Dióhéjban

Jelen fotelforradalmár 20-as éveit tapossa, Budapesten él, baloldali, patrióta, és a töke tele van a jelenlegi mainstream politikai garnitúrával.

Kontakt

Kérdés, óhaj, sóhaj:

fotelforradalom@gmail.com

Lájkolda

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Viktor Mutyin: "Ostoba bolsevik ribanc. ... Ilyen buta fideszes ringyót még nem láttam eddig. M... (2015.02.18. 00:19) Így csinál Vologya hülyét belőlünk
  • otapi: @Surci11: "Azt megértem amikor valaki a Jobbikot az idióta programja meg az EU-ellenes vagy zsidóö... (2014.12.17. 19:27) Elég volt
  • eszim: @'it's cool to know nothing': -látom, te sem látsz a fidesz f*sznál tovább, de azt jól megideologo... (2014.11.08. 06:23) Bűnözőknek adózunk?
  • annamanna: @bölcsbagoly: Nézd, szerintem az internetadóval a kormány mesterségesen gerjeszti a hisztériát. Go... (2014.10.30. 19:45) Bűnözőknek nem adózunk! De akkor kinek?
  • Árpád Tóth: Amikor 1990-ben láttam a TV-ben Antall Józsefet, mint a Szovjet uralom utáni első szabadon választ... (2014.08.02. 08:00) Népesedési kényszer

Címkék

1956 (1) 2006 (1) 4K! (15) 8-1 (1) adócsalás (3) áfacsalás (2) alaptörvény (1) alkotmány (1) Ángyán József (3) árokásás (3) atomenergia (2) Audi (1) Baja (2) Bajnai Gordon (7) Bede Márton (1) bizonytalanok (1) bolondország (1) civilek (1) csalás (1) demagógia (1) demokrácia (9) DK (9) Edward Snowden (1) Együtt-PM (7) együttműködés (5) Együtt 2014 (6) elég volt (1) ellenzék (8) emlékmű (1) energiapolitika (1) fail (1) Fidesz (21) fidesz (1) foci (1) (1) futball (1) gyerek (1) gyerekvállalás (1) Gyurcsány (1) Gyurcsány Ferenc (4) HaHa (1) hazaárulás (1) hóhelyzet (1) Horváth András (2) internetadó (1) iskolarendszer (1) jelöltállítás (1) Jobb (1) Jobbik (8) Kálmán Olga (1) kampány (4) kampánycsend (1) Kerényi Imre (1) Kijev (1) kisgazdák (1) kis pártok (1) Kósa Lajos (1) közvélemény-kutatás (1) Lázár János (3) leépítés (1) legalizáció (1) Liberálisok (1) LMP (14) magyarugarizmus (1) Magyar Krónika (1) Magyar Telekom (1) március 15. (1) marihuána (1) Mesterházy Attila (3) Milla (1) MSZP (15) munka (1) nagyhatalmak (1) NAV (3) Németország (1) nemzet (2) Nemzeti Dohánybolt (1) nyugdíj (1) október 23. (2) oligarchák (1) Orbán Vikor (1) Orbán Viktor (1) Origo (2) Ororszország (1) Oroszország (1) összefogás (2) Összefogás (1) Paks (1) Párbeszéd Magyarországért (3) pártok (1) Pető Intézet (1) Pintér Sándor (1) pluralizmus (2) politika (5) program (1) Putyin (1) részvételi demokrácia (1) rezsicsökkentés (2) S. Ábel (1) Sáling Gergő (1) Scheiring Gábor (1) Schiffer András (2) stadion (1) szavazóutaztatás (1) szégyen (2) SZJA (1) szurkolók (1) társadalom (2) trafik (1) Trianon (1) újév (1) Új Pólus (1) Ukrajna (1) USA (1) vadászat (1) választás (3) választási program (1) választások (12) választás 2014 (4) Vida Ildikó (1) Vlagyimir Putyin (1) Y-generáció (1) Y generáció (1) Címkefelhő

Vezéráldozat

2014.01.08. 23:25 Kürtösch

Nem is tudom, hol kezdjem. Azzal, hogy na ugye? Hogy összenő, ami összetartozik? Hogy újra 2009-ben vagyunk?

Na igen. Én tényleg azt hittem, hogy a hétfői napnál hevesebb érzelmi reakciót jó ideig nem fog tudni kiváltani belőlem közéleti hír. Pedig a mai Nagy Ellenzéki Összeborulás mondhatni nem ért túlzottan nagy meglepetésként. Mégis teljesen lesokkolt.

Az, hogy a történet főszereplői honnan jöttek, csak a tudatosítás kedvéért megemlítendő:

AZ MSZP-BŐL

Tiszta 2009!

Persze, sokáig ment a huzavona, hogy akkor most külön pártban indul ez a három jól nevelt úriember, meg majd korszakot váltunk, szembenézünk a múlt hibáival és a többi baromság (amit pár szerencsétlen balfaszon - pl. Milla, PM, Szoli - kívül igazából senki sem szopott be). Végül is mint látjuk igazából teljesen fölösleges volt izgulni, ahogy az sem változtat igazán a lényegen, hogy akkor ez már egy régóta előre megírt forgatókönyv fináléja-e, vagy egyszerűen csak így alakult.

Azt viszont le merném fogadni, hogy a közös lista befutóinak kb. 90%-a olyan arcokkal lesz tele, akik 2002 és 2010 között kivették a saját részüket az államkasszából a szocialista-szabaddemokrata kormányzásból, főleg ha olyanoknak is helyt kell majd szorítani, mint Fodor Gábor (külön vicces, hogy az MSZP érezvén fölényét az Együtt kontójára vonna be új arcokat a szövetségbe). A maradékon meg osztozkodhatnak az "újak", akik az elmúlt szűk másfél évben bebizonyították, hogy bizony bármikor hajlandóak az ég felé köpni, majd aláállni.

Hogy vajon mi történhetett az Összefogás háza táján, hogy gyakorlatilag három nap alatt megegyeztek abban, amiről előtte egy éven keresztül vitatkoztak? A válasz egyszerű: forró lett a talaj. Bajnai stábjában ránéztek a közvélemény-kutatási adatokra, és rájöttek, hogy bizony az E14 jó eséllyel alulról súrolgatná egy választáson az 5%-ot. Így hát meghozták néhány parlamenti helyért a vezéráldozatot: Bajnai belemegy a közös listába, lemond a miniszterelnöki "ambícióiról" (azért az idézőjel, mert ahhoz kéne azért némi esély is a választási győzelemre). Ez a Mesterházyval szembeni vereség nyílt elismerése, és azért, hogy az MSZP szövetségen belüli egyértelmű fölényét valamelyest ellensúlyozni próbálja, meghívta Fletóékat is a buliba. Utóbbi persze (lévén az egyetlen igazi politikusalkat az egész bohóctársulatban) erre várt, mióta Bajnai 2012-ben felállt a Milla a színpadára, és ahogy láthatjuk, bejöttek a számításai, hanyatt-homlok rohan is haza. Ne legyenek kétségeink: egészen biztosan meg fog születni a megállapodás a Demokratikus Koalícióval is.

Persze, sokan majd biztos azt fogják mondani, hogy teljesen fölösleges volt ez az egész sátántangó, ugyanott tartunk, mint négy évvel ezelőtt. Egy szempontból rá kell, hogy cáfoljak erre: az egész nevetséges szappanopera igazi eredménye, hogy sikerült szinte mindenféle rendszerkritikus próbálkozást bedarálni az ellenzéki térfélen. Ennek pedig az MSZP örülhet igazán, hiszen így nála maradt az ellenzéken belüli vezető szerep, sőt nem fogják holmi új arcok a Maszopot lépten-nyomon kritizálni meg felelősségre vonni egy szövetségen belül.

Arról, hogy milyen katasztrofális következményekkel járna egy esetleges Mesterházy-kormány, már volt szó ezen blog hasábjain úgy fél évvel ezelőtt, hadd schmitteljem ide:

Mégis, miért gondolom, hogy egy esetleges MSZP-E14 győzelem még végzetesebb lehet az ország számára?

Az egyik érv, hogy ez mindenképp konzerválná, de minimum igazolná a kétpártrendszer létjogosultságát. Hivatalossá válna, hogy a Fidesz egyedüli ellenfele MSZP, az MSZP-é pedig a Fidesz. És nem, Bajnaiék nem képviselnek külön oldalt, az egyes mérések szerint 4%/7%-ra zsugorodott párt előbb vagy utóbb úgyis betagozódik valamilyen formában az MSZP-tömbbe. Ha ez történne, akkor gyakorlatilag csak tovább folytatódna a rendszer agóniája, a megújulás lehetősége a rendszer keretein belül teljesen elképzelhetetlenné válna.

A másik érv, hogy az MSZP egyáltalán nem érdemli meg, hogy újra övé legyen a kormányrúd. Nem érdemli meg a múltban elkövetett hibái miatt. Ne feledjük, nekik köszönhetjük, hogy Orbán kétharmados hatalomhoz jutott (nem a Fidesz érdeme, ő csupán a "másik oldal" szerepét játszotta, gyakorlatilag program nélkül nyerték a választást)! De talán ennél is súlyosabb hiba, hogy egy rettenetesen rossz kormányzás ellenére nem tudták érdemben növelni a szavazóbázisukat. Ez annak a jele, hogy képtelenek a megújulásra, nem hogy tudnak új szavazókat becsatornázni, még a régen elveszítetteket sem sikerül visszacsábítaniuk. Hiába a pártvagyon, hiába a médiabirodalom, hiába a kiépített országos hálózat, hiába szabadultak meg Gyurcsánytól, gyakorlatilag semmire nem voltak képesek az eltelt szűk három és fél évben. Ezért nem jár bársonyszék!

Mindennek fényében el lehet képzelni egy esetleges "szárszóista" kormány felállását. Jó eséllyel nem megoldanák, hanem tovább mélyítenék az ország válságát minden szempontból (pontosan úgy, ahogy azt a Fidesz is tette nem kiérdemelt győzelmével).

Egyvalamit viszont könnyen elfelejt mindenki: egy három párt által létrehozott közös lista esetén az alábbi szabályok érvényesülnek a 2011. évi CCIII. tv értelmében:

A közös pártlista nem szerezhet mandátumot, ha a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább tíz százalékát, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetében legalább tizenöt százalékát nem érte el.

Tehát a jelenleg (a teljes népességen belül mért támogatottság összeadásából számolva) kb. 20-22% támogatottságot felmutató Összefogás kevesebb mint 10%-nyi távolságra van a veszélyzónától magasabbra tette saját magának a lécet, úgy, hogy két olyan pártot vont be az MSZP a szövetségbe, amelyek önmagukban kevesebbet hoznak, mint amennyivel megnehezítik a saját dolgukat (értsd: +5% kell a küszöbhöz). Ismétlésként:

2013-12-19- 0-16-21.png

Sejtésem szerint látják ezt a Fidesznél is, nem véletlen lobogtatta meg Pintér úr az ilyen esetekre félretett őszödi dossziét, mondván, hogy akkor itt az ideje a kiteregetésnek. Röviden tehát: az MSZP (és csatlósai) minden eddiginél közelebb vannak a parlamentből való kieséshez a történelmi vereséghez, legalábbis matematikai értelemben.

Még mielőtt megijednénk, hogy úristen, most akkor lehet, hogy eljön az ellenzék nélküli totális diktatúra, gondoljuk végig, hogy mi mindent veszítenénk, ha esetleg Mesterházyék (tehát az Összefogásék) történelmi vereséget szenvednének az áprilisi választásokon: egy teljesen impotens, használhatatlan, fölösleges ellenzéket, már ami az Országgyűlés padsorait illeti. Hosszú percekig tartó gondolkodás után sem jut eszembe egyetlenegy olyan akció vagy társadalmi ügy sem az elmúlt négy évből, amibe az MSZP beleállt volna tökös módon, ahogy az elvárható lenne a legnagyobb ellenzéki párttól (ennek értelmében semmiféle ellenzéki eredményt nem tudnak felmutatni). Ellenben emlékezzünk csak az áfabotrány körüli maszatolásra.

Mit nyerhetne az ország ezzel szemben? Egyrészt az egykori állampárt sokadik mutációja oda kerülne ahova való: a történelem szemétdombjára. Másrészt magamat idézve:

... egy újdonsült Fidesz-győzelem kikényszeríthetne egy nagyon komoly tisztulási folyamatot az ellenzéki térfélen. Az MSZP-blokk nemhogy érdemtelenné, hanem bizonyítottan alkalmatlanná válna arra, hogy a váltópárt szerepét töltse be. Ez pedig új energiákat szabadíthatna fel a baloldalon, teret kaphatnának új szereplők is, megadva az esélyt, hogy megszakadjon az a ciklus, ami a rendszerváltás óta mérgezi az országot, hogy enyhüljön a megosztottság.

Amíg az MSZP politikai és gazdasági networkje túszul ejti a nem fideszes szavazóbázis jó részét (és elrettenti a bizonytalanokat), addig esélytelen, hogy itt valódi változások legyenek. Ne legyenek kétségeink: ha Mesterházy helyet cserélhetne a Orbánnal, és ugyanolyan eszközök állnának rendelkezésre, semmivel sem lenne jobb a világ (pláne, ha ebben Gyurcsány és Fodor lenne a segítségére), csupán népnemzeti futóbolondok helyett "szakértők" hazudnának a pofánkba nap mint nap. Nem véletlen, hogy hallani sem akartak már egy éve sem az eredetileg 4K! által felvetett válságkormány-javaslatról. Az újabban hasonló ötlettel házaló Bokros tudomása szerint sem akarja az MSZP túlzottan megváltoztatni a Fidesz által felhúzott rendszert. Legalábbis az alábbi interjúrészlet erre enged következtetni.

Alkotmánybíróság, GVH, Médiatanács, MNB – ezeknél az intézményeknél mind pártkatonákat neveztek ki 8-12 évre. Ugyanakkor ezeket a vezetőket nem lehet megzsarolni. Már olyat is hallottam ellenzéki körökből, hogy “utána nekünk fognak fütyülni, ha mi osztjuk a pénzt”.

Az, hogy az idei választás nem a Fidesz megbuktatásáról fog szólni, az egyre nyilvánvalóbb és közhelyesebb. Az igazi kérdés, hogy hogyan fognak az ellenzéki erőviszonyok utána alakulni, és ez szerintem egyáltalán nem baj jelen helyzetet tekintve.

Ahhoz ugyanis, hogy Magyarország esélyt kapjon a valódi korszakváltásra előbb ellenzéket kell váltani, nem kormányt.

Az, hogy ez kinek fog sikerülni, a jövő zenéje.

Sajnos az LMP-ben egyre kevésbé tudok bízni ilyen szempontból. Az ökopárt továbbra is elhúzódó válságát éli meg, a belső hatalmi harcokban győztesnek látszó "baranyai lobbi" semmivel sem tűnik jobbnak és tisztességesebbnek, mint az elmúlt negyed évszázad politikai figurái.

Ezért (is) tehát legjobb esélye véleményem szerint (hosszú távon legalábbis mindenképp) a jelenlegi felhozatalból a számomra igen kedves 4K!-nak van: nagyon következetes módon tudott kimaradni ebből az egész nevetséges szappanoperából, dolgozik a programján, és ne felejtsük el, hogy az egyetlen ténylegesen új párt a baloldali politikai palettán (nem csak nevében, hanem személyi összetételét tekintve is), ami szinte nulla anyagi forrásból tudott országos ismertségre szert tenni. Jó helyzetkihasználással nagyot ugorhat a párt népszerűsége (feltételezve, hogy a párt nem fog a babérjain ülni, de miért is tenné?).

Bárhogy is alakul, izgalmas hónapoknak nézünk elébe.

Szerk.: egy súlyos hibára hívták fel a posztban menet közben a figyelmem a százalékos támogatottság és a bejutási küszöb kapcsán, ezt korrigáltam (régi részek áthúzva). A poszt lényegi mondanivalóján ez sem változtat.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr875747588

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.09. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Nomen est omen 2014.01.09. 11:09:47

Kedves Naplóm! Örömmel tájékoztatlak, hogy megnyertem a 2014-es választásokat! Ha minden jól megy, akkor kétharmaddal. Újra. Na, mit mondtam, ki az örökös kétharmados miniszterelnök, na, kicsoda? Hát én! Nem véletlenül nevezett a drága, jó édesanyám V...

Trackback: Így lopta ki Bajnai különalkuval a választókerületeket a kispártok alól 2014.01.09. 01:36:01

. Miért nem tudott megegyezni az MSZP a kis pártokkal? Miért nem lett egységes baloldali választási szövetség? Azért, mert Bajnai különalkuval tette rá a kezét a kis pártoknak felajánlható egyéni választókerületekre és megszerezhető listás mandátumokr...

Trackback: Együtt 2010 - gondoltad volna, hogy így lesz? 2014.01.09. 01:28:26

. Lássuk a névsort, ugyanazokkal az arcokkal nyomul-e a baloldal most, mint akikkel az MSZP nyomult négy éve! Ha igen, akkor mi értelme volt a 2012 októbere óta tartó pávatáncnak? Juhász Péter a kilépését fontolgatja a Bajnai-pártból. Bajnai Gordon,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

török gábor 2014.01.08. 23:58:39

üdv, egy komoly gond van a számítással: valóban 15 százalékot kell elérniük a bejutáshoz, de a leadott szavazatok és nem a teljes népesség arányában. márpedig a közvélemény-kutatási eredmények, amelyek a cikkben szerepelnek, utóbbit mutatják. az mszp 2010-ben is kapott közel 20 százalékot, nehéz lenne elképzelni, hogy a közös lista most ennél gyengébben szerepeljen. (a biztos szavazókra vonatkozó kutatási eredményeket lenne érdemes használni, ha reális képet akarunk kapni erről)

kovacs.lehel 2014.01.09. 00:04:33

@török gábor: Valóban, súlyos hiba, köszönöm az észrevételt.

smartdrive 2014.01.09. 00:55:23

nem értem, mit kellett áthúzni. 22-15 < 10

Lesz még Magyar Köztársaság 2014.01.09. 02:28:14

"Ne feledjük, nekik köszönhetjük, hogy Orbán kétharmados hatalomhoz jutott (nem a Fidesz érdeme, ő csupán a "másik oldal" szerepét játszotta, gyakorlatilag program nélkül nyerték a választást)"

Az igaz, hogy az mszp nem érdemli meg a kormányrudat, de a fenti gondolat orbitális hazugság, kényemes és demagóg leegyszerűsítés.

A "haza nem lehet ellenzékben", a "nem leszünk az EU, nomeg a Gazprom legvidámabb barakkja!", a " minél több pénzt kell hagyni az embereknél", a "NO megszorítás!" stb. hazug, demagóg és mézesmázas szlogenek és hívószavak vajon milyen hatásfokkal találtak utat abban a bizonyos 8 évben ennek a "félázsiai", "genetikusan alattvaló", nagy tömegeiben a valódi polgári jogállam ismérveit, a piacgazdság játékszabályait nem ismerő, vele megbarátkozni képtelen, vagy arra fittyet hányó, azt sok esetben elutasító magyar választópolgárok lelkületében?

Lesz még Magyar Köztársaság 2014.01.09. 02:32:15

@Republic Forever!: Az orbáni Fidesz hosszú éveken át tudatosan és komótosan dolgozta meg a magyar választóközönséget, mosta át híveinek agyát úgy és annyira, hogy 2010-re beérett ennek gyömölcse.

Ezt nem látni vakság, vagy szándékos elkendőzése a dolgoknak.

Rwindx 2014.01.09. 03:45:46

"egy újdonsült Fidesz-győzelem kikényszeríthetne egy nagyon komoly tisztulási folyamatot az ellenzéki térfélen."

Nem fog, mert egyszerűen nem olyan. Jelenleg (szvsz) a fidesz a legjobbb, ami azt nem azt jelenti hogy egy kalap szarnál töbet ér (milyen a többi...). Ellenben még a 90-es végén felvéstem a blog.hu-ra egy elméletet, miszerint ha a 2 párt közül (fidesz, mszp) bármelyik kicsiniálja a másikat véglegesen, az a kicsinálót kis időeltolódással ugyanúgy kinyirja.

Szóval kiváncsian várom mi fog történi.

Rwindx 2014.01.09. 03:47:44

@Rwindx: a "90-es évek végén felvéstem" ebben a formában nem igaz, mert 2000-es évek vége akart lenni, de a lényegen nem változtat.

kovacs.lehel 2014.01.09. 06:27:00

@smartdrive: A 22-20 a teljes lakosságon belül mért támogatottság, a bejutási küszöb pedig csak a pártválasztók közt elért százalékos eredményt nézi.

jog-ász 2014.01.09. 06:50:45

a fidesz 10 évig ugyanezt csinálta, felfalta a kisgazdákat, kdnp-t, mdf-et, miép-et, ugyanazok az arcok most már 20 éve, mégsem károg senki..ez van a baloldalon is..sztem pl ezért lép oldalra vágó gábor és társai.

jogalany 2014.01.09. 07:08:32

Hosszú ideje folyik a politikai élet amerikanizálása. Két párt és slussz.
Ebben az MSzP és a fidesz is egyet akar, mintahogy majd mindenben, kivéve kié legyen a pénz. Az Ő pénzük.
Gyurcsány bevétele egyet jelent a vele és tetteivel való azonosulással, a nép megveretésével és, ha a fidesz minden ebben való bűne ellenére akarná, ki is tudná használni.
A 2006 -os Gyurcsány - O.V. közti megállapodás garantálja, de anélkül sincs más alternativa, a fidesz győzni fog.

nu pagagyí 2014.01.09. 07:20:37

Tetszenek az ilyen cikkek. Ha már mindenképpen aggódni akar a kedves posztoló, akkor aggódjon azon, hogy Orbán elvtárs, Pintér elvtárs és a többi maffiózó hatalmon marad, úgy kb. 20 évre, melyben író úr vagy takonygerinccel szolgálhatja a rendszert, vagy odébb áll néhány határral. Lehet ócsárolni az ellenzéket, nem angyalok ők sem, de nem jószántukból álltak össze. Ha elkerülte volna figyelmét, a körmönfont lopakodó diktatatúra alakítja az ostoba szabályokat, saját pofájára. Félni tehát tőlük kell, nem pedig a tök mindegy milyen hülyékből álló ellenzéktől.

kovacs.lehel 2014.01.09. 07:38:47

@nu pagagyí: Félni a változás esélyének elmúlásától kell. Szavazni meg a rendszerkritikus pártokra.

Ad Dio 2014.01.09. 07:48:06

Ha választani kell, hogy az ellenzék kormányt váltson vagy kiessen a parlamentből, én gondolkodás nélkül az elsőt választanám. Fiktív választás, de az ellenzék nélküli kormányzásnál rosszabbat nem tudok elképzelni Mo. számára.

Persze a számításod hibás, mert kevered a népességen és a pártválasztókon belül mért arányokat.

nu pagagyí 2014.01.09. 07:49:25

@jogalany: A Fidesz már nyolc éve kampányol, mocskos lejárató stílusban. Sikerült is pavlovi reflexeket elültetni a népben Gyurcsánnyal, de gyakorlatilag minden demokratikus politikussal kapcsolatban. De azért egy ember az nem kutya, nyálcsorgatás mellett gondolkodással is próbálkozhatna. Van egy szállóige: madarat tolláról, ami politikára lefordítva így hangzana: politikust lejáratójáról.

Hogy is van ez Gyurcsány esetében? Bár van sok idegesítő tulajdonsága, de azért ne feledjük, hogy tömjén elvtárs dicsekedett el vele, hogy az ő feladata volt a személyre szabott lejáratási projekt. Nekem ennyi elég is. Ha az alpakka öltönyösnek nem tetszik, akkor Gyurcsány nem lehet olyan rossz, ha a diktátor úrnak se, akkor meg pláne.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.09. 08:11:17

Alapvetően mindez a "ballib" tábor belső harca, melynek lényege ki lesz a fő ellenzék a Fidesz győzelme után. S különösen ez Gyurcsány és Bajnai személyes küzdelme.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.01.09. 08:11:45

Nem igazán értem ezt az egész felhajtást. Valaki jól mondt, hogy ha a fidesz nem emlegetné naponta, már a kutya se emlékezne gyurcsányra. Ezek meg itten parádéznak, közben nézél már rá. A mesterházira egy doboz tejet nem adnék, olyan köpönyegforgató feje van. a bajnai még csak csak, de mit ér vele?
Mindegyik "ellenzéki" párt elzárkózik a Jobbiktól, aminek egyre nagyobb a népszerűsége, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 20% körül fog hozni, kb annyit, mit ez a nagy összefogás együtt. DE MÁR CSAK EGY FORDULÓ VAN! Tehát nem lehet második körben gondolkodni, ha ezzel, azzal állunk össze, csak takarodjon orbán. Úgyhogy marad a fityesz, sikerült az ellenzék szétzilálása. Az nyer, aki összeáll a jobbikkal. én megomndtam, még nem késő.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.01.09. 08:25:06

annyira bírom az ilyen cikkeket. úgy próbál meg választási jóslatokba bocsátkozni, hogy egy jelenleg 16%-os támogatottságú pártot meg sem említ. Ez amúgy jelenleg a Jobbikkal kapcsolatos központi kormányzati stratégia is. SEHOL, de sehol nem látsz Jobbikkal kapcsolatos íhreket, mintha nem is létezne. Az hagyján, hogy a "közszlgálati" tévékben hamarabb megkérdezik 1%-os Gyurcsány véleményét egy adott dologról, de ez megy a kertévék híradójábanis. Jobbik sehol. Mintha nem is létezne... és tudja ezt a fityesz is, tudják, hogy az igazi ellenséget el kell hallgattatni, majd a népnek adni egy lerágott, veszélytelen csontot, amit morogva doálhat ide-oda az összes agyatlan blogger is....

jogalany 2014.01.09. 08:28:37

@nu pagagyí:
Csak azt lehet lejáratni, aki erre módot kínál, okot ad.
És az, ha valaki győzelméért küzd, a lehetőségeket kihasználja, az nem hibás, hanem élelmes.
Nem azt kell hibáztatni, aki kimondja, hanem azt aki meztelen. És Gyurcsány "meztelensége" megkérdőjelezhetetlen. Aki a saját népe ellen támad, mert ezt tette - és erről O.V. tudott előre - az sem kegyelmet, sem méltányosságot nem kérhet.
Gyurcsány egyenlő a gonosszal. (Ne feledjük MSzP-ből való, tehát akik visszaveszik közösködnek vele, azok sem különbek.)

jogalany 2014.01.09. 08:36:00

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~:
A jobbik egy kreált párt, vezetőjük, társa volt O.V.-nak egyetemi éveik alatt.
Szarnak az emberekre, támogatták a fidesz megszorító intézkedéseit, cigány politikájuk elterelés, Horthy imádatuk visszataszító, zsidózásuk az országgyűlésben egy zsidó származású Gyöngyösitől enyhén szólva is elítélendő, ahol alelnök lehet besúgó, játszanak a tagsággal, stb.
Elhülyítenek néhány embert, de egyre többet taszítanak.

barli 2014.01.09. 08:37:42

@nu pagagyí: az ellenségem ellensége a barátom? bravó! :)
Nekem tök mindegy, hogy k*rvaországozik-e egy miniszterelnök, de ha "bevallja" (egyértelmüen kiderül róla), hogy csaltak és félrekormányoztak, hogy megnyerjék a választást, mindezt úgy, hogy erre majd ráment az ország, akkor annak mennie kell. Feri ezt nem tette meg időben, inkább szétverette a népet. Ezekután nekem már nagyon mindegy, hogy milyen gusztustalan lejárató kampányt folytattak ellene, az én szememben ő már nem demokratikus politikus.

2014.01.09. 09:07:42

@barli: ), hogy csaltak és félrekormányoztak, hogy megnyerjék a választást, mindezt úgy, hogy erre majd ráment az ország, akkor annak mennie kell. Feri "
Viszont ha nem vallja be, akkor maradjon! Igaz?

barli 2014.01.09. 09:12:53

tényleg, mi lesz a szavazólapon?

Magyar Szocialista Párt - Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Párt - Demokratikus Koalíció Választási szövetség?

Vagy csak röviden MSZP-Együtt2014-PM-DK?

és mi lesz, ha beveszik még a kunczét/fodort/schmuckot?

Ha szimplán "Demokratikus Ellenzék" néven indulnak, akkor alakíthatnak önálló frakciókat?

Ha beveszik pártként kunczét/fodort/schmuckot, akkor azok alakíthatnak egyszemélyes frakciókat?

Mennyi kérdés, anyám :)

barli 2014.01.09. 09:14:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: ezek szerint, ha valaki megeröszakolja a lányodat, majd alakít egy mozgalmat a megeröszakolások ellen, az rendben van?

Szelid sunmalac 2014.01.09. 09:22:00

Egyetertek, ezt az osszefogos ellenzeket be kell daralni. Kulonosen az MSZP-t. Ertem, hogy Bajnai hatrebb allt, mert nem volt mogotte ero. De a Mesterhazy egy takony, akit a kuszobomre nem engednek, nemhogy iranyitson barmit is.
Vesszenek!!!!
Viszont ez megnevettetett:
"egy teljesen impotens, használhatatlan, fölösleges ellenzéket"
Mert a fidesz mit is csinalt ellenzekben? Ja! Hogy be sem jart dolgozni sem! Csak felvette a fizeteset, a koltsegteritest, majd "protestalva" tavol maradtak a munkahelyuktol!
A fidesznel impotensebb ellenzek nem volt, es nem is lehet soha, mert ok aztan vegkepp az egvilagon semmit nem csinaltak, es azert meg fizetest is felvettek!

Amatőr 2014.01.09. 09:24:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Alapvetően mindez a "ballib" tábor belső harca, melynek lényege ki lesz a fő ellenzék a Fidesz győzelme után. S különösen ez Gyurcsány és Bajnai személyes küzdelme. "

Minden bizonnyal!
Ezt a választást már 10-ben elvesztették!

Amennyiben ugyanis győzelemre játszottak volna, úgy valami komolyabb programmal rukkolnak elő. A "le kell váltani orbánt" választási program kb a talponállók közönségigényeinek felel meg. Ám oda szanyi képviselő autentikus személye azért alkalmatosabb, mint a trojka bármelyike.

Amit ma látunk a baloldalon, az szimpla küzdelem a "harapási sorrend" megállapítására. Aztán 18-ban majd a legnagyobb kutya zongorázik.

2014.01.09. 09:34:49

Végül csak összefújta a szemetet a szél.
Újból összeállt a neo-szocioliberáljudeobolsevista csapat.
Amíg ezek nem tűnnek el a porondról, addig Orbán nyugodtan folytathatja az ámokfutását.

Kivlov 2014.01.09. 09:44:09

@jog-ász:
szerintem meg dartanyan párizsba emigrált...

kalevaleez 2014.01.09. 09:44:54

Nagyon jó cikk, igyekszem mondogatni is, hogy nincs tétje a választásnak a fideszesek nyugodtan maradjanak otthon, nélkülük is lesz eredmény. Vagy szavazzanak a jobbikra nyugodtan.

Aztán majd meglátjuk :)

csorsza 2014.01.09. 09:45:51

Az egyik trafikokkal mutyizik, a másik parlamenti helyekkel. Halleluja.

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.01.09. 09:46:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ilyen az, amikor nincs kidolgozva az egyébként értelmesnek tűnő előválasztási rendszer intézménye. A folyamat spontán módon is végbemegy, de ez minimum szerencsétlenkedésnek, de leginkább visszataszító hatalmi harcnak tűnik a választók szemében.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.09. 09:51:08

@Henry Chinaski:

Előválasztáshoz egy párt kell, itt meg éppen 3 párt harcáról van szó.

deruyter 2014.01.09. 09:51:12

Azt kell, hogy mondjam, hogy amit az ellenzék csinál itt 3,5 éve, az nagyon gyengécske.
1. Gordon képtelen pártot szervezni, vagy olyan embereket maga mellé venni, akik képesek erre. Hitelessége megkérdőjelezhető, hiszen amellett, hogy valóban lemenedzselt egy válságkezelést, emellet asszisztált ahhoz hogy még egy évig foyhasson a pénzszivattyú. Pro: beemelt maga mellé néhány még be nem sározódott arcot (PM)
2. Az Mszp maga volt a pénzszivattyú. Hiába történtek személycserék, és takarítottak el 1-2 öreget, szerintem pont Mesterházy megmaradása miatt nem hiteles az arculatváltás.
3. LMP. Szerintem a leghitelesebb társaság, valódi demokratikus szemlélettel. Ugyanakkor teljesen képtelenek arra, hogy valódi pártként működjenek. Ilyenekre gondolok, mint pártszervezet kiépítése, társadalmi csoportokkal történő kommunikáció, erő és dinamizmus sugárzása. Schiffer és társai mintha egy íróasztal melletti remetei magányból várnák, hogy a nép megvilágosodjon. Ez kevés.
4. Jobbik. Hát ide nem sokat tudok mondani. Nyilvánvalóan totálsan demagóg párt. Egyetlen értékelhető jellemzője, hogy némileg támadják az "establishmentet", és feldobnak tabutémákat is.

Összességében úgy gondolom, hogy a hitelesség, erő és szaktudás hármasságából egyik csapat sem hozza, amit kellene. Hogy ezt miért nem ismerték fel, nem tudom. Vagy felismerték, de nem tudnak megváltozni.
Abban nem értek egyet a szerzővel, hogy ne lenne lehetőség a megújulásra, de ami eddig történt az kevés. Viszont ha Orbánra, az ő gondolkodására, az embereket mélységesen lenéző machiavellisztikus hozzáállására és a maga köré gyűjtött gátlástalan és/vagy szellemi, erkölcsi selejt bandára tekintek, minden jobbnak tűnik.
2010-ben szerintem sokan gondolkodtak úgy, hogy az első Orbántorgyánpolgárkormány is szar volt, de ha kicsit tudtak fejlődni, akkor jobbak lesznek, mint a MSZPSZDSZ kormányok. Hát nem jött be. Mélyen maguk alá mentek. Elvi alapon hajlanék rá, hogy maradjanak és akkor nekik kellene eltakarítaniuk a szart, ami ránkküldtek, de félő, hogy ennek csk annyi értelme lesz, hogy vesztünk még 4 évet. Az ellenzék lehet, hogy ettől sem újul meg, a jobboldal meg valószínűleg szintén nem, mert Orbán tutti, hogy góré marad és a legnagyobb párt is a fidesz marad azon az oldalon. Ha viszont ne valószínű a teljes megújulás, akkor talán érdemes lenne a kis lépésekben gtörténő fejlődés szcenáriót is megfontolni. Azaz mindenki menjen el szavazni, szavazzon lelkiismerete szerint és ne várja meg, hogy az ölébe pottyan a semmiből a tökéletes demokrácia feddhetetlen pártokkal.

Amatőr 2014.01.09. 09:52:23

@Sum Péter: "Amíg ezek nem tűnnek el a porondról, addig Orbán nyugodtan folytathatja az ámokfutását. "

Ne reménykedj! Nincs alapja!
Évszázados elcseszett politizálásunk következtében a mai Magyarország csak egy balkáni utódállamocska. A hozzá illő politikai elittel.
"Szegény ország vagyunk, csak egy csőcselékre tellik."
Kell még egy-két emberöltő, hogy Augiász parlamentjét kitakarítsuk!

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.01.09. 09:53:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igen, de kétpártrendszerre vannak írva a választási törvények.

ekat 2014.01.09. 10:01:10

@deruyter: Nagy kár, hogy Bajnaiék az elején meghirdetett középtől igen hamar elhúztak balra....:( Innentől mitől lennének mások?

nu pagagyí 2014.01.09. 10:01:50

@jogalany: Itt van a probléma. Agyi jellegű, gyógyíthatatlan. Tényként szögezzük le, Gyurcsány nem támadt a "népre". Virtuális világodban nem tudod már megkülönböztetni a valóságot a mesétől. Kezd az alapoknál: az asztal egy olyan valami, amelyiknek lábai vannak és pakolni lehet rá. Ha ezen túl vagy, tovább léphetsz.

Amatőr 2014.01.09. 10:02:51

@deruyter: " Jobbik. Hát ide nem sokat tudok mondani. Nyilvánvalóan totálsan demagóg párt. Egyetlen értékelhető jellemzője, hogy némileg támadják az "establishmentet", és feldobnak tabutémákat is."

A jobbik az egyetlen "fegyver" a választók kezében; örök fenyegetést jelent a hatalomra nézvést a hajszálon függő anarchisták!
Ha a plebsznek elege lesz a "demokráciából", akkor sem kell forradalom (Lásd az antal nevű szaralak munkásságát), elég a jobbikot hatalomra segíteni! Ami veszélyesebb bármilyen forradalomnál.
Ezzel pedig úgy orbánék, mint a komcsik, vagy a libsik is tisztában vannak.

Balt 2014.01.09. 10:03:28

@Szelid sunmalac: Ezt azért gondold át! Nem harmonizál a "zorbán ellenzékből kormányzott" (megszavazta a 100 napos tojást, megfúrta a vizitdíj-automatákat stb.) toposszal...

Balt 2014.01.09. 10:05:17

@Szelid sunmalac: Ezt azért gondold át! Nem harmonizál a "zorbán ellenzékből kormányzott" (megszavazta a 100 napos tojást, megfúrta a vizitdíj-automatákat stb.) toposszal...

nu pagagyí 2014.01.09. 10:35:04

@ekat: Megszüntetette a Fidesz a második fordulót és előírta, hogy csak pártok, vagy pártszövetségek indíthatnak jelölteket. Kifejezetten Bajnaiék elleni precíziós beavatkozás volt, de mellesleg kiherélték a plurális demokráciát is. Ezt kell megértened, felesleges síránkozni. Egy biztos, ahhoz hogy később szavazhass majd olyan pártra, amelyikkel fenntartás nélkül azonosulni tudsz, előbb el kell takarítani a jelenlegi borzalmat. Bízzunk benne, hogy békésen is sikerül, bár az állam totális megszállásával a hatalom mindent megtett, hogy ellenőrizhetetlen legyen a valós választási eredmény, a közpénzek gátlástalan felhasználásával folytatott agymosó kampányolásról nem is szólva.

Egyallampolgar 2014.01.09. 10:36:38

Akkor én is korrigálnék egy kicsit. Mesterházy Attila miniszerelnöksége részemről -1 szavazat.

Kérem az -1*100/8 000 000 százalékkal korrigálni az eredményt.

barli 2014.01.09. 10:42:06

@Egyallampolgar: azért erre még ne vegyél mérget. Egyrészt táncosferi még nem mondott rá igent, másrészt, ha már biztosak lesznek a buktában, nyugodtan bedobhatnak egy "független szakértö" nevet az utolsó utáni pillanatban. Ártani nem ártana valamint nem a Mesterházy vinné el a balhét.
Szvsz a ferit most azért akarják bevenni, hogy legyen kire kenni a vereséget..

Amatőr 2014.01.09. 10:42:38

@nu pagagyí: " Bízzunk benne, hogy békésen is sikerül, ..."

Szerintem a békés verzió a jobbik jelentős megerősödése lehet. Egy radikális párt fenyegető jelenléte kordában tartja az un demokratikus erők elpofátlanodását!

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.01.09. 10:46:32

Nem tűnik értelmes dolognak a hatalmas elutasítottságú Gyurcsány visszafogadása. Feriben iszonyatos erejű rombolási potenciál rejlik, ezt a szocik már jól tudhatják. Ez az ember mindent képes elrontani, aminek a közelébe engedik, személye bármilyen egyébként jó célt képes hitelteleníteni. Minden megmozdulása a Fidesznek kedvez. Egy magyarázata van csak Gyurcsány visszafogadásának, mégpedig az, hogy ha nem bukik velük tavasszal, akkor később megerősödhetne és veszélyt jelenthetne az MSZP-re. Ezekből a lépésekből az látszik, hogy nem a győzelemre készül az ellenzék, csupán taktikázás és kármentés történik.

Balt 2014.01.09. 10:46:46

@Kürtös: De attól a tény még tény: a 2010-es 5%-os küszöb helyett most 15%-ra teszik a lécet. (Ha teszik, mert ez még nem lefutott.)

Amatőr 2014.01.09. 10:58:01

@Henry Chinaski: Bár nehéz elfogadni a tényt; de hazánkban a választások nem pártokról, ideológiákról és kampányígéretekről szólnak, hanem arcokról.
Itt nem az a fontos, hogy mit mondanak, hanem az, hogy ki és hogyan. Egy karizmatikus(!) gyurcsány több szavazatot hoz, mint egy nyöszörgő bajnai.

Balt 2014.01.09. 10:58:51

@Henry Chinaski: "Egy magyarázata van csak Gyurcsány visszafogadásának, mégpedig az, hogy ha nem bukik velük tavasszal, akkor később megerősödhetne és veszélyt jelenthetne az MSZP-re."

Szerintem ezt benézték. Lehet, hogy a DK önállóan bejutna, de nem erősödne 10% fölé, az tutifix. (Emlékezzünk egy jóakarója nem régi nyílt levelére:
hvg.hu/velemeny/20130208_Aki_nem_birja_abbahagyni )

Nem értem, ez most hol lesz "értékalapú" Mesterházyéknak, egyelőre úgy néz ki, ők csak veszíthetnek a bolton. Egyedül az a halvány "hozadéka" lehet számukra az ügynek, hogy - ha mégsem lesz összefogás, amit kisebb valószínűségűnek tartok -, akkor Fletó nem kiabálhatja a következő közös színpadon :), hogy "nem csak beszélni kell róla". Ez szöges ellentétben áll TG inforádiós mondanivalójával, bár szerintem utóbbi közelebb jár a valósághoz:
velemenyvezer.444.hu/2014/01/09/mesterhazy-megcsinalta

2014.01.09. 11:12:53

@barli: Érvelési hibát követtél el. Alkalmatlan vagy a vitára.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.09. 11:16:04

Mesterházy tényleg azzal akar történelemkönyvekbe kerülni, hogy 2010 után 2014ben is önként veszi fel a szop.állarcot?

Balt 2014.01.09. 11:18:34

@doggfather: Egyelőre így néz ki. :) Pedig mennyien tülekedtek érte, aztán mégis félresöpri őket, úgy látszik. :)) Kétségtelen tehetség.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.09. 11:21:29

@Balt: szereti a térdelést nah. :S

Fura egy ízlése van az tuti. :S

De komolyan, mégis milyen politikai jövőt tervezhet ő magának ezek után?

barli 2014.01.09. 11:32:19

@Könnyen elkaptuk, uram!:

gondoltam :)

pontosan hol van logikai hiba a példámban?

OK, átírom a példámat:

A feri azt mondta:
"hazudtunk, meg eltitkoltuk, meg trükkök százai, de ebböl nekem elegem van, nem csinálom többé"

Példa #2:
"Megerőszakoltam a lányodat, meg másokat is, de ebből nekem elegem van, nem csinálom többé"

Muzsikok közt 2014.01.09. 11:33:52

Nem kell ebbe sokat belemagyarázni.

Az ellenzék annyira szarul áll, hogy már tökmind1 mit csinálnak, kipróbálhatnak olyan unortodox csodafegyvert is mint őszinteferi. Mit veszíthetnek?

konrada 2014.01.09. 11:34:53

@Henry Chinaski:
Ez a többiek részéről nem értelem kérdése. Az egész balos brigádban egyedül Fletó stratéga, és ezért már 2009-ben azért küldte be Bajnait, hogy azt kezében tartva, hátán mászhasson vissza.
...s mikor látta, hogy az mszp nem Bajnaival (és így vele) képzeli el a jövőt, kezdett saját pártba, majd amikor rájött, hogy az kevés lett, került be padavanja a millábába.

...onnantól kezdve csak ki kellett várnia, (na jó, mikor embere próbálkozni kellett, azért alárugott csak úgy barátilag, hogy tudja ki a főnök;), hogy beérjen a forgatókönyve és ő továbbra is a reflektorfényben maradjon...

...attól meg ne féltsük, hogy ha egyszer a hatalom közelébe kerül, ne tudjon áttaposni az elébe rakotton... de erről Megyó tudna mesélni...;))

barli 2014.01.09. 11:37:46

@Muzsikok közt: az mszp azt, hogy a DK majd azt hazudja 4 évig, hogy ök hozták a szavazatok felét, + egykét helyet a listán.

Szelid sunmalac 2014.01.09. 11:40:40

@Balt: Mhm. Meg persze kidolgozott egy valasztasi programot is. En valahogy nem ugy emlekszem, hogy olyan aktivan dolgozott volna, de ha gondolod, elokeresek neked cikkeket abbol az idoszakbol. Ha jol emlekszem, meg egy idore meg is ijedtek a hivek, annyira eltunt, es csak a valasztasok elott bukkant fel ujra!

2014.01.09. 11:46:03

Bajnai arra van szocializálva, hogy a főnökei kiadják a feladatot, ő pedig végrehajtja.
Most a Demokratikus Charta szólt rá Bajnaira, hogy ideje abbahagyni a bohóckodást.
t7.hu/127m

Muzsikok közt 2014.01.09. 11:47:59

@barli: Ezzel semmi baj a baloldali holdudvar nyilván türelmetlen. Feri meggyőzte őket hogy ő a király, Mesterházy elviszi a balhét jövőre. Feri vagy más átnevezi a pártot mongyuk Egyesült Szocdem Szövetséggé azt élnek mint hal a parton, de legalább ellenzékben is megpuccsol Feri akiccsakakar.

barli 2014.01.09. 11:56:54

@Muzsikok közt: most már aztán simán hívhatnák őket együtt Együtt-nek..
(Esetleg Újra Együtt-nek)

Muzsikok közt 2014.01.09. 11:58:37

@barli: A hazug narancspropagandista karaktergyilkosok 4 éve ezt szajkózzák Fletóról, Gordonról és a maradék maszopról.

konrada 2014.01.09. 13:02:26

@Muzsikok közt:
Ja.
...igaz.

Mondjuk jó humorérzékedet mutatja, ahogyan a karaktergyilkosság áldozatának mutatja be azt, aki többek közt ezt mondta:
"Mi csináltuk meg a "köteles akciót" is. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés."

otgorbebogre 2014.01.09. 13:25:14

valojaban a Fidesz uj valasztasi redszere kikenyszeriti a ketpartrendszert. ehhez kepest ezt szamon kerni az ellenzektol (mar hogy a jatekszabalyok szerint jatszanak) nevetseges. hogy eddig ezt a partok nem ertettek meg nevetseges hogy egy blogger meg most sem erti fajdalmas. Tessetek volna a Fidesz valasztasi reformjan sirni.

Muzsikok közt 2014.01.09. 13:32:18

@otgorbebogre: Csak az mszp helye már kérdéses lesz 2014 után a 2pártrendszerben.

otgorbebogre 2014.01.09. 14:03:08

@Muzsikok közt: nem igazan de ez sem az MSZP erdeme vagy hibaja, szintugy nem a valasztok erdeme vagy hibaja. meg mindig az MSZP a legnagyobb ellenzeki part a legjobban szervezett. kikerulhetetlenek es ezzel nyilvan ok lesznek a "masik" part. persze a tartalma a ket partnak valtozhat majd, idovel.

pocaklakó minimanó 2014.01.09. 14:30:38

Garçon? Un café s’il vous plaît! :)

pocaklakó minimanó 2014.01.09. 14:34:15

@nu pagagyí: "A Fidesz már nyolc éve kampányol, mocskos lejárató stílusban." Ld. még Németh Szilárd és az óriási háza... oppardon telke, amelyet ballib lúzerek meghami... megphotoshoppoltak. Csak nem jött be. Ballib szánalom, én így szeretlek. :)

Balt 2014.01.09. 16:21:44

@konrada: Kb. ez lehetett a valószínű forgatókönyv.

jogalany 2014.01.09. 19:13:23

@nu pagagyí:
Az asztal filozófiai problematikáján már az ókori filozófiai tanulmányaimnál túl voltam.
ettöl a 2006 őszi rendőrterror napja nem más volt, mint Gyurcsány énjének valós tettekben megnyilvánuló kivirágzása. Fogalmad nincs milyen az amikor a zsúfolt utcán békésen hazafelé haladó tömegre az egyenként is többmázsás lovak és karddal hadonászó rendőr lovasaik vágtában belerohannak. Idős emberek bújtak az autók alá ijedtükben, visító asszonyok, lányok és a patkók csattogása keveredett, miközben a rendőrök a karddal ütőtték vágták az embereket.
Ez népellenes tett volt, amiért önmagában börtönnnek kéne járnia, persze, hogy Gyurcsány páncélautókat biztosított O.V.-nak, most ezért azt a nép ellenségét (Gyurcsányt milliárdost) nem fogják elítélni.

királyindiaivédelem 2014.01.09. 23:09:54

Ezt a választási rendszert 1994-ben találták ki az önkormányzatira.
Az Alkotmányt tiszteletben tartók -:)

floborm 2014.01.10. 23:56:17

@jogalany: "A jobbik egy kreált párt, vezetőjük, társa volt O.V.-nak egyetemi éveik alatt."

fogalmad sincsen arról h hány év korkülönbség van köztük, ugye?
süti beállítások módosítása