Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Programmustra 2014

2014.02.13. 10:23 Kürtösch

A 2014-es választási kampány nem a programokról fog szólni. Pedig akár szólhatna arról is. Mondjuk akkor kis hazánk nagy pártjai igencsak gondban lennének. Éppen ezért vettem a bátorságot, és ha ugyan nem is olvastam végig, de belelapoztam az eddig napvilágot látott választási programokba. Amennyire lehetséges megpróbálom nem a tartalmi mondanivalója felől megítélni őket (tehát nem a javaslatok "helyességére" helyezni a hangsúlyt), inkább következtetéseket szeretnék levonni arra vonatkozóan, hogy mennyire koherens, komolyan vett és átgondolt az egyes pártok választási "ajánlata".

Fidesz-KDNP

Kezdjük a kormánypárttal, ígérem gyors lesz. Ugyanis nincs program. Hogy lesz-e, nem tudom, bár ha belegondolunk a 2010-es választási "program" is sokkal inkább volt bullshithalmaz, mint konkrét intézkedéseket felsoroló dokumentum. Ennek megfelelően nem is erre fókuszált a Fidesz "kampánya". Miért is lett volna így? A 2006-os őszi események után egyértelmű volt, hogy Orbán ölébe hullik a hatalom, ennek esélyét pedig csak növelte a három és fél évig tartó szoci szerencsétlenkedés. A valóság igazolta őket: semmit sem kellett tenniük egy kis szájkaratén kívül a kétharmadért. Most valószínűleg ugyanezen okokból reménykednek, hogy a javukra átírt új választási rendszerben ugyanennyi elég lesz a kormányon maradáshoz (esetleg a kétharmad megtartásához).

Az ellenzéket vizsgálva már érdekesebb dolgokba botlunk.

Akik még nem mutattak be programot

A Jobbikot és az LMP-t egyelőre át is ugorhatjuk, mert így kevesebb mint 2 hónappal a választások előtt nincs elérhető idei választási programja egyik pártnak sem. Valószínűsíthetően lesz (vagy ha már van, és csak én nem találtam, légyszi a kommentekben jelezzétek!), és valószínűleg a két párt munkásságát ismerve nagy meglepetésekre nem kell számítani.

MSZP

Az MSZP programját megnyitva egy kb. ötvenoldalas PDF dokumentumot kapunk. A legnagyobb ellenzéki párt "ajánlata Magyarországnak" 50%-ban a Fidesz fikázása ("Az Orbán-kormány rosszul teljesít"), a másik fele megpróbál intézkedési javaslatoknak tűnni. Ezeknek is a jelentős részét az orbáni intézkedések tagadása/visszafordítása teszi ki, kevés az önálló (értsd: Fidesz nélkül is értelmezhető) programpont, sok a bullshit, kevés a konkrétum, még kevesebb a hosszútávú stratégiai szemlélet.

Küllemét tekintve sok az egybefüggő szöveg, kellemetlen a szemnek, a legkevésbé sem "színesszagos" (ennél már csak az lenne autentikusabb, ha egy Erika írógéppel írták volna a szöveget), hanyagul megszerkesztett. Ha az volt a cél, hogy az arra kíváncsi választópolgárt pár oldal után elrettentse a "mű", akkor sikernek is nevezhető a programalkotás. Mondjuk a miniszterelnöki székre pályázó Mesterházy-csapattól azért talán ennél egy picit többet várna el az ember. Persze tudom, az MSZP sem a programjával akar kampányolni, de mégis.

Demokratikus Koalíció

DK programja első ránézésre tetszetősebb, mint a nagy testvér MSZP-é, de csak első ránézésre. Ide jutott szín a fedlapra, a szöveg egy fél fokkal jobban megszerkesztett. Körülbelül mint egy főiskolai jegyzet. Ennek megfelelően a kedves magyar állampolgár itt is rögtön az elején feladja a programmal való ismerkedést. Ha a tartalmát nézzük sem fog meglepetés érni: van itt is bőven "orbánozás", a javaslatok pedig nosztalgikus hangulatba hoznak (értsd: a Gyurcsány-kormány intézkedései köszönnek vissza több helyütt).

Liberálisok

A Fodor-féle liberális pártról nem érdemes sokat mondani, nincs valódi súlyuk (mi sem mutatja jobban, hogy létüket egy fóti időközi 13%-os eredménnyel próbálják igazolni rögtön a párt főoldalán). Kifejezetten választási programjuk nincs is, egy pártprogramra és egy azt összefoglaló 20 pontos kiskátéra leltem az oldalukon, melyben az általuk képviselt "együttérző liberalizmust" magyarázzák, hol szövegesen hol "programpontokba" szedve. A szöveg próbálja egyszerre elismerni és meghaladni az SZDSZ történelmi hibáit/bűneit, miközben mentegeti azt.

Konkrétumokat nem igazán tartalmaz a program, sokkal inkább általánosságokat (pl.: be kell indítani a hitelezést, csökkenteni kell az államadósságot stb.), de a stratégiai szemlélet innen is teljesen hiányzik. Előnyére szóljon a dokumentumnak, hogy legalább fordítottak némi figyelmet a szerkesztésre és a küllemre (többet mint az MSZP vagy a DK).

Együtt-PM

Az Együtt-PM választási brossúrája pontosan úgy néz ki, mintha egy multinacionális cégé lenne. Sok szín, sok kép, ábrák, szépen megszerkesztett szöveg, látszik, hogy a küllemére külön figyeltek Bajnaiék (a programfejezetek alatt még "tagek" is vannak!). Tartalmát tekintve már nem ilyen rózsás a helyzet.

Ugyan a program elején említik, hogy háttérszámítások állnak az elképzelések mögött (a booklet végén van is egy táblázat, ez is mintha egy multi reklámanyagából lenne, és kb. senki sem fogja magát mélyen beleásni szerintem), de sok konkrétumot ez a programfüzet sem kínál. Leírja a célokat, hogy mit akarnak "megváltoztatni"/"helyreállítani"/"átalakítani" (és akkor még folytathatnánk a sort hasonló hívószavakkal), de konkrét intézkedésekből nagyon kevés van.

Pozitívum, hogy valamennyire előre próbál gondolkodni a program (egyes fejezetek 2020-ra elérendő célokat is megfogalmaznak), negatívum, hogy itt is az "orbánozásban" merül ki a korszakváltás, az előtte lévő szoci ámokfutásról én nem sok kritikát találtam a füzetben (egyedül a felelőtlen költekezést rója fel az MSZP-SZDSZ kormányoknak).

 

Ennyit az Összefogásról. Rajtuk kívül a 4K! is készített választási programot, és ki lehet jelenteni: ez a párt vette a legkomolyabban a feladatot. És ezt nem csak azért mondom, politikai otthonomnak tekintem a pártot.

4K! - Negyedik Köztársaság Párt

A program az Új társadalmi szerződés címet viseli (vicces módon a mottója a következő: "A 4K!-nak nincs más programja, csak a fű legalizálása" - Ismeretlen kommentelő), és rögtön két változata is létezik: egy online elérhető és egy letölthető PDF. Utóbbi kevésbé látványos, pontszerűen tartalmazza a 416 (!) konkrét intézkedési javaslatot, és miérteket, így én az előbbit ajánlanám (itt kinyithatóak és becsukhatóak a főbb pontok).

A program felépítése logikus: 12 fő fejezete lefed szinte minden államigazgatási területet (olyanokat is mint mondjuk a biztonságpolitika), ezeken belül pedig a főbb programpontok találhatóak. A többi párt kb. eddig jutott el, de itt a főbb pontok mindegyike tovább van bontva konkrét intézkedési tervekre, melyekhez sokszor magyarázatok is tartoznak, majd az intézkedések után megmagyarázásra kerül az is, hogy miért van azokra szükség. A nyelvezet könnyen érthető, mégis igényes.

A tartalom koherens módon követi a modern újbaloldali gondolatvilágot (olyannyira, hogy különböző fejezetek pontjai olykor hivatkoznak is egymásra), összhangban van a párt alapprogramjával, és ami a legfontosabb: a rövid távú intézkedések mögött is stratégiai szemlélet húzódik meg, így az alapprogram, a főbb programpontok és intézkedési javaslatok követhető logikai ívet adnak.

Rendszerkritikus pártként a múltra való hivatkozás nem csak az "orábnozásban" merül ki, hanem értékeli az elmúlt közel 25 évet. A program olvasását erősen ajánlom, egyáltalán nem nehéz olvasmány, itt éreztem egyedül azt, hogy ez a program nekem szól.

Nem a program számít

Sajnos tökéletesen jellemzi a jelenlegi magyar közélet siralmas helyzetét, hogy a média szinte egyáltalán nem foglalkozik a választási programokkal, sokkal inkább az olyan piti ügyeken rágódnak, mint Simon Gábor rejtegetett pénze (például a 4K!-s programbemutatón konkrétan alig volt újságíró, beszámolók szinte nem is születtek egy-két kivételtől eltekintve). Ez persze a rendszerpártoknak fekszik: amíg nem kell megtölteni tartalommal az üres frázisokat, hanem a polgárháborús retorika mentén lehet érzelmi politizálást folytatni, addig ők kényelmes helyzetben vannak. Ebből is kiviláglik, hogy mennyire tekintenek komolyan ezek a pártok a saját választóikra. De ez nem csak a politikai elit hibája: a mainstream újságírás a programokról szóló híradások helyett a politikai harcok érzelmi vonulatát igyekszik meglovagolni, és ez nagy baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr685811818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niklex 2014.02.13. 16:55:27

Sajnos, itthon általában nincs pártprogram a választásokra, és még inkább sajnálatos, hogy ezt sem a választók, sem a sajtó nem is igényli.
'90-ben sem volt program a kommunistázáson kívül, 94'-ben sem, azon kívül, hogy az MSZP csendebn kivárta az MDF egyre nagyobb töketlenkedéseinek hatását, még tán '98-ban a Fidesz tényleg összeütött valamit, '02 és '06 megint inkább személyek csatája lett'10 ről már nem is beszélve. 2010-ben kb. egy hónap alatt kiderült, hogy a koránypárt össze vissza rögtönöz és kapkod. Most sincs igazi politikai-gazdasági program, a Fidesz nem is akar ilyent, mert esetleg még számonkérik rajta később (bár kik és mit, e ciklusban is volt már teljes fordulat többször is), az Együtt nem képes összehozni ilyent, a Jobbiknak van egy program nevű nem programja, a 4K-t elolvastam, legalább van - igaz, nekem nem tetszik, de ez magánügy.Hát ez a magyar ugar.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.02.13. 17:18:07

Minek a program, még számon kéri valaki?!
Ahogy az ókori dakota falfirka tartja: "Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftausstellung még szebb!"
Szépen néznénk ki, ha csak az szavazhatna, aki elolvasta az összes párt programját?! Három szavazatból hogyan lehetne szétosztani 199 mandátumot? :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.13. 17:33:59

A valódi tétet és programot mindenki tudja, aki olvassa a híreket.

Ha az MSZP nyer
- Visszahozzák az ingyen segílyezést az ingyenélőknek, a közmunkapropgram helyett.

- Visszaállítják a megélhetési gyerekgyártási pótlékot, a családi adókedvezmény helyett, hogy ne azok neveljenek gyermekeket, akik dolgoznak.

- Bevezetik a kétkulcsost, aminek a határa legutóbb 150-ezer bruttónál volt, hogy a középosztány se tudjon kitörni a nyomorból.

A gazdaságot ahogy szokták

- ELadósítják az országot a végleetekig
- Megduplázzák a munkanélküliségi rátát,

mint 2002-2010 között.

EZ várható az Összefogástól.
Ostoba aki rájuk szavaz !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 19:04:27

sajnos azonban a 4k összes tevékenysége ez a program lesz 2014ben. :S

háténimmár 2014.02.13. 20:33:29

Óriási nyomozómunkával megszereztem a Jobbik programját.
rafináltan a jobbik.hu/programunk link alá rejtették.

jobbik.hu/programunk

Szívesen.

háténimmár 2014.02.13. 20:37:46

De itt van pdf-ben is ugyanarról az oldalról (88 oldal)

Megkeressem az LMP-jét is, vagy mindegy, mert úgy sem lesz meg az 5 %-uk?

kovacs.lehel 2014.02.13. 21:24:43

@háténimmár: ez a 2010-es program, én pedig a 2014-esekről írtam.

háténimmár 2014.02.13. 21:48:27

Miért kellene vadiúj program? Nem ismerem szóról-szóra egyik pártét sem, de gondolom ha valaki nem volt hatalmon (értsd nem volt lehetősége a programjához, mert ugye 2/3 alatt lehet benyújtani, meg indítványozni, de nem sok foganatja van) akkor miért hihetetlen, hogy ugyanazt akarná még mindig? Gondolom, ahol kell, ott aktualizálják (aktualizálták).
Én pl 4 éve is ugyanazzal az emberrel éltem, mint ma, és egyáltalán nem érzem cikinek a hitemet és a kitartásomat. Pedig néha jó ötletnek tűnne egy homlokegyenest más típusú férfi, de hamar elmúlik ahogy elszáll a köd. Kitartok mellette, mert még mindig jó döntésnek tartom.

Miért kellene egy program esetében eldobni egy régit és írni egy tök újat?

kovacs.lehel 2014.02.14. 07:09:22

@háténimmár: Egyrészt a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy lesz idei program .

vonagabor.hu/content/h%C3%A9t-vez%C3%A9relvvel-k%C3%A9sz%C3%BCl-2014-re-jobbik

Másrészt azért történt egy-két jelentősebb változás a közjogi rendszerben, gazdaságban stb. Egy választási programot (tehát nem hosszútávú pártprogramot) muszáj aktualizálni. Attól lesz választási :)

Zsolt Várhegyi 2014.02.14. 12:42:11

ITT TÉNYLEG,MINDENKI,HÜLYE ÉS VAK????????
AZT A TÚLISKOLÁZOTT TV-N FELNŐTT ANYÁTOKAT!
PROLIK 49000
KÖZÉPOSZTÁLY 160000
ÉS VAN A POFÁTLAN TOLVALY 160000-mit nem szégyell!
Na hülyék, bizonyos munkásosztály, sosem, és nem is fogtok dolgozni.Azt a munkát papírozzátok, amit a prolik dolgoznak!
Köcsög, ne lázadj.
Gyere ide le, és igyál egy kávét, megmutatom, hogy akinek a munkájából, béréből Te lázongsz, hogy is él!!!!!!!!!!!
Üdvözlettel:
Várhegyi Zsolt

program készítő 2014.02.23. 16:48:57

2012-ben az NGM-be adtam be a növekedési pályázatot,nem is válaszoltak csak átírányitottak a Fejlesztési minisztériumba--ott vége is lett.
Most meg mazsoláznak az akkori tervemből--plágiummal vádolom őket.

helax 2014.02.24. 13:28:34

jobbik.hu/hireink/kimondjuk-megoldjuk-valasztasi-program-2014

LMP február közepén jelenik meg, addig (régebbi) alprogramok
lehetmas.hu/rolunk/letoltheto-dokumentumok
---------
hu.mebal.eu/valasztasi-programok-egyutt-pm-mszp/
DK
A készülő választási program egyes elemei
dkp.hu/

MSZP-Együtt-PM (2013. júl. 16.)
----------
KTI ?

Értékelésem (időbeni megjelenés, forma, durván átfutva, nem tartalmilag)

1. Jobbik
2. 4K! (nincs felelős elnök feltüntetve)
3. Együtt-PM (itt sincs, csicsa, orbánozás)
4. DK (majdnem kész)
5. LMP (még csak készül)
6. MSZP (-Együtt-PM)
7. Fidesz-KDNP (régi)
--------------
fideszes vagyok,
köszönet az oldalért,
a 4K!-ét innen vettem
süti beállítások módosítása