Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

A paksi szélkakas

2014.01.20. 07:48 Kürtösch

A múlt hét Nagy Ellenzéki Összeborulásán kívül a másik legtöbbet tárgyalt közéleti téma Orbán Viktor moszkvai útján aláírt "Paks II." szerződés volt. Ennek rendje és módja szerint egymásnak is esett a két nagy politikai oldal.

Részemről nem kísérlem meg a téma boncolgatását, mert rendkívül sokrétű dologról van szó. Egy ország hosszú távú energiapolitikáját nem lehet egy hét alatt megérteni, ahogy Magyarország 21. századi nagyhatalmakhoz (értsd: EU/Németország vs. Oroszország) való viszonya sem éppen egy könnyed, a napi politika szintjén könnyen megemészthető téma. Ezek nagyon fontos stratégiai kérdések, éppen ezért rendkívül szomorú, hogy sem a kormány sem az "összefogós" ellenzék nem képes a kérdést sem nyíltan, sem következetesen kezelni.

Mi volt a véleménye 2008-ban a Fidesznek és az akkori MSZP kormánynak (benne Gyurcsánnyal, Bajnaival, Mesterházyval és Fodorral) az oroszokhoz való közeledésről, a kapcsolódó energiapolitikai lépésekről (akkor a vita a Nabucco vs. Déli Áramlat körül zajlott, nem kizárt, hogy az Orbán által most aláírt szerződés érinti az utóbbit is) és ennek a nem nyilvános kezeléséről?

Fidesz:

Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen – mondta Orbán Viktor a szlovákiai Losoncon tegnap egy konferencián. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy „történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”. Orbán Viktor azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal „a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó” energiakérdésben. A politikus leszögezte: „Van még teendő az előző rendszerből itt maradt romok, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalítások eltakarításában”, nemcsak Szlovákiában, de Magyarországon is.
A Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz– magyar szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény, ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről.

MSZP:

Példátlan nyitottság. Kovács Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője úgy látja, sehol a világon, így Európában sem szokás ilyen tárgyalásokról az aláírás előtt információkat kiadni, mivel az idő előtti kiszivárgás rontotta volna a magyar kormány tárgyalási pozícióját.

(Az idézetek forrása: mno.hu)

Ezzel szemben most a két oldal szinte teljesen ugyanezt mondja (az orosz viszony vonatkozásában mindenképp), csak a szerepek cserélődtek. Miért rettenetesen szomorú ez?

Mert tökéletes lenyomata annak, hogy a bársonyszékekért versenyző két blokk mennyire nem gondolkodik hosszú távon, mennyire nincsenek a cselekedeteikben és kommunikációjukban nyomai a stratégiai szemléletnek és a társadalmi víziónak.

Ad-hoc módon és a nyilvánosság teljes kizárásával kezelnek egy ilyen jelentőségű kérdést (értem ezt a 2008-as és a mostani hírekre is), ez pedig a legnagyobb fokú felelőtlenség. Ha egy ilyen súlyú témát így kezel a két szembenálló párt, akkor gondoljunk bele, hogy a többi, hétköznapi életet jobban érintő témában mennyire viselkednek felelősségteljesen...

Nem azt mondom, hogy ilyen kérdésekről nem lehet vitatkozni. Lehet, sőt kell is, de akkor tegyük akkor azt konzisztensen. Pozitív példaként ott van mind LMP, mind a 4K!. Előbbi deklaráltan atomellenes (zöldpártként meglepő lenne, ha nem így lenne), utóbbi pedig a hosszú távra szánt alapprogramjában foglal állást a megújuló és hatékony energiaforrások, és az energiafüggőség megszüntetése mellett. (Ha bárkit is érdekel: velük tudok egyébként a kérdésben egyetérteni.)

(Még mielőtt a jobbikos kommentelők idetalálnának: az ő kedvenc pártjuk kussban van a témáról, egyetlen egy noname parlamenti képviselőjük nyilatkozta a HírTV-ben, hogy támogatják a kérdésben a Fideszt. Mondjuk ez nem meglepő, voltak anno olyan pletykák, hogy orosz pénzek is utat találnak a párthoz, ennek megfelelően mindig örülnek, ha Putyin keblére öleli az országunkat.)

Mindenesetre a lehető legrosszabbkor jött elő a téma, mert két és fél hónappal a választások előtt szinte biztosra lehet venni, hogy ebből bizony kapmánytéma lesz (illetve az marad áprilisig). Ennek megfelelően fogja a nagypolitika felelőtlenül kezelni ezt az egyébként fontos kérdést.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr145771430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kim Jong Un 2014.01.20. 17:31:29

Ki nem hagytad volna a Jobbik ocsarolosat mi, te libsi majomszar!

Mária 2014.01.20. 17:32:09

"Ezzel szemben most a két oldal szinte teljesen ugyanezt mondja (az orosz viszony vonatkozásában mindenképp), csak a szerepek cserélődtek."

Ugyanaz a stáb írja mindkét csapat nyilatkozatait.

Ez lehet mögötte :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 17:37:48

Így igaz. Mindkét tömb hülyének nézi az embereket.

_most_ 2014.01.20. 17:41:29

az a vicc, hogy a rajongók véleménye is hasonlóan változik :D Amúgy a 2008-as Orbánnal értek egyet, Orbán puccsot hajt végre Magyarország ellen.

vakapad 2014.01.20. 17:44:55

"Tessék nyilvánosságra hozni, ezeket a szerződéseket, tessék beszámolni a magyar parlamentnek, hogy mi miért történik, és ne hazudjon a magyar választópolgároknak, hogy ettől olcsóbb lesz az energia, meg neki van rá jogi felhatalmazása, meg erről már döntött a parlament, mert kérem ezek mind tételesen hazug állítások, mindegyik" – mondta Mesterházy Attila.

ben2 2014.01.20. 17:55:45

Annyit azért árnyalnék a képen, hogy:

- A Déli Áramlat támogatásáról sem elvi, sem más alapon nem hozott a szerződés aláírása előtt határozatot az országgyűlés, a Fidesz sohasem tett nyilatkozatot a Déli Áramlat támogatása mellett.
- Paks bővítéséről ezzel szemben 4/5-ös (!) támogatottságú parlamenti határozat született, melyet a DK-s Molnár Csaba előterjesztésére, Bajnai miniszterelnöksége idején a szocialista frakció fogadott el. Azaz a jelenlegi ballib koalíció _minden_ tagja Paks bővítése mellett kötelezte el magát.(!)
Azon lehet vitatkozni, hogy milyen felhatalmazással ér fel a 2009-es határozat, ez alapvetően jogi kérdés.
Azt is lehet vitatni, hogy Orbánék nyilatkozataival szemben valóban a lehető legelőnyösebb szerződést kötötte-e a kormány.
Politikai értelemben viszont most csak annyi történt, hogy a ballib koalíció tagjai felköptek a levegőbe és egy fotó erejéig szépen együtt alája álltak.

2014.01.20. 18:00:23

""Hé kislány oldal csak a fejedben létezik,
amit nagyapám épített, apádék szétszedik""

­regress 2014.01.20. 18:02:17

Ugyanazt mondják csak pepitában való igaz.

Ám nem árt megjegyezni, hogy a 2009-es Paksi bővítést beterjesztő MSZP-s javaslatot, mind a Fidesz, mind az MSZP megszavazta.

Az MSZP ebből visszakozott.

Poroszkai Attila 2014.01.20. 18:02:24

"példaként ott van mind LMP, mind a 4K!. Előbbi deklaráltan atomellenes (zöldpártként meglepő lenne, ha nem így lenne)"

tényleg meglepő lenne, ugyanis azt jelentené, hogy az LMP -ben és a 4K ban valaki az eszét is használja, ez a magyar politikai viszonyok között akár megdöbbentő is lenne.

bekerült 2014.01.20. 18:02:47

Nekem az a gondom, hogy a blogíró egybemos dolgokat, csak azért, hogy a FIDESZT kisegítse a slamasztikából !

Mert miről van szó ?
A FIDESZ-nél van az suska, amennyiért korpásodik a hajuk és szembeköpik saját magukat !

Erről kellene dumálni, de a blogíró rögtön azzal kezdi, hogy az egyik kutya, a másik az eb !

Hát nem kedves blogíró !
Attól, hogy valaki számon kéri a nem is olyan régen tett kijelentéseket, még nem ugyan az !

A pénzen túl ugyanis ez érték választás is és ebben a FIDESZ eddig egyértelmű volt, csak most megváltozott, mert megfizették !

Ezt próbálja meg letolni a torkunkon, te meg segítesz nekik !

Ennyi a blog mondani valója !

vakapad 2014.01.20. 18:21:29

@ben2:

Hát hamán árnyalásról van szó:

1./ A Déli Áramlat szerződését, mint írtam, a megkötése után azonnal nyilvánosságra hozták.
2./ Az ellenzéki pártok nem Paks II. megépítése ellen tiltakoznak, hanem a mutyijellegű módszer ellen. Azt sose mondták, 2022 - 2024 környékén nem kellene elkezdeni az építkezést.
3./ 2032 előtt igen nagy hülyeség megépíteni, mert két párhuzamosan működő atomerőmű összesen 4400 MW teljesítménnyel abszolút fölösleges egy olyan országnak, amelynek az éjszakai teljesítményigénye 3000 MW. Éjszaka áramot eladni csak fillérekért lehet. Hogy miért kellett 8 évvel előrehozva az építést az adósságot növelni, az totális rejtély.

Orbán fél, hogy akkor már nem ő lesz a miniszterelnök?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.20. 18:22:22

@bekerült:

Na egy újabb MSZP csicska véleményét hallhattuk, aki kis kedvenceit mosdatja.

Pedig 2009-ben az MSZP beterjesztésére született egységes kormányhatározat Paks bővítését illetően, amit a Fidesz és MSZP egyaránt megszavazott.

De az MSZP azóta szemen köpte magát, és választóit, és kihátrált a bővítés mögül.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.20. 18:23:21

@vakapad:

Tehát összefoglalva az MSZP összes baja, hogy nem ők kötötték a szerződést.

Kösz, de ezt eddig is tudtuk.

2llkedő 2014.01.20. 18:39:19

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"Pedig 2009-ben az MSZP beterjesztésére született egységes kormányhatározat Paks bővítését illetően "

Csak a tények kedvéért, nem született ilyen kormányhatározat.

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.01.20. 18:51:15

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Olvass csak utána te fasz! Az emeszpé nem ellenzi a paksi bővítést. Tanulj már meg olvasni!

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.01.20. 18:53:01

@vakapad: "3./ 2032 előtt igen nagy hülyeség megépíteni, mert két párhuzamosan működő atomerőmű összesen 4400 MW teljesítménnyel abszolút fölösleges egy olyan országnak, amelynek az éjszakai teljesítményigénye 3000 MW. "
- Ez nem igaz, mert több paksi régi blokk előbb leáll. A kettes blokk hosszabbítása eleve kérdéses.

Joci2800480 2014.01.20. 19:21:40

@csivava ellen dobócsillag nuncsaku: Az együtt PM ellenzi. Népszavazást akarnak kiírni róla, és nyiltakoznak is erre arra erről. a vezetőjük Gordon, aki szintén megszavazta ezt 2009ben.

Radnóti András 2014.01.20. 19:24:04

A hitelesség végett nem ártott volna, ha a szerző a "most a két oldal ugyanezt mondja" - a cikk kulcsmondata - alá ismét beszúr egy-egy idézetet.

Amadeus62 2014.01.20. 19:24:59

@Joci2800480:

Nem erről szavaztak bazmeg! Volt szavazás ezzel kapcsolatban, de nem arról amit hazudoztok itt össze vissza! Primitív gyökér.

Kandabula 2014.01.20. 19:42:24

Hagyjuk már ezt a Paksot! 20 éve világos, hogy meg kell csinálni. Csak a körítés! Nos, az gusztustalan. Nekem az a párt lesz a kedvencem, amelyik ki meri mondani, hogy a bősi erőművet meg kellett volna építeni. (Apropó, és mi van a magyar uránérccel?)

ben2 2014.01.20. 19:50:11

@vakapad:

- Az adósságot 10 évig nem kell törleszteni, tehát csak akkortól, amikorra az erőmű már működik, értsd: bevételt is termel.
- Vagy szerinted extra áramot termelni és azzal is törleszteni a hitelt hülyeség?
(Nekem amúgy valamiért nem fillérekért adják az áramot se éjjel, se nappal.)
- A szerződést pedig előbb ratifikálnia kell a parlamentnek, ergo nyilvános lesz.

2llkedő 2014.01.20. 19:50:33

@Kandabula: Akkor csinálunk egy pártot?

Kandabula 2014.01.20. 19:56:49

@félázsiai 2llkedő: Kéne bizony! Valami olyasmi névvel, hogy Sumákmentes Gondolkodók Gyülekezete. (SUGOGY) De egyéb javaslatot is elfogadok.

Kandabula 2014.01.20. 19:59:52

@Kandabula: de lehetne az is, hogy GÓGYI. Talán ennyi elég is lenne.

2llkedő 2014.01.20. 20:02:17

@ben2: "Az adósságot 10 évig nem kell törleszteni,"

Ja? Hogy a törlesztés az már legyen a gyerekek gondja? Lényeg az, hogy olyan pénzt kapjanak, amit nem fog senki ellenőrizni, hogy hova megy.

Atomerőmű építéséhez 2006-tól kell csak e-naplót vezetni.

_most_ 2014.01.20. 20:14:08

@ben2: haha, azért Orbánnál senki se köpte jobban szembe magát, immár sokadszor, pár éve még a diktatórikus Oroszország nagy ellensége volt, most meg úgy ugrál, ahogy a kgb-s Putyin fütyül, mintha meg se történt volna a rendszerváltás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.20. 20:21:46

@_most_:

Ne viccelj már majom !

Az MSZP-n röhög mindenki Paks ügyében..

Akkora segget csináltak a szájukból, hogy a magadfajta csicskák azóta se bírják folyamatos hazudozás nélkül, hogy mosdassák kedvenckéiket.

Meg persze terelésnek is jó, az újabb MSZP-s választási csalás, azaz buszoztatás után !

Kandabula 2014.01.20. 20:24:35

Persze van itt valami, ami szerintem mindent üt: az, hogy minden, ami az országban történik, ismétlem: MINDEN, ami fontosnak tűnik, az ő nevéhez kötődjön. Már így is tele van az ország nevét említő márványtáblákkal. Ez a lényeg. Nincs itt észérv, gazdasági, mérnöki, vagy simán morális spekuláció, mindent lesöpör, mert megteheti. Pontosabban: úgy érzi, hogy megteheti, hát meg is teszi. Ő avat fel félkész turistaházat, őserdőt kiirtó mellékutat, hidat, színházat, talán hegyet és völgyet, esetleg egy cunamit, ha kedve tartja. És ebben összeesküvő klubjának minden tagja követi és élvezkednek a nép pénzén és bőrén. Ez a gond. Egy ámokfutás. Ez a Paks csak egy kis túró, úgy is bővíteni kellett volna. De nem így.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.20. 20:28:47

@Kandabula:

Dehogynem..

Maga a nagy Gyurcsány járt Putyinnál Paks ügyében, és ő szavaztatta meg az MSZP-vel 2009-ben Paks bővítéséről a törvényt.

Ennyi.

Igaz hogy GYurcsány mert nem emlékszik erre, mert segghülye, mint a csicskái.

Az egyetemet is csak másolt szakdolgozattal, és MSZMP KB segedelmével tudta elvégezni, akik leszóltak a tanárainak:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Kandabula 2014.01.20. 20:29:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: bővítek: azt sem tudod, hol élsz és mi történik veled. Sajnállak.

ubu1 2014.01.20. 20:31:55

Nagyjából az LMP-s sötétzöldeket leszámítva minden mérhető nagyságú politikai szereplő számára világos, hogy a Paksi bővítést meg kell csinálni. Itt csak a körítés, a "hogyan" kérdésének kezelése gusztustalan, amit mindkét oldalról csinálnak.
Ugyanakkor az LMP részéről is jobban tennék, ha kicsit gondolkodnának és támogatnák az atomenergiát, legalább a fosszilis erőművekkel szemben. Megújuló energiában majd lehet gondolkodni akkor, ha a fejlesztések eljutnak odáig. De addig is kell valami és addig se kellene belefulladni a füstbe.

Szerintem leginkább a választásoktól való távolmaradással lehet ezt az álláspontot kifejezni.
És igen, Bős-Nagymarost is meg kellett volna csinálni.

Kandabula 2014.01.20. 20:34:19

@ubu1: köszönöm! Bár a távolmaradással nem értek egyet. Itten ámokfutás van!

Kandabula 2014.01.20. 20:49:35

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: no még: amennyiben a trafik-mutyiban, vagy a föld-mutyiban, vagy közgép-mutyiban, vagy bármely Fidesz-mutyiban érdekelt vagy, egy szót nem szólok, irkáld a hülyeségeidet, bár akkor nem biztos, hogy ezzel múlatnád az időd. Amennyiben fidesz-katonaként ez a megbízás, megértelek, semmi gond. Szajkónak neveztek ki, szajkó is maradsz.

J.László 2014.01.20. 20:51:26

@_most_:
Megpuccsolja saját magát. Igen, ez egészen logikus.

_most_ 2014.01.20. 20:58:39

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: haha, totál elvette az eszed az mszp fóbia, észre se veszed, hogy mindenki Orbánon röhög, a nagy szabadságharcos mennyire lefeküdt Putyinnak :D

anyadmajma 2014.01.20. 21:11:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: FASZKALAP vagy, és az is maradsz. NEM, ismétlem NEM szavaztak meg semmiféle törvényt, baromarc.
Egyszerűen a parlament hozott egy határozatot 4/5!ös igennel, amit a bolsevik fidesz is megszavazott. Ami arról szól, a mindenkori kormány készíthet tanulmányokat és egyéb előkészítő műveleteket.

SMFB 2014.01.20. 21:41:31

Azóta, hogy kiderült, miszerint a Combino villamosok megítélés 100%-ra korrelál az illető politikai beállítottságával én már semmilyen véleményen nem csodálkozom.

Kandabula 2014.01.20. 21:57:34

@SMFB: ja, tényleg! Még össze is firkáltak párat, "Demszky villamosa"... Faszfejek.

clsdclsd 2014.01.20. 22:32:46

Az energiapiac hosszútávon meglehetősen kiszámíthatatlan. Öt éve, mikor a parlamet megszavazta a paksi bővítés előkészítését, az akkor viszonyok között ez egy drága, de potenciálisan rentábilis beruházásnak tűnt.
Azóta történt egysmás:
- a megújuló energia (szél, nap) a technológiai fejlődéssel jóval olcsóbb lett
- a megújuló energia arányának növekedésével a széndioxid-kvóta ár zuhant
- a palagáz gazdaságos kitermelésének kifejlesztésével a gázár-növekedés dinamizmusa megtört
- a nálunk normálisabb országokban az energiahatékonyság (épületszigetelésektől a háztartási gépekig) durván javult, így a fogyasztásnövekedés is megtorpant.
- Fukusima óta az atoerőmű-építés biztonsági előírásai és így az ára növekedett (? ebben nem vagyok biztos)

Mindezeknek köszönhetően a jelen állás szerint a paksi bővítés nagyon durva ráfizetés lesz az országnak.
Vagy nem.
Büdös nagy szerencsével(?) az energiaár tovább fog növekedni annyira, hogy mire ez a cucc felépül, már gazdaságosan üzemeltethető lesz. Tudjafranc. Nem, Orbán sem tudja. Nem, te sem.

Joci2800480 2014.01.20. 22:58:01

@clsdclsd: Hát ezaz. Hogy nem lehet tudni. Egy ország energiapolitikáját nem lehet arra alapozni hogy nem lehet tudni mi lesz. Ez hülyeség.

www.origo.hu/gazdasag/energia/20140114-nott-a-megujithato-energiaforrasok-reszaranya-a-nemet-aramtermelesben-tavaly.html

Tehát a németek megoldják a kérdést. Szénerőművekkel állítják elő. Ami meg túltermelés, azt kipaterolják az országból, mert nem egyenlő a megújuló energiatermelés, erre nekik sincs megoldásuk.

Az áram ára meg csak emelkedik.
www.hir24.hu/zoldblog/2014/01/02/nemetorszag-tenyleg-megszabadul-a-nuklearis-energiatol-zoldszuret(1)/?WTB

Az átállás azonban nem egyszerű, a megújuló energiaszolgáltatóknak juttatott támogatások miatt meredeken emelkednek a német háztartások és üzletek villanyszámlái, az ebből fakadó növekvő elégedetlenség az új energiaügyi miniszter, a szociáldemokrata Sigmar Gabriel egyik legnehezebb feladata lehet. A német kormány az energiapolitika miatt ráadásul az Európai Bizottsággal is konfliktusba keveredett, a sok áramot fogyasztó iparágakat, például az acél- és alumíniumipart ugyanis mentesítették a különdíjak fizetése alól, ez viszont a bizottság szerint versenyelőnyhöz juttatja azt a több mint 4000 céget, amelyek nem fizetik meg az átállás árát. A német vezetés húsvétig kapott haladékot a megújulóenergia-törvény reformjára - írja a napigazdasag.hu

Sterbinszky Tivald 2014.01.21. 05:24:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hulyenek csak azt lehet nezni, aki hulye. sajnos ez a nep az, mar reg el kellett volna zavarni az osszes politikus a p-ba!

2llkedő 2014.01.21. 05:43:38

@Sterbinszky Tivald: "mar reg el kellett volna zavarni az osszes politikus a p-ba!"

És jönnek újabb politikusok, mivel ez egy szükséges rossz.
Csak az nem mindegy, hogy milyen politikusok jönnek.

2llkedő 2014.01.21. 05:48:13

@ubu1: "Szerintem leginkább a választásoktól való távolmaradással lehet ezt az álláspontot kifejezni."

Ez a legrosszabb megoldás. Minél többen el kell, hogy menjünk szavazni, tök mindegy, hogy kire, csak ne a fideszre, mert csak így nem hivatkozhat nyerés esetén többségre. Távolmaradás esetén a nem szavazókra azt mondhatja, hogy végül is őket támogatták, mint ahogyan az ellenfél is magához sorolhatja. Mindkettőben van igazság, csak egyik se igaz. Ha viszont a többség nem szavaz a fideszre, akkor azokra nem tud hivatkozni.

bekerült 2014.01.21. 08:39:56

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Az egyetlen baj, hogy két hozzászólásban kétféleképpen mondod azt, hogy mi a baj !

Nekem írod, hogy az MSZP hozott határozatot a bővítésről !
Hozott, de nem a bővítésről, hanem ennek a felméréséről, hogy szükséges e egyáltalán !
Azt nem határozták meg, hogy mindenféle felmérés nélkül és rögtön hozni kell egy elfogadó határozatot, mert egyébként a FIDESZ csóró marad !
A szerződést a FIDESZ 10 évvel előre hozta !

A vakapad-nak írod, hogy az a baja, hogy a szerződést nem az MSZP hozta !
Itt már te is tudod , hogy nem hozott az MSZP ilyen szerződést !

Zagyválsz össze vissza, hogy mentegesd a gazdáidat !
Hányinger van tőletek !
süti beállítások módosítása