Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) fidesz (1) Fidesz (21) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) Összefogás (1) összefogás (2) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

A magyarugarizmus

2013.10.30. 22:11 Kürtösch

Tóta W. Árpád tehetséges publicista. Sok dologban van igaza, még több dologban meg nincs. Elég magas az ingerküszöböm, már ami a hülyeségek olvasgatását illeti, de azért az előbb linkelt cikk ezen bekezdésen fennakadtam egy kicsit:

"Magyarországnak ezért kifejezetten érdeke, hogy ezeket a fiúkat lehallgassa egy náluk nagyobb hatalom. Egy olyan, amely a szemükbe köp, amikor a jogaikról kezdenek vekengeni. Olyan hatalom, amelynek eszközei úgy aránylanak az övékhez, mint az ő apparátusuk a magyar sajtóhoz. Hogy mindezt ők is törvénytelenül teszik, azt az amerikai sajtó kéri számon rajtuk. És hát teli torokból röhögik ki a kormányukat, ha annak nem tetszik, hogy teszik a dolgukat."

Hát kedves Árpád, elmész te a tudod hova. Tipikus példája vagy a balliberális gondolkodásmód egyik szélsőséges esetének, miszerint itt Magyarországon a magyarok maguktól képtelenek kulturált körülmények közt létezni, kivéve, ha kapnak ehhez a Nyugattól segítséget. Egy szóval magyarugarista vagy. Ajánlom figyelmedbe az alábbi videót.

Egy ideje terveztem, hogy írjak a magyarugarizmusról, mert ért néhány impulzus (például a Belga és a Kozmosz friss számai) a témával kapcsolatban. De hogy miről is van szó?

A magyarugarizmus hazánk első számú ideológiája, amelybe mind a balliberális, mind a jobboldali (beleértve szélsőjobboldalt is) világnézet tökéletesen illeszkedik.

A ballib agytrösztök a saját hazájukkal kapcsolatban általában hasonló véleményt képviselnek (sőt, meg merném kockáztatni, hogy talán pontosan ugyanazt, csak más megfogalmazásban), mint a fent említett Tóta W. A rendszerváltás óta ezerszer elhangzott, hogy Magyarországnak fel kell zárkóznia a Nyugathoz (mi több, fel is fogunk!), mégpedig annak kiszolgálásával, mert máskülönben le fogunk csúszni a nem tudom én hova. Ez részben igaz, a széthullott szocialista rendszer után valóban szükségünk volt egy kis mankóra, de az a mélyen tisztelt "szakértőknek" eszébe sem jutott, hogy esetleg egy idő után saját lábra próbáljunk meg állni. Értem ezt egyrészt gazdaságilag (mert ugye mekkora jó ötlet volt gyakorlatilag minden mozdíthatót eladni az első arra tévedő vállalkozónak), másrészt kulturálisan. Ha valaki ezt a nézetet nem osztja (tehát a Nyugattól való függés helyességét), akkor az csakis koszos barbár lehet az értelmezésükben.

Ugyanezt a kérdést, a jobboldal ugyan máshogy közelíti meg, de egy fokkal sem egészségesebb módon. A "nem leszünk gyarmat" és az összes jobboldali mítosz (a turulozástól, a trianonozáson át a legvadabb elképzelésekig) is egyfajta magyarugarizmust képviselnek. A jobboldaliak itthon azok, akik (legalábbis szavak szintjén mindenképpen) elutasítják a gonosz Nyugatot, és folyamatosan a múltba révedve siránkoznak az ország balsorsán (csakis másokat hibáztatva), miközben állandó harcban állnak valamilyen "ellenséggel".

És hogy mi köti össze ezt két első ránézésre igen messze álló gondolkodásmódot? Miért veszem őket magyarugarizmus néven egy kalap alá? Mert lényegében ugyanolyannak látják a magyarságot: (enyhe túlzással) egy félnomád, nem európai népnek, akik képtelenek békében megélni a Kárpát-medencében, akiket törvényszerűen utálniuk és üldözniük kell a körülöttünk élő népeknek. Különbség csupán a megítélésben van. Ezt sok mindennek lehet hívni, csak egészséges nemzettudatnak nem. Nem mellesleg elegem is van belőle, mivel egyik állítás sem igaz ránk.

Én tényleg hiszek abban, hogy nincs "magyar ugar", bármit is akar ez jelenteni. Szerintem minden lehetőségünk meglenne arra, hogy sikeres országot építsünk, de ennek a legfőbb akadályai éppen mi magunk vagyunk. Illetve sokkal inkább a politikus kaszt, akinek bedőlünk.

Egyrészt meg kéne végre értenünk, hogy a saját sorsunkért és sikerünkért/kudarcunkért elsősorban mi vagyunk a felelősek. Például az orbáni állam megfékezését nem külső segítséggel, hanem nekünk magunknak kell elérnünk, sem az USA, sem az EU nem fog a védelmünkre kelni. Nagy baj lenne, ha ez bekövetkezne. Azt is be kéne látni, hogy a múlton való rágódás, az elmúlt "dicsőség" keresése, a más népekkel szembeni való örökös háborús hangnem sem fogja előbbre vinni az országot.

Persze bőven van helye az önkritikának is. Egyrészt nem ártana megtanulnunk szembenézni a saját múltunkkal, jelenünkkel. Másrészt nagyon sokat kell még tanulnunk, de nem a Nyugatról vagy a Keletről, hanem elsősorban saját magunkról. Például, hogy hogyan élhetnénk közösségként politikai árokásás helyett, és hogyan tudnánk az egyébként hasonló cipőben evező szomszédainkkal közösen képviselni az érdekeinket akár az Unióban, akár a nagyvilágban. A saját utunkat kell járnunk, bármennyire is korlátozottak a lehetőségeink.

Az, hogy ez így legyen, a mindenkori politikai elit felelőssége. Az elmúlt bő 23 év pedig bebizonyította, hogy erre a szerepre a jelenlegi szereplők alkalmatlanok.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr925606972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.31. 13:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.10.31. 16:20:58

"Én tényleg hiszek abban, hogy nincs 'magyar ugar'..."

vs.

"meg kéne végre értenünk, hogy a saját sorsunkért és sikerünkért/kudarcunkért elsősorban mi vagyunk a felelősek."

és

"be kéne látni, hogy a múlton való rágódás, az elmúlt "dicsőség" keresése, a más népekkel szembeni való örökös háborús hangnem sem fogja előbbre vinni az országot."

és

"nem ártana megtanulnunk szembenézni a saját múltunkkal, jelenünkkel."

és

"nagyon sokat kell még tanulnunk, de nem a Nyugatról vagy a Keletről, hanem elsősorban saját magunkról. Például, hogy hogyan élhetnénk közösségként politikai árokásás helyett, és hogyan tudnánk az egyébként hasonló cipőben evező szomszédainkkal közösen képviselni az érdekeinket akár az Unióban, akár a nagyvilágban."

na, akkor szaladj neki még egyszer annak, hogy mit is szeretnél mondani a világnak erről a témáról.

Locassen 2013.10.31. 16:35:46

@idelle: én nem érzek ellentmondást. Szerintem a költő itt azt akarja mondani, hogy bár vannak problémák (ez itt most egy eufemizmus), azok egyrészt nem determinisztikusak és megváltoztathatatlanok, másrészt a megoldásukhoz nem valami szervilis külföldimádat / álmodozó múltbarévedés vezet, hanem az, ha leülünk törjük az okos kis buksinkat, aztán kitaláljuk, hogy hogyan-kinek-mit kéne csinálnia.

Persze lehet, hogy tévedek és valójában az egész poszt a dugásról szól, a mai modern irodalomban bármi előfordulhat:)

___________________________ (törölt) 2013.10.31. 17:26:33

Alapvetően nem csak a mi ballib elitjeink ilyen elcseszettek, annyira jellemző ez a nyugati világ ballibjeire is - akik saját hazájukat elnyomónak, kegyetlennek tartják, különösen az amerikai ballibekre, akik szerint Amerika kb. kövér buta tanulatlan redneck fegyverbuzi vallási fanatikusokból áll - hogy Roger Scruton alkotott is rá egy kifejezést, az oikofóbiát, a xenofóbia mintájára.

Valahol emögött tudod, mi van mindenhol? Alapvetően azt akarják bizonyítani a saját hazájuk leszólásával, hogy ők mennyire menőbbek ott mindenki másnál.

Az igazság az, hogy pontosan ez - a nagy egó, a beképzeltség - inspirál nagyon sok embert arra, hogy bal vagy lib legyen, mert az bal és lib lényege, hogy ők jobban tudnak mindent, mint a kialakult tradíciók, amelyek többnyire az egyszerű emberek döntéseiből alakulnak ki.

Kürtös, nem tudom, hogy te milyen értelemben tartod magag baloldalinak, de ha ezt az egyet, a beképzeltséget sikerült elkerülnöd, ha tényleg tisztelni tudod a hétköznapi ember véleményét is és abból kiindulni, hogy ami tradicionális, azaz a hétköznapi ember tapasztalatát tükrözi, szóval elkerülni ezt a legyen minden máshogy mert én okosabb vagyok c. dolgot akkor szerintem közülünk jobbosok közül is sokkal megtalálod a közös hangot.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.10.31. 18:21:11

@Locassen: :-))

@Shenpen: "a nagy egó, a beképzeltség - inspirál nagyon sok embert arra, hogy bal vagy lib legyen, mert az bal és lib lényege, hogy ők jobban tudnak mindent"

aha, persze. mindeközben a jobboldali/nemzeti/vatevör gondolkodású emberek szerények, visszafogottak, befogadók, majdhogynem félénkek.
istenkém, de kívánok neked egy olyan világot, ahol nincsenek baloldali és liberális gondolkodású emberek...!

kovacs.lehel 2013.10.31. 19:30:56

@idelle: Nincs ebben semmi ellentmondás. Van középút (reális önkép) a nyugatimádás (és "magyarozás") meg a kritikátlan "nemzetieskedés" közt. Locassen jól értette a poszt mondanivalóját (tehát nem a dugásról szól :D).

@Shenpen: Ezzel a hozzászólásoddal pont te ültél magas lóra. Amiről te beszélsz az az elitizmus, ami elsősorban a neolib gondolkodást jellemzi, meg többnyire a konzervativizmust is (pl. arisztokratizmus). a baloldal eredendően a "kisembert" képviseli, más kérdés, hogy itthon ez a maszop által sosem volt igazán jellemző.

Belzebub68 2013.10.31. 19:41:51

@Shenpen: Ha olyan szerény lennél_ mint jobboldali szavazó- akkor nem "ballib", meg "bal" és "lib" kifejezéssel illetnéd azokat a honfitársaidat, akik esetleg máshogy látják a világot..... Miért nem tudod leírni szépen - ahogyan én is- , hogy baloldali, vagy liberális érzelmű emberek? A ballibsi kifejezéssel például a visszafogott és tradicionális jobboldaliak még véletlenül sem a bibsi szóra utalnak ugye? ;) Na ne már testvérem!!!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.10.31. 21:06:35

Márpedig,

amíg a magyarnak a 8 olimpiai aranyérem fontosabb, mint az, hogy még a proli vagy a földműves gyermeke is nem versenyszinten, de egyszerűen csak jól sportolhasson,

amíg az a fontosabb, hogy hány magyar Nobel-díjasunk van és nem az, hogy közülük csak hányan érvényesültek itthon, a magyar állam nyújtotta lehetőségekkel élve,

amíg büszke, hatalmas, befolyásos, domináns országra vágyik a magyar és nem tisztára, civilizáltra, élhetőre és boldogra,

addig igenis azt mondom, hogy Magyarország egy jó nagy ugar és faszább finnek, dánnak, norvégnek, de akár szlovénnek is lenni, mint magyarnak.

nándinéni 2013.11.01. 08:07:59

A magyar nép nap-nap után bizonyítja be, hogy a ballibek nem tévednek vele kapcsolatban.

Mark Bolt 2013.11.01. 16:10:47

Tanulni attól kell akinél jobban működik valami ami nálunk nem. Ez momentán gazdasági, társadalmi, politikai fejlettség tekintetében a Nyugat.

Amúgy Tóta cikke inkább csak arról szól hogy nevetgél azon hogy hogy be lehetnek rosálva Orbánék attól hogy esetleg USA pontosan tudja a piszkos kis dolgaikat.

nemhívő 2013.11.01. 18:46:18

..sajnos a nép többsége tényleg hülye...

Ezért nem is volt rossz gondolat a fidesstől az előregisztráció.

Az más kérdés, ...hogy ezzel együtt is a "tudatosabb hülyék" boldogan löknék a szakadékba az országot...

Csak akkor lesz alapvető fordulat az országban, ...ha orbán országlása azt eredményezi, ...hogy románia, bulgária is "jobban teljesít" nálunk...

Addig tartani fog a reménykedés a "felcsuti géniusz" víziójában...
Ki kell bírni,...még négy év, ..és utánna orbán is megy a levesbe..
Talán addigra kinevelődik egy nyugatos, kapitalista párt is..

___________________________ (törölt) 2013.11.04. 09:27:57

@Belzebub68: aki a bibsi-libsi a kifejezést használja, az én olvasatomban már szélsőséges. Nem is használják mondjuk a Kommentár (kommentar.info.hu) szerzői, akik kb. nálam az etalont jelentik. Az ő kedvenc kifejezésük a "haladár". Sokkal korrektebb.

___________________________ (törölt) 2013.11.04. 09:28:47

@idelle: ne a Bayerékből induljunk ki.... ajánlom a kommentar.info.hu-t.

___________________________ (törölt) 2013.11.04. 09:34:54

@Kürtös: sajnos ez szinte a világon sehol sem így működött. Mondok egy példát. A paraszt, a farmer a világon sehol sem akart mindenféle nagy állami ellátórendszert. Két dolgot akart: adjanak neki földet, saját magántulajdont, földosztással vagy akárhogy, aztán meg hagyják a túróba békén. Ezt az angolszász világban a "vörös torynak" vagy "disztributistának" hívott vonal képviselte. Érdemes utánanézni Chestertonnak, főleg a Chesterton - GB Shaw vitának, Shaw volt az igazi, tipikus balos, Chesterton a népi konzervatív, kettőjük közül ő volt közelebb a kisember világához, mert nem akarta ráerőltetni a Felvilágosodás ideológiáját, nem akarta, hogy elitek által szervezett szocializmust toljanak neki. Shaw világa az felülről szervezett szocialista ideál volt, kevés köze a néphez.

kovacs.lehel 2013.11.04. 10:00:46

@Shenpen: Na tessék, most te is tudtál mondani ellenpéldát. Ezek szerint az elitista szemlélethez való viszony nem jobb- vagy baloldaliság kérdése :)

Mondjuk azzal nem értek egyet, hogy sehol sem így működött. Pl. a Horthy-rendszer tipikusan elitista jobbos rendszer volt, nem is tudtak mit kezdeni a "hárommillió koldussal". Másik példa pedig a baloldalon a dél-amerikai szocializmus. A fél világ elitje gyűlölte Chavezt és gyűlöli pl. Moralest, mert a "kisembereket" helyezik előtérbe.
süti beállítások módosítása