a Lendvay utcában is indult a nap. Ha elolvastad volna a posztot, akkor rájönnél, hogy elsősorban a "nem szolidáris piacorientált rendszert" okolom a helyzetért (lefordítom neked: a lelketlen "karvajtőkére" gondoltam többek között). De biztos neked van igazad :) A fideszeseknek meg azért kéne ezzel foglalkozni, mert ők vannak (ti vagytok?) kormányon, tehát minden ilyen jellegű probléma is a ti megoldásotokra vár. Attól függetlenül, hogy ki okozta (ha egyáltalán lehet konkrét személyeket megnevezni).

@Asszem: Igazad van, nem állok közel egyik szállóhoz sem, ellenben olvastam a témában jó pár cikket, illetve láttam néhány videóriportot is. Ebből vontam le a következtetést, nem hiszem, hogy ettől még kisebb lenne az igazságtartalma.

Gandalf007 2013.04.13. 13:57:21

Az kéne még, hogy ebbe is beleüsse az állam az orrát... Ahogy a szerző is írta, van egy lelkes, hozzáértő, segítőkész csapat, de nem ám őket segíteni, nem, inkább csinálják a hozzánemértő, a hajléktalantól undorodó, lelketlen bürokraták sokkal-sokkal drágábban és messze kevésbé hatékonyan. A faszér' nem lehet a magánembert hagyni, őt támogatni, hogy oldja meg, ő segítsen??? Ha már önként és dalolva segít a csövesnek, akkor miért akarod ellehetetleníteni őket? Mert bizony ahol valamilyen szerepet az állam átvesz, onnantól kezdve nem tűri a konkurenciát, mivel azonnal bebizonyosodna, hogy mennyire nincs szükség az adott szektorban (sem) az állami szerepvállalásra.

Gandalf007 2013.04.13. 13:57:53

Hajléktalan szállót ne az állam építsen, mert semmi köze hozzá. Ezért vannak az önkormányzatok, hogy ők kezeljék ezt a problémát. A legjobb persze az lenne, hogy ha az önkormányzatok a magánszektorral összefogva kezelnék az ügyet, ami azt eredményezné, hogy mindenki nyer: eltűnnek a hajléktalanok az utcákról, profit is termelődik és a hajléktalan is kap kitörési lehetőséget, és legalább addig is van hol éjszaka aludnia. De ne, inkább csinálja az állam, hogy a win-win felállás helyett mindenki csak szív az egésszel, főleg az adózó honpolgár, akinek megint több pénzt fognak kivenni a zsebéből, teljesen feleslegesen.

Gandalf007 2013.04.13. 13:59:41

És mi az, hogy nem a hajléktalan tehet arról, hogy hajléktalan lett??? Talán a 6000 km-re élő Soros Gyuri bácsi a hibás??? Vagy özvegy Tóth Jolán Mucsaröcsögéről??? Esetleg az éhező etiópok??? Fogjuk már fel, hogy mindenki magának felel az életéért, csak és kizárólag ő maga a felelős a tetteiért. Az a legostobább, legprimitívebb dolog, mikor másra hárítjuk a saját, elbaszott sorsunkért mást hibáztatunk. Az egész országban mást sem lehet hallani, csak azt, hogy azért szar az én életem mert a zorbán/gyurcsány/zsidók/kapitalisták/kommunisták/multik/IMF/EU a hibás, de az egény, az soha. Pedig csak és kizárólag ő tehet arról, hogy nyomorúságos az élete!

kovacs.lehel 2013.04.13. 14:38:51

@Gandalf007: Már megbocsáss, de te sem értetted meg, amit fentebb olvastál.

A szociális ellátórendszer fenntartása az állam feladata, mivel nincs más olyan "szerv", amely hatékonyan meg tudná oldani ezt a TÁRSADALMI problémát. Igen, szükség van a civil szférára (szerintem ezt hangsúlyoztam eléggé), viszont forrást az államnak kell biztosítania, nem beszélve a koordinációs feladatokról, orvosi ellátásról stb. Nézd meg az USA-t, ahol az állam minden szociálpolitikai területről kivonult. Eredménye a kurva nagy társadalmi és jövedelmi szakadék. Nem szeretnék erre a neolib útra lépni. Btw az önkormányzatok is az államháztartáshoz tartoznak, és írtam, hogy az államról fent tág értelemben beszéltem.

Az meg, hogy ki lesz hajléktalan, persze sok oka lehet. Valószínűleg az egyéntől is függ, de sokan tényleg nem tehetnek róla. Végső soron mégiscsak a szar rendszer miatt kerülnek ilyen helyzetbe (a szar és hiányos liberális antiszociális politika miatt mondjuk).

Gandalf007 2013.04.13. 15:24:51

@Kürtös: Legfeljebb csak az a hajléktalan nem hibáztatható, aki ad1 aki gyerekként, a családjával került oda és ad2 válás során veszített el mindent. A többi csak magát okolhatja.

Gandalf007 2013.04.13. 15:25:40

@Kürtös: A szociális ellátórendszer nem az állam feladata. Habár jelenleg ezt a feladatot ma az állam végzi, korábban ez nem így volt. Régebben a helyi közösségek és az egyház tartotta fenn a szociális ellátást, ami mindig a helyi viszonyokhoz és lehetőségekhez igazodott, helyi emberek végezték, akik ismerték a rászorulókat. Ennek eredményeként igen hatékonyan működött. De 150-200 évvel ezelőtt, az ipari forradalom során ezt a feladatot vette át. Azóta az ellátás minősége romlott, mert már nem célirányosan, személyre szólóan jött a segítség, hanem egy csekk formájában mindenkinek, olyanoknak is akik egyébként egyáltalán nem szorultak rá; cserébe az adóterhek sokszorosára növekedtek, így az a paradox helyzet állt elő, hogy sokan amiatt lettek rászorulók, mert a rászorulók segítése címszó alatt megemelték az adókat. Folyt. köv.

Gandalf007 2013.04.13. 15:26:52

A non plus ultra, hogy elveszett a motiváció, hiszen a nevetségesen nagyra hízott szociális ellátás lehetővé tette, hogy az emberek vígan megéljenek belőlük, anélkül, hogy egyetlen kapavágással is segítették volna a közösségüket. Ráadásul a folyamatosan növelt adóteher visszafogta a növekedést, így többek között a mostani válságért is felelős.
Folyt. köv.

kovacs.lehel 2013.04.13. 15:29:15

@Gandalf007: Már megbocsáss, de ki vagy te, hogy eldöntsd, hogy xy a saját hibájából lett hajléktalan avagy sem? Az ilyen önkényes válogatás nem éppen a demokratikus rendszerek alapja.

A másik hozzászólásodból pedig süt a buta "régen minden jobb volt" demagógia. Amíg az állam nem lépett fel az elnyomottabb rétegek (pl. földművelő parasztok, bányászok, gyári munkások stb.) érdekében, addig a gazdagabb (régen földesurak, a modernebb korban a tőketulajdonosok) mindig is kizsákmányolták őket. Akkor minden olyan jó volt? Sőt, mondok jobbat, ma is van példa a kizsákmányolásra, pontosan azért, mert az állam kivonult csomó kulcsterületről. Már megbocsáss, de téged totálisan palira vettek a neoliberális propagandával.

Gandalf007 2013.04.13. 15:30:27

Félreértés ne essék, nekem a szociális ellátással van bajom, hanem avval, hogy ezt a teljesen inpotens állam végzi. Első körben adják vissza a pénz kiosztásának feladatát a helyi közösségeknek. Aztán majd idővel az állam folyamatosan vonulhat ki erről a területről (is). Ennek az lenne az előnye, hogy kevesebb pénzt vesznek ki a zsebedből, ugyanakkor a kivett összegből részben te döntöd el, hogy kit segítesz vele, ezáltal felelősséget vállalsz a közösséged többi tagjájáért ért, így erősödik a közösségi szellem, ami többek között a demokrácia alapja. Két vesztese lenne egy ilyen átalakításnak: az eddig az államon élősködő ingyenélő és a szavazatvásárló, populista politikus.

kovacs.lehel 2013.04.13. 15:37:23

@Gandalf007: A cikk valahol arról is szól, hogy az államnak magának is változnia kéne. Persze, jelenleg kurvára bürökratikus, modernizálni kell. De attól még társadalompolitikai feladatoknak igenis a kezében kell maradnia, segítenie kell a lecsúszott rétegeket, és gondoskodnia kell arról, hogy viszonylagos jólétet teremtsen, és senki se csúszhasson le egy bizonyos társadalmi szint alá (tehát lehetősége legyen egy minimális szintre). Az állam egy közösség, aminek ez a feladata.

Gandalf007 2013.04.13. 15:41:49

@Kürtös: Ha mehetett volna egybe a három komment, akkor talán másként látod a dolgokat:; 1000 karakterben bitang nehéz összesűríteni a mondandómat, ha meg szétvágom, akkor meg nem küldhetem át azonnal, így csak a felét látod és arra válaszolsz :)

Szóval. Nem volt régen minden jobb, pláne Magyarországon, ahol a dualizmusig nem alakult ki semmiféle szociális háló. De nézd meg mondjuk a XVII. század Angliáját, Hollandiát, vagy a következő században a 13 Amerikai gyarmatot. Klasszisokkal verte a mai ellátást. Éppen azért, mert célzott volt a segítség. Egyetlen hibája volt, hogy nagyvárosokban nem működött, ezért vette át az állam. Igaz, az állam sem tudta jobban végezni a feladatot, de a jogi és gazdasági fejlődés együttes eredményeként jelentős eredményeket értek el a XIX. században. Na a XX. század az már más volt, de ez a következő kommentem témája :D

Gandalf007 2013.04.13. 15:49:50

A XX. században különböző régiók eltérő fejlődésűek voltak, eltérő problémákkal. Erre jöttek a szocialisták, akik rettentő dogmatikusan azt hirdették, hogy a problémák mindenhol azonosak, és ezért mindenhol ugyanolyan választ kell rá adni, magyarán több pénzt kell szánni segélyekre, ellátásra, nyugdíjakra, stb. Volt ahol ez működött (Skandinávia, igaz ott végig nagy hangsúlyt fektettek az oktatásra és az egyéni motiválásra, ami miatt nem váltak élősködővé az emberek) és az Angolszász országok, mert meg sem próbálták ezt az utat (nagyon jól tették). A kontinentális Európában a válságig működött a rendszer, de ezen változtatni fognak (mert fenntarthatatlan), de a volt szocialista országokban teljes a bukás, éppen amiatt, mert itt a legszélesebb azoknak a köre, akik munka nélkül vagy nagyon kevés munkával akarnak megélni és egy sor szolgáltatást ingyen megkapni. Nekik az a válaszuk, hogy adjanak többet, mert nekik ez jár, ahelyett, hogy többet dolgoznának vagy magukon spórolnának.

kovacs.lehel 2013.04.13. 15:54:53

@Gandalf007: Részben igazad van. Viszont nem tudok azzal egyetérteni, hogy amíg az állam nem szállt be a szociális ellátásokba minden nagyon jó lett volna. A XX. század eleji Nagy-Britannia például arról szólt, hogy a tőkés gyár és bányatulajdonosok kb. leszarták a dolgozók igényeit, biztonságát, örüljenek, hogy adnak nekik munkát. Ezért volt annyira erős a szocializmus (nem a szovjet típusú) ebben az időszakban.

Az is igaz, hogy másként működik az egész mondjuk Svédországban mint itt. Ahogy írtad többek közt a rendszer más (oktatás stb.). És mi lenne, ha ezt implementálnánk itt? Ez pedig szintén állami feladat. Hosszú, rögös út, de vagy marad az élősködés, vagy az "út szélén hagyás". Ettől függetlenül igen, fontos a civil önszerveződés (amit az államnak anyagi és nem anyagi eszközökkel ösztönöznie is kéne, politikai oldaltól függetlenül).

Gandalf007 2013.04.13. 16:00:23

@Kürtös: Alapvető tévedésben vagy. Nem az állam a közösség, hanem az állam polgárai a közösség. És abban igazad van, hogy egy bizonyos szintet meg kell tartani, de ugye hol húzódik az a bizonyos szint??? És az sem mindegy, hogy hogyan segíti a lecsúszottakat. Továbbá szerintem elvárható lenne, hogy mindenki igyekezzen a maximálisat kihozni magából, s csak utána kérjen segítséget.
Abban is egyetértünk, hogy bizonyos feladatokat meg kell tartani állami feladatnak (pl. oktatás), mert ha teljesen piacosítanánk, akkor sajnos rengeteg tehetséges ember veszne el, ami összességben sokkal nagyobb veszteség lenne a közösség számára, mintha megspórolná azt a pénzt, amit pl. az oktatásra fordítana.

Gandalf007 2013.04.13. 16:06:40

@Kürtös: Az oktatási rendszer átvételével nagyon egyetértenék, és támogatnám. Csak ugye ahhoz pénz kéne. Azt meg honnan veszel??? Vagy csökkented az állami bürokráciát, vagy csökkented a szociális hálót, mert máshonnan pénzt nem fogsz tudni szerezni.

A teljes skandináv modellt nem tudjuk alkalmazni, mert teljesen más az emberek mentalitása. Meg ők máshonnan indultak, más utat jártak be, mire idáig eljutottak. Továbbá, nekik volt annyi eszük, hogy nem spóroltak az oktatáson egy fillért sem, nem úgy mint mi. Nálunk 30 éve folyamatos pénzkivonás zajlik az oktatásból, és egyre látványosabb az eredmény, sajnos nem a pozitív értelemben.
süti beállítások módosítása